Ο Μικρός Φιλικός


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Ο Μικρός Φιλικός

Συγγραφέας: Μαρία Αρβανιτάκη

Εάν θυμάμαι καλά, σας έχω ξαναμιλήσει για το πόσο χρήσιμα θεωρώ ότι είναι τα βιβλία που προορίζονται για παιδιά καί εφήβους/ες, ώστε να τα/τους βοηθήσουν να έρθουν πιο κοντά στην ιστορία του τόπου μας καί να λάβουν πολλές πληροφορίες γύρω από εκείνη, δίχως να υπάρχει αυτό το αυστηρό ''πρωτόκολλο'' του σχολείου. Ναι, με αφορμή την επικείμενη εορτή της εθνικής επετείου, της 25ης Μαρτίου, διάβασα καί σας παρουσιάζω το παιδικό βιβλίο της συγγραφέως Μαρίας Αρβανιτάκη, με τίτλο ''Ο Μικρός Φιλικός'', το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάνοια, σε εικονογράφηση της κυρίας Στέλλας Ματάλα καί απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9-10 ετών καί άνω, καθώς καί εφήβους/ες. 

Ναι, εννοείται πως δεν πρέπει να φτάνει η ημερομηνία μίας σημαντικής επετείου, ώστε να θυμόμαστε καί να μνημονεύουμε την θυσία καί τις ηρωϊκές πράξεις σπουδαίων ανθρώπων (ανδρών καί γυναικών), που έδωσαν καί την ζωή της για να έχουμε εμείς σήμερα την ελευθερία καί το δικαίωμα σε μία αξιοπρεπή ζωή, αλλά να το κάνουμε σε διάφορες στιγμές μέσα στον χρόνο. Μα καί πάλι, δεν παύει να αποτελεί μία πολύ καλή αφορμή, για να ξεκινήσουν εύστοχες συζητήσεις καί για τον υπόλοιπο καιρό.

Περιγραφή:

Στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 ένα ανήσυχο παιδί σε κάποιο νησί του Αιγαίου, θα ζήσει από κοντά τον αγώνα των Φιλικών του τόπου του. Η γνωριμία του με εμπνευσμένους αγωνιστές και η αγάπη του για την πατρίδα θα τον οδηγήσουν αργότερα στην απόφαση να ακολουθήσει τους συμπατριώτες του που μάχονται στα καράβια του Αγώνα. Από τη Ρόδο θα βρεθεί στο ολοκαύτωμα της Κάσου, στη Ναυμαχία του Γέροντα και θα παλέψει για την ιερή υπόθεση της Ελευθερίας.

Η συγγραφέας έχει μία γραφή οικεία καί άκρως κατανοητή. Μέσω της παρούσας ιστορίας μιλάει στα παιδιά για σημαντικά ιστορικά γεγονότα, αλλά καί για σπουδαίες μορφές ανθρώπων, που πρέπει να έχουμε ως παραδείγματα ήθους καί γενναιότητας για την ζωή μας. Ακόμη καί η πολύ εύστοχη τοποθέτηση του μικρού ήρωα, ως ένα μέλος της Φιλικής Εταιρείας, με το προσωνύμιο ''Ο Μικρός Φιλικός'', τους αποδεικνύει πως η ηλικία δεν παίζει κανέναν μα κανέναν ρόλο. Βλέπετε η ανδρεία, η πίστη, η ανιδιοτέλεια, η αγάπη για την πατρίδα καί η προσφορά στον αγώνα δεν κοιτά ηλικία! Κι αυτό οφείλουμε να το θυμόμαστε πάντα! Ο Μικρός Φιλικός, κάθε άλλο παρά μικρός ήταν, αλλά τεράστιος για όλα όσα πέρασε καί κατάφερε...

Λοιπά θετικά στοιχεία βιβλίου:
- Γεμάτο λεξιλόγιο,
- Απτά παραδείγματα,
- Περιεκτικές προτάσεις,
-Τέλος, εξαιρετική εικονογράφηση.
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάνοια.



Ο Μικρός Φιλικός Ο Μικρός Φιλικός Reviewed by Dominica on Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.