ΥΠΟΤΕΙΝΟΥΣΑ



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Ποιά η σχέση της υποτείνουσας γραμμής που ενώνει τις δύο πλευρές ενός ορθογωνίου τριγώνου με την ιστορία ενός βιβλίου; Πώς γίνεται να είναι τόσο σημαντική,ώστε να χρησιμοποιηθεί ως τίτλος βιβλίου; Όπως εύλογα θα έχετε καταλάβει,σήμερα θα σας μιλήσω για το νέο βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Ελίνας Βαρβαρήγου με τίτλο ''ΥΠΟΤΕΙΝΟΥΣΑ''. Η συγκεκριμένη ''ΥΠΟΤΕΙΝΟΥΣΑ'' αν καί δεν αναφέρεται στα μαθηματικά,δεν θα μπορούσε να έχει πιο ταιριαστό τίτλο. Στην συνέχεια θα σας εξηγήσω τι εννοώ.
    Ας ξεκινήσω πρώτα από την γραφή της συγγραφέως. Αντικειμενικά καλή καί σωστή,με ωραία συνεχόμενη ροή απαλλαγμέμη από περιττές φιοριτούρες καί τάσεις εντυπωσιασμού,καθιστά το βιβλίο εξαιρετικό κι άκρως ευανάγνωστο. Η ιστορία εξελίσσεται ομαλά,χωρίς κουραστικές επαναλήψεις,αλλά κρατώντας συνεχώς αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Μοιάζει σαν το νερό που κυλάει ανάμεσα στα χέρια μας καί δεν καταλαβαίνουμε πότε τελείωσε. Με τον ίδιο τρόπο θα φτάσετε στο τέλος του βιβλίου χωρίς να το καταλάβετε.
   Βέβαια,σε αυτό συμβάλλει καί η επιλογή της συγγραφέως να χρησιμοποιήσει απλή,λιτή γλώσσα. Κατά την άποψή μου,είναι πιο δύσκολο να καταφέρει ένας συγγραφέας να ''κατακτήσει'' το αναγνωστικό κοινό καί να του εμφυσήσει μέσω του έργου του αυτά που θέλει να πεί,βάσει αυτής της επιλογής. Εδώ,όμως,η συγγραφέας το καταφέρνει απόλυτα.
    Οι ήρωες της υπόθεσης δεν είναι πολλοί αλλά απαραίτητοι. Όλοι τους μοναδικοί μέσα στην αντίθεσή τους,που όμως στο σύνολο δίνουν ένα άκρως ταιριαστό αποτέλεσμα. Βλέποντάς τους όλους μαζί,έχω την ιδέα πως παρατηρώ έναν πίνακα ζωγραφικής. Καθένας αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας,που αν τυχόν καί λείψει,θα χαθεί η αρμονία του συνόλου.
    Ο κεντρικός μας ήρωας,ο Άρης,θα προσπαθήσει να αναζητήσει μέσω του ταξιδιού του μία γυναικεία ύπαρξη που τον έχει στοιχειώσει. Έτσι,τουλάχιστον,δείχνει με μία πρώτη ματιά. Εδώ υπάρχει κάτι πιο βαθύ που τον βασανίζει χρόνια. Αυτό το ταξίδι θα τον βοηθήσει,όχι μόνο να ανακαλύψει όλα όσα αναζητά,αλλά να βρεί την ψυχική του ηρεμία καί γαλήνη,καθώς καί τις απαντήσεις στα ερωτήματα τόσο ετών. Μπορεί αυτή η γυναίκα να είναι η αφορμή αλλά η αιτία είναι βαθύτερη καί κρύβει μέσα της πολύ πόνο κι απελπισία. Ίσως ο Άρης να θέλησε να δώσει ανθρώπινη μορφή στο πρόβλημά του,για να το ''ξορκίσει'' καί να απαλλαγεί από αυτό. Έχει συσσωρευμένη καί καταπιεσμένη την ανάγκη του για αγάπη,αποδοχή καί ασφάλεια.
    Θα ήταν μεγάλη μου παράλειψη,να μην πώ ένα μεγάλο μπράβο στην συγγραφέα για το πως προσεγγίζει καί αποτυπώνει στο χαρτί την υπόθεση του βιβλίου μέσα από την μεριά του άνδρα. Καταφέρνει να αποδώσει άψογα την ανδρική ψυχολογία,πόσο μάλλον ενός ανθρώπου με ψυχολογικά προβλήματα που θέλει να βρεί τις ισορροπίες στην ζωή του.
   Λίγο πρίν το τέλος της κριτικής μου,θα αναφερθώ καί στην ''ΥΠΟΤΕΙΝΟΥΣΑ'' καί τον λόγο ύπαρξης αυτής. Όπως προείπα,το ταξίδι του κεντρικού ήρωα σε σημαδιακά μέρη για την τελική έκβαση της πλοκής του βιβλίου,σχηματίζουν στον χάρτη ένα ορθογώνιο τρίγωνο κι εκείνος χωρίς να το αντιληφθεί,παίζει το ρόλο της υποτείνουσας που ενώνει τις πλευρές του τριγώνου καί εντέλει το κλείνει... Ένα τέλος τόσο αναπάντεχο καί αναμενόμενο την ίδια στιγμή,που θα σας αφήσει άκρως ικανοποιημένους.
    Δεν θέλω να σας κουράσω παραπάνω. Μόνο θα σας προτρέψω να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε. Θα σας αρέσει πάρα πολύ καί θα σας κάνει να σκεφτείτε πολλά πράγματα.
                                                       Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                 ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένας καταξιωμένος συγγραφέας βρίσκεται σε τέλμα, περνώντας τον τελευταίο χρόνο κλεισμένος στο διαμέρισμά του μπροστά στην άδεια σελίδα του υπολογιστή του. Μια μυστηριώδης γυναίκα εμφανίζεται ξαφνικά στη ζωή του κι εξαφανίζεται ανεξήγητα. Με αφορμή την αναζήτησή της, ένα ταξίδι ξεκινά. Μια διαρκής αναζήτηση του εαυτού μέσα από μια πορεία στις Κυκλάδες, γεμάτη μυρωδιές, χρώματα και γεύσεις από τα ελληνικά νησιά.

Τρεις άνθρωποι-κλειδιά θα βρεθούν στον δρόμο του· μία γυναίκα-γκουρού στη Σαντορίνη, ένας αγροτικός γιατρός στην Ανάφη κι ο ιδιοκτήτης ενός καφέ στη Δονούσα. Συναισθήματα βαθιά και μνήμες του παρελθόντος ξυπνούν. Μυστικά καλά κρυμμένα βγαίνουν στο φως κι αλλάζουν τη ζωή του ήρωα για πάντα, τοποθετώντας τον ίδιο σ’ ένα βαθύτερο επίπεδο εξέλιξης.


Ένα τρίγωνο θα καθορίσει την πορεία του. Πώς ακριβώς σχηματίζονται οι πλευρές του και τι σημαίνουν; Τι είδους εκπλήξεις του επιφυλάσσει η υποτείνουσα όταν το τρίγωνο ολοκληρώνεται;

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΛΙΝΑ ΒΑΡΒΑΡΗΓΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΝΟΗ
                                             
    
    
ΥΠΟΤΕΙΝΟΥΣΑ ΥΠΟΤΕΙΝΟΥΣΑ Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 10, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.