Πόσες είναι οι εποχές;



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

     ''Πόσες είναι οι εποχές;'' τιτλοφορείται το βιβλίο που διάβασα καί σας προτείνω σήμερα. Η συγγραφέας του είναι η κυρία Στέλλα Λειβαδιώτου καί κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. Ένα βιβλίο που αποτελείται από μικρές αυτοτελείς ιστορίες που υπόσχονται να σας κρατήσουν καλή αναγνωστική παρέα.
    Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τέσσερις ενότητες,όσες ακριβώς είναι καί οι εποχές του χρόνου. Οι ιστορίες που περιλαμβάνονται σε κάθε ενότητα,είναι άκρως ταιριαστές κι αντιπροσωπευτικές της κάθε εποχής. Όχι μόνο εξαιτίας των περιγραφών των καιρικών φαινομένων αλλά καί εξαιτίας των καταστάσεων καί των συναισθημάτων που βιώνουμε εκείνη την συγκεκριμένη περίοδο.
    Άραγε με ποιές λέξεις εσείς θα μπορούσατε να περιγράψετε την κάθε εποχή; Με ποιό συναίσθημα καί με ποιά ανάμνηση να την χαρακτηρίζει; Για μένα η άνοιξη είναι ελπίδα,χαρά καί αναγέννηση. Το φθινόπωρο γλυκιά μελαγχολία,ο χειμώνας πόνος,κρύο,Χριστούγεννα αλλά κι αγκαλιά καί ζεστασιά καί τέλος το καλοκαίρι σημαίνει ήλιος,θάλασσα,έρωτας,διακοπές καί ταυτόχρονα απώλεια αυτών. Γι'αυτόν τον λόγο πρέπει να αγαπάμε κάθε εποχή γιατί μπορεί να έχει παράλληλα κι άσχημα καί καλά στοιχεία. Δείτε τες σαν έναν παραλληρισμό με την καθημερινή μας ζωή.
     Σε αυτό στηρίζονται καί οι υποθέσεις των ιστοριών καί το νόημα αυτών. Γραμμένες με απλή γλώσσα αλλά με αρκετή λυρικότητα δοσμένες,θα χαρακτούν στο μυαλό σας καί θα σας γεμίσουν με πολλά συναισθήματα,όπως είναι η χαρά,η αγάπη,η συμπόνοια ακόμη καί η θλίψη. Σε αυτό συμβάλλει αισθητά καί η αρκετά καλή περιγραφή από την μεριά της συγγραφέως. Είμαι σίγουρη πως μόλις κλείσετε το βιβλίο,θα έχετε κάποια ιστορία που θα την ξεχωρίσετε ανάμεσα στις άλλες. Δική μου αγαπημένη ''Το Παιδί της Καρδιάς'' που ανήκει στην ενότητα Χειμώνας.
    Το βιβλίο είναι προσεγμένο από το εξώφυλλο έως καί την τελευταία του σελίδα. Αν καί μικρό σε όγκο,δεν χάνει καθόλου σε αναγνωστική αξία. Εμένα μου άρεσε αρκετά καί θα ήθελα να δώ κι άλλα δείγματα γραφής από την συγγραφέα.
                Μέχρι την επόμενη φορά,σας εύχομαι καλές σας αναγνώσεις,βιβλιόφιλοι!

                                                               ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Τέσσερις εποχές. Τέσσερις κατευθυντήριοι σταθμοί που σηματοδοτούν την αρχή μιας ιστορίας, της δικής μας ιστορίας. Στοίβες στιγμών και βουβές αναμνήσεις χαράσσονται στις καρδιές των ανθρώπων που φοβούνται να μιλήσουν. Στόματα ραμμένα. Μονάχα με το βλέμμα αφουγκράζονται και ερμηνεύουν πια. Τα πάθη μοιάζουν με θηρία έτοιμα να κατασπαράξουν αθώες ψυχές παρασέρνοντάς τες στου έρωτα τα πολυδαίδαλα μονοπάτια. Μανιασμένες θάλασσες και ένα μαβί δειλινό που πνίγουν γλυκά συναισθήματα ερωτευμένων. Λέξεις περνούν μέσα από τα κρινοδάχτυλα μικρών παιδιών και χάνονται στα χρόνια της νιότης. Άνθρωποι στριμωγμένοι στα μεγάλα αστικά κέντρα που μιλούν για αθεράπευτη γραφειοκρατία και χρήμα την ίδια στιγμή που η θλίψη μπολιάζει στα πρόσωπα αγανακτισμένων. Μα κάπου μέσα σ’ όλα αυτά βρίσκεται η εποχή που θα αφυπνίσει το μυαλό κάνοντάς μας να νιώσουμε ξανά δυνατοί. Ποια θα είναι αυτή όμως; Πόσες είναι άραγε οι εποχές που ζούμε και πού μπορούμε να στηριχτούμε, για να βρει η ψυχή μας απάγκιο; Σκέψεις, λέξεις, φράσεις, τίτλοι, εποχές, συναισθήματα… ένα βιβλίο!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΤΕΛΛΑ ΛΕΙΒΑΔΙΩΤΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: EΛΚΥΣΤΗΣ

                    Διαβάστε εδώ την συνέντευξη που μου παραχώρησε η συγγραφέας:

                      https://dominicamat.blogspot.com/2019/10/blog-post_90.html
    
    

Πόσες είναι οι εποχές; Πόσες είναι οι εποχές; Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 24, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.