Η ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΩΝ ΦΑΡΩΝ



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Άλλοι την αποκάλεσαν ερωμένη των φάρων κι άλλη πόρνη... Για μένα ήταν μία απλή γυναίκα που απλώς θέλησε να αγαπήσει καί να αγαπηθεί... Κι αν αναρωτιέστε για ποιο βιβλίο πρόκειται να σας μιλήσω σήμερα,θα σας λύσω αμέσως την απορία. Μα φυσικά για το νέο βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Πηνελόπης Κούρτζη με τίτλο '' Η ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΩΝ ΦΑΡΩΝ''.
   Η αλήθεια είναι πως ήταν η πρώτη μου γνωριμία με την γραφή της καί με ικανοποίησε στον υπέρτατο βαθμό. Δεν ξέρω πως γίνεται καί τις τελευταίες μέρες διαβάζω βιβλία που το ένα είναι καλύτερο από το άλλο. Κι ένα από αυτά είναι καί το συγκεκριμένο.
    Ένα βιβλίο καλογραμμένο από την πρώτη έως καί την τελευταία του λέξη,που με συνεπήρε μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση της ιστορίας από την ίδια την πρωταγωνίστρια. Ένιωσα σαν να ήμουν εγώ στην θέση της καί τα έζησα μέσω εκείνης.
    Ίσως σε αυτό να βοήθησαν καί οι περιγραφές των σκηνών καί των συναισθημάτων της ηρωϊδας. Ήταν τόσο έντονα καί παραστατικά όλα,που δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να μην επηρεαστεί. Είναι από τις λίγες φορές που μπήκα τόσο βαθιά μέσα σε μία ιστορία βιβλίου καί θέλω να ευχαριστήσω την συγγραφέα γι'αυτό το κομμάτι της ψυχής της που μοιράστηκε μαζί μας.
    Για μένα,όπως σας είπα καί στην αρχή,δεν ήταν μία γυναίκα που θα της προσέδιδα τον χαρακτηρισμό πόρνη,αλλά μία γυναίκα απελπισμένη καί πονεμένη,η οποία προδόθηκε κι αναζήτησε τον έρωτα καί την αποδοχή,κι όταν τελικά έμοιαζε να τον έχει βρεί,δυστυχώς τον έχασε μέχρι που τον ξαναβρήκε πλέον οριστικά. Τί ήταν όμως αυτό που την ανάγκασε να διαβεί αυτό το μονοπάτι;
   Όλη της η ζωή σημαδεύτηκε από τους φάρους. Ποιά η δύναμη που τις ασκούσαν; Τί έψαχνε να βρεί σε αυτούς; Τί συμβόλιζε το φως τους τόσο για εκείνη,όσο καί για όσους το αντίκρισαν; Ταξίδεψε καί γνώρισε πολλούς αλλά δύο ήταν αυτοί που θα αποτελούσαν την αφετηρία καί το ''φινάλε'' της.
    Το βιβλίο αν καί βαθιά αισθηματικό,έχει κι ένα κοινωνικό χαρακτήρα. Εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις,στο πως οι άνθρωποι εκδηλώνουν τον έρωτά τους καί συνάμα την στάση της κοινωνίας,κυρίως τις παλαιότερες εποχές,απέναντι στις γυναίκες που ήθελαν να ζήσουν ελεύθερες καί να γνωρίσουν τον έρωτα.
    Η γραφή του βιβλίου αν καί απλή,διανθίζεται από μία λυρικότητα στον σωστό βαθμό κι έκταση,η οποία κυρίως στηρίζεται στην χρήση ποιημάτων του Νίκου Καββαδία,της ίδιας της συγγραφέως καί σε στίχους κάποιων τραγουδιών. Εδώ να μου επιτρέψετε να κάνω μία μνεία στο εξαιρετικό ποίημα με τίτλο ''Έγινε φάρος'' που γράφτηκε από τον ποιητή/συγγραφέα κύριο Γιάννη Ζαραμπούκα αποκλειστικά γι'αυτό το βιβλίο κι ενίσχυσε καί αυτό με την σειρά του το συναίσθημα που θα νιώσετε διαβάζοντας το βιβλίο.
   Μέσα στο βιβλίο,πέραν της κύριας πρωταγωνίστριας,έχουμε κι αρκετούς δευτεραγωνιστές που θα διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο για την ομαλή ροή κι εξέλιξη της ιστορίας. Μην σας πώ,ότι καί οι φάροι ήταν κι εκείνοι με την σειρά τους καίριοι ήρωες μέσα στην υπόθεση. Καθένας είχε την δική του ιστορία χαραγμένη πάνω στους τοίχους του.
    Τα συναισθήματα που θα βιώσετε,όταν διαβάσετε το βιβλίο,θα είναι πολλά. Από τον πρώτο έρωτα καί την προδοσία έως καί την απελπισία καί την λύτρωση. Είμαι σίγουρη πως αυτό το βιβλίο θα αγγίξει την ψυχή σας καί θα σας μείνει χαραγμένο για πολύ καιρό στην μνήμη σας.
    Δε θα σας κουράσω λέγοντάς σας παραπάνω λόγια γιατί θα ήταν περιττά για το συγκεκριμένο βιβλίο. Είναι από τα βιβλία που μιλούν από μόνα τους κι αξίζει να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε. Εγώ θα περιμένω με το καλό το επόμενό της να το διαβάσω.
                                                         Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Έχω μείνει γνωστή στην ιστορία ως η «ερωμένη των φάρων».
Γεννήθηκα σε έναν φάρο και όλη μου τη ζωή δεν έχω κοιμηθεί ποτέ δίχως να με συνοδεύει ο ήχος της θάλασσας. Έχω γίνει βασίλισσα σε κάποιους από αυτούς, δούλα σε άλλους και γοργόνα στους μακρινούς. Έχω κρυφτεί σε αμπάρια, έπιασα τουφέκι και έχω μια αποκρουστική ουλή, η οποία σκίζει το δεξί μου μάγουλο. Γέννησα ένα παιδί, που όμως δεν αγκάλιασα ποτέ. Είδα ναυάγια και κολύμπησα σε μέρη όπου δεν έχει καταφέρει να φτάσει άνθρωπος. Μίσησα και μισήθηκα, πόθησα και με αγάπησαν. Έχω μαγέψει πειρατές και έχω τρέξει γυμνή στα βράχια. Έχω αντικρίσει θησαυρούς αμύθητους, που ούτε καν φαντάζεστε ότι υπάρχουν.
Έχω γυρίσει όλους τους επανδρωμένους φάρους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Και κάποιους που δεν υπάρχουν πια και σώζονται μόνο τα ερείπια τους.
Κάθε φορά που έφτανα σε κάποιον από αυτούς, με περίμεναν με ανυπομονησία, γιατί ενώ η θάλασσα έφερνε συχνά στους φαροφύλακες φόβο, δεινά και δυσκολίες, εγώ τους έφερνα πάντα τον έρωτα.

Ναι. Έχω μείνει γνωστή ως η «ερωμένη των φάρων», αν και στην πραγματικότητα ήμουν απλώς μια σφοδρά και χωρίς ελπίδα ερωτευμένη γυναίκα.
    
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΟΥΡΤΖΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
    
Η ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΩΝ ΦΑΡΩΝ  Η ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΩΝ ΦΑΡΩΝ Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 22, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.