ΣΤΟ ΧΑΚΙ - Διαβάζοντας βιβλία σύγχρονης ξένης λογοτεχνίας (Μέρος 5ο)


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

''Διαβάζοντας βιβλία σύγχρονης ξένης λογοτεχνίας"

~ Μέρος 5ο ~

Τίτλος: ΣΤΟ ΧΑΚΙ (Field Gray)

Συγγραφέας: Φίλιπ Κερ (Philip Kerr)

Καί φτάσαμε στο τέλος αυτού του αφιερώματος στα βιβλία της σύγχρονης ξένης λογοτεχνίας καί επέλεξα για το ''κλείσιμο'' ένα μυθιστόρημα ενός πολύ αγαπητού -όχι μόνο δικού μου- συγγραφέα που, δυστυχώς, ''έφυγε'' νωρίς, αφήνοντας ωστόσο πίσω του ένα πολύ καλό καί πλούσιο έργο. Ο λόγος, λοιπόν, για το μυθιστόρημα του αείμνηστου συγγραφέα Φίλιπ Κερ (Philip Kerr), με τίτλο ''ΣΤΟ ΧΑΚΙ'' (Field Gray), το οποίο κυκλοφόρησε, προσφάτως, από τις εκδόσεις Κέδρος, σε μετάφραση του κυρίου Γιώργου Μαραγκού. Ένα αστυνομικό, ιστορικό θρίλερ το οποίο μας ''οδηγεί'' πίσω στον χρόνο καί πιο συγκεκριμένα στην Κούβα, σε ένα ρωσικό στρατόπεδο αιχµαλώτων πολέµου, στο Παρίσι και στο Βερολίνο καί καλύπτει χρονικά την περίοδο από το 1930 έως το 1950. Ένα βιβλίο με αναφορές στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο.

''Κούβα 1954. «Δεν δουλεύει κανείς για τους εχθρούς του, εκτός κι αν έχει ελάχιστες εναλλακτικές ή καμία απολύτως», υποστηρίζει ο Μπέρνι Γκούντερ. Είμαστε στα 1954 και ο Μπέρνι βρίσκεται στην Κούβα. Επειδή θέλει να αποφύγει άλλη μία από τις ριψοκίνδυνες αποστολές που του αναθέτει ο Μάγιερ Λάνσκι, αποφασίζει να φύγει από το νησί με ένα σκάφος και συντροφιά μια γυναίκα. Το Αμερικανικό Ναυτικό όμως, σε μια περιπολία, ανακαλύπτει την ταυτότητά του και ο Μπέρνι καταλήγει σε ένα μέρος που του είναι γνώριμο – ένα κελί φυλακής. Ύστερα από εξαντλητικές ανακρίσεις τον φυλακίζουν στη Νέα Υόρκη και έπειτα τον στέλνουν πίσω στο Βερολίνο, πάλι σε ένα κελί, κάνοντάς του την πρόταση: Δούλεψε για τη γαλλική αντικατασκοπεία ή σε κρεμάμε για φόνο. Η νέα αποστολή είναι απλή: θα συναντήσει τους αιχμαλώτους που επιστρέφουν στη Γερμανία προκειμένου να εντοπίσει ανάμεσά τους έναν Γάλλο εγκληματία πολέμου ο οποίος ανήκε στα γαλλικά Ες Ες και παριστάνει πως είναι Γερμανός αξιωματικός της Βέρμαχτ. Οι Γάλλοι θέλουν πάση θυσία να βρουν τα ίχνη του και να τον συλλάβουν. Όμως το παρελθόν του Μπέρνι ως αιχμαλώτου στη Ρωσία θα τον στοιχειώσει – με τρόπο που δεν θα μπορούσε ποτέ να προβλέψει." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Δεν νομίζω πως ο συγγραφέας καί κατ'επέκταση η γραφή του να χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις προς το αναγνωστικό κοινό, καθώς όσοι/ες διαβάζουμε τα έργα του, τα επιλέγουμε για την δυναμική τόσο της πένας καί την ευφυϊα του δημιουργού τους, όσο καί για τις υποθέσεις που περιέχονται μέσα στις σελίδες τους. Έτσι κι εδώ, ο συγγραφέας στήνει ένα σκηνικό, όπου το θρίλερ, οι ίντριγκες, τα μυστικά, τα εγκλήματα, η αγωνία, οι ανατροπές, η ακατάπαυστη δράση, τα προσωπικά συμφέροντα που έρχονται σε σύγκρουση, αλλά καί το γενικότερο κοινωνικό-πολιτικό-ιστορικό πλαίσιο εγείρουν την κριτική μας ικανότητα καί εξάπτουν την φαντασία μας. 

Διαβάζοντας το βιβλίο, βρήκα εύστοχη την κίνηση του συγγραφέα να βάζει την πλοκή του έργου του να συμπορεύεται με την ιστορία καί γεγονότα που σημάδεψαν τον ρου αυτής. Αγάπησα τον τρόπο που όλα μοιάζουν να είναι παράλληλα καί την ίδια στιγμή να τέμνονται σε διάφορα σημεία, όπως καί το πώς ο συγγραφέας ''οδηγεί'' τον πρωταγωνιστή του στα άκρα κι ενάντιο σε όλα. Από την ηθική καί τα όριά του έως καί το γίγνεσθαι της εποχής του. Ναι, μου άρεσε πολύ το γεγονός ότι ο συγγραφέας δεν μας υποδεικνύει (εμμέσως, ή, ευθέως) το τί να σκεφτούμε καί το ποια θέση να πάρουμε, μα μας αφήνει ελεύθερους/ες να αποφασίσουμε βάσει της δικής μας κρίσης καί οπτικής... Κι όλα αυτά με δεδομένο πως η ιστορία είναι ένας ζωντανός ''οργανισμός'' που διαρκώς κινείται, μεταβάλλεται καί αποτελείται από διάφορους ανθρώπους που την ''μεταφέρουν'' από τον έναν στον άλλο μέσα από την δική τους υποκειμενική σκοπιά...

Εάν είστε λάτρεις των έργων του συγγραφέα, είτε επιθυμείτε να ''γνωρίσετε'' την πένα του, το παρόν βιβλίο είναι μία πολύ καλή αφορμή! Εμένα με ικανοποίησε σε αρκετά μεγάλο βαθμό. 
Αναζητήστε το! Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.


ΣΤΟ ΧΑΚΙ - Διαβάζοντας βιβλία σύγχρονης ξένης λογοτεχνίας (Μέρος 5ο) ΣΤΟ ΧΑΚΙ - Διαβάζοντας βιβλία σύγχρονης ξένης λογοτεχνίας (Μέρος 5ο) Reviewed by Dominica on Απριλίου 12, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.