Αντάρης ο Οιωνός των Αστεριών


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   ''Αντάρης ο Οιωνός των Αστεριών'' είναι ο τίτλος του κοινωνικού-ιστορικού μυθιστορήματος του συγγραφέα κυρίου Γιάννη Οικονομίδη που διάβασα καί σας προτείνω σήμερα. Ήταν η πρώτη μου επαφή με την γραφή του συγγραφέα κι ομολογώ ότι μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις.
   Στην αρχή όταν το έπιασα στα χέρια μου κάπως φοβήθηκα τον όγκο του. Σκεφτόμουνα αν θα έχει συνοχή η ιστορία καί αν θα έχει αποφύγει ο συγγραφέας περιττές επαναλήψεις. Τελειώνοντας όμως την ανάγνωσή του,έχω να σας πώ ότι πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο,με συνεχή στρωτή ροή στην αφήγηση των γεγονότων καί δεν κάνει καμία 'κοιλιά'' που θα είχε ως αποτέλεσμα ένα μονότονο βιβλίο. Αντίθετα το βρήκα πολύ γρήγορο κι ευκολοδιάβαστο.
   Η γλώσσα του είναι απλή κι κατανοητή για το αναγνωστικό κοινό καί πολλές φορές εμπλουτίζεται με τοπικούς ιδιωματισμούς που ''χρωματίζουν'' ευχάριστα την γραφή του κειμένου.
   Οι χαρακτήρες των ηρώων είναι δοσμένοι με τέτοιον τρόπο που μέσα από τον καθέναν θα πάρουμε ένα σημαντικό μάθημα για την ζωή μας καί θα νιώσουμε ποικίλα συναισθήματα. Παρέα με εκείνους θα βιώσουμε τον πόνο,την ανάγκη για ελευθερία,την γονεϊκή αγάπη,τον έρωτα,την αδικία καί τον ξεριζωμό.
   Η αφήγηση της ιστορίας της ζωής μίας γιαγιάς στον εγγονό της θα γίνει η αφορμή να μάθουμε πράγματα για την ιστορία του τόπου μας καί όχι μόνο. Θα κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο στην ηρωϊκή έξοδο του Μεσολογγίου παράλληλα με τον εξευτελισμό καί τις κακουχίες που έζησαν οι Έλληνες τότε. Έπειτα θα δούμε τις δυσκολίες που πέρασαν ζώντας στην ξενιτειά καί τον καταιγισμό των πολιτικών εξελίξεων εκείνης της περιόδου.
   Μπορεί να πόνεσα διαβάζοντας τα βάσανα των πρωταγωνιστών αλλά ένιωσα εν μέρει λύτρωση βλέποντας έναν από τους πιο αισχρούς προδότες,έστω κι αργά,να τιμωρείται. Γιατί τους προδότες ποτέ κανένας δεν τους αγάπησε.
    Διαβάστε το. Είμαι σίγουρη πως θα σας αρέσει. Είναι κομμάτι της ιστορίας μας. Αφήστε που μπορεί να γνωρίζετε ήδη παρόμοιες ιστορίες που έχουν συμβεί στην πραγματικότητα.
                                                      Καλά σας αναγνώσματα!

                                                             ΠΕΡΙΛΗΨΗ

«Στην πατρίδα με φωνάζανε Αγγελικώ. Στην ξενιτιά όπου έζησα με φωνάζανε Αγγέλα και Αγγελική. Το συνήθισα όπως συνήθισα και τόσα άλλα… Ό,τι σου πω θα τα πει η καρδιά μου. Η ζωή μου δεν ήταν εύκολη. Έζησα θάνατο και μύρισα αίμα. Πουλήθηκα σκλάβα. Αγάπησα δυο άντρες. Ο ένας χάθηκε νωρίς, ο άλλος με έκτισε απ’ την αρχή. Έχω μια κόρη δική του που είναι ο ήλιος μου. Με ξέσκισαν άγρια θεριά τότες που η άνοιξη φούντωνε μέσα μου. Τότε ήταν που έμαθα πόσο κιοτής και Γιούδας γίνεται ο άνθρωπος για να σώσει το τομάρι του. Τις νύχτες ξυπνάω ακόμα γεμάτη φόβο. Ευτυχώς υπήρξα τυχερή και γνώρισα καλούς ανθρώπους. Αυτοί με έσωσαν και δεν τρελάθηκα. Αυτή είμαι. Έρχομαι από κακοτράχαλη περασιά και κουβαλάω βαρύ φορτίο. Έρχεσαι από βελούδινα στρωσίδια και πιστεύεις στο μέλλον. Δεν έχω δύναμη να σε βεβαιώσω γι’ αυτό το μέλλον. Γι’ αυτό φύγε, σκέψου καλά και άμα αποφασίσεις να με δεχτείς όπως είμαι, έλα. Αλλιώς μείνε εκεί και μη με ξαναδείς.»


Η Αγγελική έζησε στη φωτιά της επανάστασης του ’21, βίωσε την πείνα στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, γνώρισε την προδοσία, ατιμάστηκε και πουλήθηκε στα σκλαβοπάζαρα της Αιγύπτου. Mαζί με χιλιάδες ξεριζωμένους Έλληνες, βρέθηκε σε μια ξένη γη, κάτω από αντίξοες συνθήκες, με την προδοσία να τη στοιχειώνει και τους εφιάλτες να φωλιάζουν στην καρδιά της και να της στερoύν τη γαλήνη. Συνοδοιπόρος της πάντα ο Αντάρης, το μεγάλο κόκκινο αστέρι του Σκορπιού, άλλοτε να χαμογελά ζεσταίνοντας την ψυχή της και άλλοτε να την προειδοποιεί για το κακό που θα συμβεί στη ζωή τη δική της και των αγαπημένων της.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ Θ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΟΛΗ
Αντάρης ο Οιωνός των Αστεριών Αντάρης ο Οιωνός των Αστεριών Reviewed by Dominica on Αυγούστου 04, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.