Η Γη του Νέου Ξεκινήματος



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Την συγγραφέα κυρία Δέσποινα Σίσκου,ή,πιο σωστά την γραφή της,την γνώρισα μέσα από το πρώτο της βιβλίο  με τίτλο ''Άμαχος''. Με άγγιξε σε μεγάλο βαθμό,με αποτέλεσμα να λαχταρώ να διαβάσω καί το επόμενο βιβλίο της. Ευτυχώς,η αναμονή δεν διήρκησε πολύ καί σήμερα διάβασα καί σας παρουσιάζω το νέο της έργο με τίτλο ''Η Γη του Νέου Ξεκινήματος-Ανάβαση''.
   Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα το οποίο ανήκει στο είδος της φανταστικής λογοτεχνίας. Το κοινό χαρακτηριστικό καί των δύο βιβλίων της,πέραν του είδους,είναι οι πολιτικές καί κοινωνικές τους προεκτάσεις. Είναι παντελώς διαφορετικά από όσα βιβλία φαντασίας,έχει τύχει να διαβάσω μέχρι σήμερα.
   Με υπόθεση πολυδιάστατη,αλλά,συνάμα απόλυτα κατανοητή από τον αναγνώστη,η συγγραφέας κυρία Δέσποινα Σίσκου δίνει εξαιρετικά δείγματα γραφής. Είναι από αυτές τις συγγραφείς που η πένας της είναι ταυτόσημη με το όνομά της. Ξεχωρίζει καί πολύ εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι διαβάζει δικό της κείμενο. Το άφθονο λεξιλόγιο,τα συνοπτικά κεφάλαια καί η χρήση πολλών εκφραστικών μέσων είναι αναπόσπαστα καί κύρια στοιχεία της γραφής της.
   Η συγγραφέας για δεύτερη φορά επιλέγει ο κύριος πρωταγωνιστής να είναι άνδρας καί να έχουμε πρωτοπρόσωπη αφήγηση των γεγονότων. Μου είναι πολύ αρεστό να βλέπω συγγραφείς να τοποθετούν του αντίθετου από το δικό τους φύλο πρωταγωνιστές στα βιβλία τους καί να μιλούν εξ αυτών. Είναι πράγματι αξιοπρόσεκτος ο τρόπος που μπορούν καί μπαίνουν στην ψυχολογία του άνδρα,ή,της γυναίκας καί να αποτυπώνουν στο χαρτί ήρωες αληφοθανείς καί προσεγγίσιμους.
   Όπως,ήδη,προανέφερα η υπόθεση του κειμένου έχει κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα. Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται με έμφυτη την ανάγκη για ελευθερία,δικαιοσύνη καί ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Πόσες φορές δεν έχουμε δεί να καταπατώνται όλα αυτά,μαζί με άλλα ανθρώπινα δικαιώματα. Ας μην γελιόμαστε,είναι κάτι το οποίο εξακολουθεί να συμβαίνει ακόμη καί σήμερα στις σύγχρονες κοινωνίες. Το θέμα είναι πως επιλέγουμε να το αντιμετωπίσουμε. Θα γίνουμε φερέφωνα ενός υποτιθέμενου σωτήρα,ο οποίος εκτός από λαοπλάνος,πιθανόν να είναι καί χειρότερος από άλλους που είχαν την εξουσία στα χέρια τους; Ή θα σταθούμε στα πόδια μας καί θα παλέψουμε με τις δικές μας δυνάμεις; Με λίγα λόγια,η πλοκή του κειμένου μοιάζει σαν μία μικρή απεικόνιση των πόλεων όλων του κόσμου.
    Ο βασικός ήρωας της υπόθεσης εξαιτίας του πόθου του για μία καλύτερη ζωή,θα παρασυρθεί σε ένα δύσκολο μονοπάτι,με αρνητικές συνέπειες τόσο για τον εαυτό του,όσο καί για τους γύρω του. Θα χάσει σχεδόν τα πάντα που έχουν πραγματική αξία στην ζωή του καί μόλις το αντιληφθεί θα είναι πλέον αργά. Οι λοιποί ήρωες εμφανίζονται σε μικρότερη έκταση μέσα στην ιστορία,με καταλυτική ταυτόχρονα την δράση τους στην εξέλιξη καί τελική έκβαση της. Θα είναι σαν ένας προσωποποιημένος αντίλογος απέναντι σε αυτά λέει καί πράττει ο κεντρικός ήρωας. Ή ακόμη καί η συνείδησή του. Τί θα συμβεί στο τέλος;
   Ο επίλογος του βιβλίου αφήνει να εννοηθεί ότι η ιστορία δεν τελειώνει εκεί,αλλά,ότι έπεται καί συνέχεια. Δεν σας το κρύβω ότι θα ήθελα να δώ,το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί τελικά καί που θα έφτανε ο ήρωάς μας.
                                                           Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                    ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ήξερα τι έπρεπε να κάνω και το έκανα. Ανάμεσα στο να προδώσω το κίνημα ή το να προδώσω τον εαυτό μου, επέλεξα το μικρότερο κακό.

Έφτιαξα μόνος μου έναν δρόμο, ένα λιθόστρωτο μονοπάτι· κάθε λίθος και ψέμα. Ονόμασα τα ψέματα αυτά πραγματικότητα και επάνω τους έχτισα. Ονόμασα την πραγματικότητα “κακό όνειρο” και την αρνήθηκα. Δόθηκα ολόψυχα στο καθήκον μου, το κοινό καλό, και τον μεγάλο σκοπό του κινήματος. Συγκέντρωσα κάθε κύτταρο του κορμιού μου στην ανάβαση.


Κι έτρεμα πάντοτε τον χρόνο και την παλίρροια του ωκεανού, αφού μπορούσε ανά πάσα στιγμή να διαλύσει, όλα όσα με κόπο έχτισα στην άμμο.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΙΣΚΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ
   
    
   
Η Γη του Νέου Ξεκινήματος  Η Γη του Νέου Ξεκινήματος Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 25, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.