Το Ημερολόγιο του Άνχελ




Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    ''Tο Ημερολόγιο του Άνχελ'',ο τίτλος του βιβλίου που διάβασα καί σας προτείνω σήμερα. Ένα βιβλίο φαντασίας,που από τον τίτλο του καί το επιβλητικό του εξώφυλλο,μας προϊδεάζει για το τι πρόκειται να διαβάσουμε μέσα στις σελίδες του. Η συγγραφέας του είναι η κυρία Ξένη Πετρίτου-Τριανταφύλλου καί κυκλοφορεί από τις Πρότυπες εκδόσεις Πηγή.
    Το βιβλίο το βρήκα αρκετά καλό,με τάσεις εξέλιξης της γραφής της συγγραφέως μελλοντικά. Είχε πολύ ωραία γλώσσα,σωστή καί συνεχόμενη ροή της πλοκής,παραστατικές περιγραφές καθώς κι ζωηρούς,ζωντανούς διαλόγους που δίνουν μία φρεσκάδα καί οικειότητα στο κείμενο. Είναι χωρισμένο σε τέσσερα κεφάλαια. Κάθε κεφάλαιο δεν έχει ίδια έκταση με το άλλο,αλλά αυτό γίνεται λόγω πρακτικότητας καί ομαλής εξέλιξης της ιστορίας. Μοιάζει,λες καί καθένα ξεχωριστά δίνει ολόκληρο ένα κομμάτι αυτής,που αν τα ενώσουμε στο τέλος θα έχουμε μία πλήρη εικόνα. Παράλληλα,δρούν κι ως συνδετικοί κρίκοι για να μεταβούμε από το ένα στάδιο στο επόμενο καί να φτάσουμε τελικά στο τέλος του βιβλίου.
    Το βιβλίο,επίσης,περιέχει πολύ φαντασία,ένα πολύ ωραίο πάντρεμα παρελθόντος-παρόντος,έντονη δράση,περιπέτεια καί αγωνία για το πρόκειται εντέλει να συμβεί. Αν καί αρχίζει κάπως πιο ήρεμα,σελίδα με την σελίδα αυξάνεται η ένταση καί μας κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον. Είναι απαλλαγμένο από περιττές επαναλήψεις καί δεν είναι καθόλου βαρετό ή κουραστικό.
    Οι ήρωες του βιβλίου αν καί δεν είναι πολλοί,είναι προσιτοί για εμάς τους αναγνώστες. Ακόμη κι εκείνοι που δείχνουν να έχουν χαθεί στο πέρασμα των χρόνων. Μου άρεσε η σκιαγράφησή τους από μεριάς της συγγραφέως καί στα μάτια μου είχαν μία αληθοφάνεια,η οποία πολλές φορές είναι απαραίτητη ακόμη καί σε βιβλία φαντασίας.
    Τολμώ να πώ,ότι κατά την διάρκεια της ανάγνωσης,πέρασε από τον νού μου η σκέψη να ήμουν κι εγώ στην θέση της πρωταγωνίστριας. Να ''έπεφτε'' στα χέρια μου ένα τόσο σημαντικό παλιό ημερολόγιο καί να προσπαθούσα να ανακαλύψω τα μυστικά που κρύβει μέσα του. Μυστικά καλά κρυμμένα,τόσο του Άνχελ,όσο καί των υπολοίπων που αναφέρονται μέσα στο περιεχόμενό του.
    Ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που διαβάζουμε βιβλία που να ανήκουν στην φανταστική λογοτεχνία. Επιθυμούμε να ''μεταφερθούμε'' έστω καί νοερά σε τόπους μαγικούς,εκτός της δικής μας πραγματικότητας καί να ζήσουμε έστω για λίγο το παραμύθι.
   Άν ανήκετε κι εσείς σε αυτήν την κατηγορία αναγνωστών,σας προτρέπω να το διαβάσετε. Εγώ έμεινα ικανοποιημένη από την ανάγνωσή του.
                                                        Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ελλάδα, Αίγινα, 2018
Η Δάφνη και ο Μιγέλ τρέχουν τρομοκρατημένοι. Πέτρες κατρακυλούν στο κατόπι τους. Η σκόνη τους πνίγει. Προσπαθούν απεγνωσμένα, στα τυφλά, να βρουν διέξοδο από τον λαβύρινθο της υπόγειας στοάς. Ο πανικός τούς έχει κυριεύσει. Ποιος είναι; Πώς ανακάλυψε τι ψάχνουν; Εγκλωβίζονται. Τους πλησιάζει. Η κάννη του όπλου του στρέφεται πάνω τους…

Καταλονία, 1450
Στο βασιλικό αβαείο της Σάντα Μαρία ντε Πομπλέτ, δύο μοναχοί βρίσκονται δολοφονημένοι με φρικτό τρόπο. Ο ένας από αυτούς είναι ο καλύτερος καλλιγράφος της Ισπανίας. Είχε διαταχτεί να φιλοτεχνήσει ένα ιδιαίτερο ιστορημένο χειρόγραφο, δώρο για τον Καοπένα, τον αυθέντη της Αίγινας, στην Ελλάδα.
Λίγους μήνες αργότερα, μια αποστολή με τρεις πολεμικές γαλέρες, με επικεφαλής τον διάδοχο του θρόνου του Στέμματος της Αραγωνίας και κατάφρακτους στρατιώτες, αποπλέει από τη Βαρκελώνη με προορισμό την Αίγινα.
Ο Άνχελ, νοτάριος και βασιλικός ακόλουθος της αποστολής, καταγράφει το χρονικό του ταξιδιού.

Το ημερολόγιό του θα αλλάξει πολλά χέρια στο πέρασμα των αιώνων, και μέσα από δολοφονίες, ναυάγια, πειρατικές επιδρομές, προδοσίες και ανεκπλήρωτους έρωτες, θα καταλήξει στο σήμερα, στα χέρια της Δάφνης, που με τον φίλο της τον Μιγέλ θα εμπλακούν σε μία ανελέητη καταδίωξη, στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν το πολύτιμο μυστικό που είναι αριστοτεχνικά κρυμμένο πίσω από μεσαιωνικά σύμβολα και δυσερμήνευτους αριθμούς.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΞΕΝΗ ΠΕΤΡΙΤΟΥ-ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ
Το Ημερολόγιο του Άνχελ Το Ημερολόγιο του Άνχελ Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 21, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.