Συνέντευξη με τον συγγραφέα Στέφανο Αλεξιάδη


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Στέφανος Αλεξιάδης. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί το βιβλίο του, με τίτλο ''Οιμωγή". Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού, είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Τί είναι για εσάς η συγγραφή; Τί ρόλο παίζει στην ζωή σας;

Σ.Α. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να την ορίσω με ακρίβεια. Για εμένα συγγραφή είναι το δικαίωμα να λέω τις ιστορίες μου με τον τρόπο που θέλω και με τις λέξεις που επιλέγω. Είναι ένας τρόπος να ξεφεύγω από την καθημερινότητα και να συστήνομαι με νέους ανθρώπους που σίγουρα έχουν κάτι να μου διδάξουν.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε, πρόσφατα, από τις εκδόσεις Μίνωας το βιβλίο σας με τίτλο ''Οιμωγή''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι' αυτό;

Σ.Α. Η «Οιμωγή» είναι ένα μυθιστόρημα που αναφέρεται στη σιωπή και συνάμα στην κραυγή. Οι άνθρωποι σήμερα δε μιλάμε όσο θα έπρεπε με αποτέλεσμα συχνά να οδηγούμαστε σε προβληματικές σχέσεις και συμπεριφορές. Σχετικά τώρα με το βιβλίο, αυτό υπάγεται στην κατηγορία του ψυχολογικού-κοινωνικού θρίλερ, καθώς ξεκινά με τη σύλληψη της Πετρίας Σιδερίδη, μιας μητέρας που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, και κατηγορείται για τον θάνατο του εξάχρονου γιου της. Η υπόθεση διαδραματίζεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης και την αναλαμβάνουν η αστυνόμος Θεοδοσίου και ο υπαστυνόμος Βάιος.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πρωτοσυστηθήκατε στο αναγνωστικό κοινό με ένα εφηβικό μυθιστόρημα. Τώρα σας ''ξαναγνωρίζουμε'' μέσα από ένα ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο απευθύνεται σε ενηλίκους. Πόσο ομαλή. ή, δύσκολη η μετάβαση από το ένα είδος στο άλλο;

Σ.Α. Δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολη αλλά ήθελα να την κάνω. Το να γράφεις ένα βιβλίο που απευθύνεται σε ενήλικες σου χαρίζει πάντα μια απροσδόκητη ελευθερία.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποια η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Σ.Α. Η έμπνευση έρχεται από τα απλά και τα καθημερινά. Δεν έχω δηλαδή κάτι συγκεκριμένο που με ενέπνευσε για όλη την ιστορία. Κάτι που έχω ξαναπεί ωστόσο είναι πως ξεκίνησα την ιστορία, επειδή είδα μια εικόνα της Μήδειας του Ευριπίδη και συλλογίστηκα αν θα μπορούσα να γραφτεί κάτι σύγχρονο που να έχει μια μάνα να κατηγορείται για τον θάνατο του παιδιού της.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Γιατί ''Οιμωγή'';

Σ.Α. Αναζητούσα για καιρό έναν τίτλο που να με ικανοποιεί. Ήθελα μια λέξη που να μπορεί να αποτυπώσει την τραγικότητα όλων των ηρώων του βιβλίου και η «οιμωγή» ήταν η καταλληλότερη. Το ουσιαστικό βγαίνει από το αρχαιοελληνικό «οιμώζω» που σημαίνει «θρηνώ γοερά».

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Σ.Α. Αυτό θα ήθελα να το αφήσω στην ελευθερία του καθένα. Άλλος μπορεί να κερδίσει απαντήσεις, άλλος μπορεί να αποκτήσει μια καλή συντροφιά για κάποιες μέρες και άλλος μπορεί να μην κερδίσει τίποτα. Είναι όλα αποδεκτά.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Σ.Α. Είναι πολύ δύσκολη ερώτηση. Νομίζω πως μπορώ να διαβάζω για πάντα τον «Βίο και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τέλος, τί να αναμένουμε, ως αναγνωστικό κοινό, στο μέλλον από τoν συγγραφέα Στέφανο Αλεξιάδη;

Σ.Α. Έχω μια ιδέα που με περιτριγυρίζει καιρό και αναζητώ την κατάλληλη στιγμή να την αποτυπώσω στο χαρτί. Το σίγουρο είναι ότι θα μείνω στο ίδιο είδος.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο εδώ: https://www.dominicamat.gr/2024/03/blog-post_24.html / https://vivliovamon.blogspot.com/2024/03/blog-post_6.html


Συνέντευξη με τον συγγραφέα Στέφανο Αλεξιάδη Συνέντευξη με τον συγγραφέα Στέφανο Αλεξιάδη Reviewed by Dominica on Μαρτίου 09, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.