Οι Μάγισσες του Θερμαϊκού



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Συνεχίζω τα αναγνωστικά μου ταξίδια αυτήν την φορά παρέα με το βιλίο ''Οι Μάγισσες του Θερμαϊκού'' από την συγγραφέα κυρία Όλγα Λιάρατζη. Το μυθιστόρημα ανήκει στην κατηγορία των ιστορικών βιβλίων,κι εκτός αυτού,διακρίνουμε μέσα στις σελίδες του έναν κοινωνικό χαρακτήρα.
   Όσα χρόνια κι αν περάσουν,όσα ιστορικά βιβλία κι αν γραφτούν,πάντα μα πάντα,θα υπάρχουν ανείπωτες ιστορίες που θα επιθυμούν να αναδυθούν από το σκοτάδι καί να μαθευτούν. Καλώς,ή,κακώς,η ιστορία δεν σταματάει ποτέ,ούτε άλλωστε οι απόψεις καί οι προσωπικές εμπειρίες αυτών που την έζησαν. Πώς θα μπορούσαν όλα τα χρόνια,όλες οι στιγμές,τα όποια συναισθήματα καί οι μνήμες να αποτυπωθούν στις εκατομμύρια σελίδες των βιβλίων; Είναι μία άνιση καί προκαθορισμένη μάχη,αφού διαρκώς η πλάστιγγα θα γέρνει αιωνίως προς την μεριά της ιστορίας καί της ζωής. 
   Ούσα φιλόλογος η συγγραφέας μας δίνει ένα άκρως καλογραμμένο καί ακέραιο κείμενο. Είναι από εκείνα τα μυθιστορήματα που διαβάζονται με μία ανάσα καί με μεγάλο ενδιαφέρον. Ο λόγος της είναι ουσιαστικός,μεστός καί δεν διακόπτεται από περιττές επαναλήψεις. Βρήκα πολύ πυκνό το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί,το οποίο ενισχύει καί τις περιγραφές των εικόνων,που υπάρχουν μέσα στο κείμενο. Κρατώντας το βιβλίο στα χέρια μου,είχα την αίσθηση ότι πρόκειται να πάρουν ζωή όλα μπροστά στα μάτια μου.
   Η συγγραφέας κυρία Όλγα Λιάρατζη με ''οδικό'' μέσο το βιβλίο της ''Οι Μάγισσες του Θερμαϊκού'' μας πηγαίνει πίσω στον χρόνο,στην πόλη της Θεσσαλονίκης πρίν την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κι έπειτα. Εκεί θα συναντήσουμε όλους τους ήρωές μας. Καθένας τους ξεχωριστός καί διαφορετικός από τον άλλον,θα αντιπροσωπεύσουν ένα κομμάτι της κοινωνίας εκείνη την συγκεκριμένη περίοδο.
    Από την φτωχή,ορφανή εργάτρια που επιθυμεί καί θα έκανε τα πάντα για τον πλούτο,τον νεαρό που πιστεύει σε μία ιδεολογική παράταξη,την αθώα κοπέλα που τον ερωτεύεται,τον μεσήλικα εργοστασιάρχη που πλέον δεν αισθάνεται τίποτα για την σύζυγό του κι αναζητά άλλες γυναικείες συντροφιές,τον γιό του που γυρίζει πίσω στον τόπο του μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του καί την γυναίκα του εργοστασιάρχη,μία κυρία της υψηλής κοινωνίας,η οποία διαθέτει ένα μεταφυσικό χάρισμα. Θα υπάρξουν,βέβαια,κι άλλοι δευτεραγωνιστές,οι οποίοι με την σειρά τους θα βοηθήσουν στην ανεμπόδιστη εξέλιξη της πλοκής.
  Ως βάση της υπόθεσης μπορούμε να θεωρήσουμε τις δύο κύριες πρωταγωνίστριες,την Κοραλία καί την Μυρτώ. Εκ διαμέτρου αντίθετες κι οι δύο,τόσο από άποψη εξωτερικής εμφάνισης,όσο κι από άποψη τρόπου σκέψης,θα έχουν ένα κοινό στόχο. Να κατακτήσουν ό,τι επιθυμούν. Μέχρι ποιό σημείο,όμως,είναι πρόθυμες να φτάσουν για να το αποκτήσουν; Η μία θα βασιστεί στο ένστικτό της καί το χάρισμα που την έχει προικίσει η φύση καί η άλλη στην εξωτερική ομορφιά καί το δαιμόνιο μυαλό της. Η Μυρτώ με πρόσχημα την ορφάνια καί την ανάγκη για προστασία,κάθε άνδρας που την συναντά θα γίνει υποχείριο της. Θα υπάρξει κάποια που θα χάσει,ή,στο τέλος καί οι δύο θα έχουν κερδίσει τον ''πόλεμο'' κάτω από μία ''ανίερη'' συμμαχία; Προφανώς καί δεν θα σας αποκαλύψω παραπάνω. Τα υπόλοιπα θα τα μάθετε διαβάζοντας το βιβλίο.
   Κλείνοντας το βιβλίο,αισθάνθηκα πολύ ικανοποιημένη από την πλοκή του. Ποτέ δεν θα πάψω να αναζητώ βιβλία αντίστοιχου είδους. Θέλω να μπορώ να αποκομίζω νέες γνώσεις καί γιατί όχι,να εμπλουτίζω τις ήδη υπάρχουσες. Αν λοιπόν,σας ενδιαφέρουν ανάλογα μυθιστορήματα,σας προτείνω να το διαβάσετε.
                                                            Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                   ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δύο μάγισσες μιλούν καθημερινά με τα κύματα του Θερμαϊκού κι αποκαλύπτουν τα μυστικά τους. Η μία, η Κοραλία, πνευματίστρια, γυναίκα του πλούσιου επιχειρηματία Μίλτου Αβράμογλου, ιδιόρρυθμη και διαισθητική είναι καταδικασμένη σε μια κοινωνική απομόνωση καθώς οι άλλοι γύρω της δεν την καταλαβαίνουν. Γι’ αυτούς θα παραμείνει πάντα η αλαφροΐσκιωτη, το ξωτικό που μιλά συχνά με θεούς και δαίμονες, με αγγέλους και νεράιδες.

Η άλλη, η Μυρτώ Παράσχου, είναι προικισμένη με απαράμιλλη ομορφιά, θάρρος και εργατικότητα, φιλοδοξία και πολλά όνειρα για μια καλύτερη ζωή. Κάνει εύκολα θύμα της οποιοδήποτε άνδρα την πλησιάζει. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη γοητεία της, ούτε κι ο πλούσιος Μίλτος, ο άνδρας της Κοραλίας.


Γύρω τους, ήρωες και επαναστάτες, αθώοι και φταίχτες, δολοφόνοι και βιαστές αγωνίζονται να επιβιώσουν σε έναν κόσμο μίσους και εκδίκησης στη Θεσσαλονίκη του ύστερου Μεσοπόλεμου και της Γερμανικής Κατοχής. Το αύριο, απρόβλεπτο και οδυνηρό, ξεσκεπάζει τις αυταπάτες τους χαρίζοντάς τους την ωριμότητα αλλά και τη λύτρωση.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΟΛΓΑ ΛΙΑΡΑΤΖΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ/I-write.gr
    
Οι Μάγισσες του Θερμαϊκού Οι Μάγισσες του Θερμαϊκού Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 26, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.