ΤΟ ΑΔΕΙΟ ΣΠΙΤΙ



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Πότε ένα σπίτι είναι πραγματικά άδειο; Όταν δεν υπάρχουν έπιπλα μέσα σε αυτό,ή,ενώ είναι γεμάτο από έπιπλα καί διακοσμητικά αντικείμενα να λείπουν οι άνθρωποι; Για μένα είναι χειρότερο ένα σπίτι φτωχό από παρουσία ανθρώπων... Δεν έχουν νόημα καί λόγο ύπαρξης σε μία τέτοια περίπτωση τα υλικά αγαθά...
   Η συγγραφέας κυρία Ρόζαμουντ Πίλτσερ μέσα από την ιστορία του βιβλίου της,''ΤΟ ΑΔΕΙΟ ΣΠΙΤΙ'',μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που πραγματικά αξίζει στην ζωή μας κι αν πρέπει πάντα να παλεύουμε να το αποκτήσουμε καί να το διατηρήσουμε.
      Εμένα μου άρεσε αρκετά το βιβλίο. Αν καί ήταν η πρώτη μου γνωριμία με την γραφή της συγκεκριμένης συγγραφέως,μπορώ να πω ότι θα ήθελα μελλοντικά να διαβάσω κι άλλα της βιβλία. Έχει μία φυσική ομορφιά μέσα στην απλότητά του.
   Το βιβλίο από το λιτό του τίτλο καί το εξώφυλλο του καταφέρνει να τραβήξει το βλέμμα του αναγνώστη καί να του εξάψει την επιθυμία να το διαβάσει. Είναι πράγματι από εκείνες τις φορές που δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ταιριαστό εξώφυλλο σε ένα βιβλίο.
   Η γραφή του βιβλίου είναι απλή καί καθημερινή,διανθισμένη με πλούσιο λεξιλόγιο,που καθιστά το βιβλίο οικείο κι ευανάγνωστο στον αναγνώστη. Η ροή του λόγου είναι συνεχόμενη καί στρωτή,χωρίς να κάνει κάποια ''κοιλιά''. Εμένα μου άρεσε αρκετά το γεγονός ότι η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη. Αυτός ο εσωτερικός διάλογος της κυρίας πρωταγωνίστριας μας επιτρέπει,έστω καί λίγο,να διεισδύσουμε στα άβατα της ψυχής της καί να την νιώσουμε,ίσως ακόμα καί να ταυτιστούν κάποιες αναγνώστριες μαζί της.
  Οι εικόνες που κοσμούν το κείμενο είναι περιγραφικές με αποτέλεσμα να έχει την αίσθηση ο αναγνώστης ότι όλα ζωντανεύουν γύρω του με έναν μαγικό τρόπο καί γίνεται κι ο ίδιος με την σειρά του κομμάτι της ιστορίας.
   Τα πρόσωπα που θα συναντήσουμε μέσα στην υπόθεση μπορεί να μην είναι πολλά αλλά τα αναγκαία για την ομαλή εξέλιξη της ιστορίας. Όπως ήδη προείπα,η εξιστόρηση των γεγονότων γίνεται από την κύρια πρωταγωνίστρια. Παράλληλα,υπάρχουν κι άλλοι δευτεραγωνιστές που θα συντροφεύσουν την ηρωίδα σε αυτό το ταξίδι μαζί με εμάς.
   Η υπόθεση του βιβλίου κάθε άλλο παρά απίθανη φαντάζει. Έχουμε αρχικά μία νεαρή,καταπιεσμένη γυναίκα σε όλη της την ζωή,που χήρεψε πρόσφατα κι έμεινε μόνη με δύο μικρά παιδιά,περιτριγυρισμένη από άτομα που δεν την καταλαβαίνουν. Η ανάγκη της να ζήσει όσα ονειρεύτηκε,θα την οδηγήσει να κάνει αυτό το ταξίδι. Η συνάντησή της με άτομα από το παρελθόν θα γίνει η αφορμή να διεκδικήσει όσα θέλησε. Θα αναθεωρήσει την άποψή της για άτομα του περιβάλλοντός της καί θα προσπαθήσει να διορθώσει τα ''λάθη'' του παρελθόντος. Έχουν χαθεί πια όλα ή υπάρχει ακόμη ελπίδα; Ποιά η στάση των γύρω της; Θα δεχθούν,ή,όχι τις αποφάσεις της;
   Επιτρέψτε μου να μην επεκταθώ στην σκιαγράφηση των λοιπών χαρακτήρων του κειμένου. Θεωρώ ότι η πρωταγωνίστρια είναι το επίκεντρο της πλοκής καί πρέπει να έχουμε πάνω της στραμμένη την προσοχής. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι έχω σκοπό να ''αδικήσω'' τους υπόλοιπους ή ότι είναι άνευ σημασίας.
   Παρά τον σχετικά μικρό του όγκο,το βιβλίο είναι πλούσιο σε συναισθήματα. Συναισθήματα όπως είναι η χαρά,ο έρωτας,ο πόνος της απόρριψης καί της απώλειας,η αδικία καί η λύτρωση έστω καί καθυστερημένα.
   Η συγγραφέας επιλέγει να μην μας δώσει απόλυτα το τέλος της υπόθεσης αλλά μας αφήνει να το πλάσουμε εμείς με την φαντασία μας. Για μένα ήταν μία αρκετά καλή κίνηση. Δεν είναι απαραίτητο να μας πεί κάτι,το οποίο είναι δεδομένο από τις επιλογές των ηρώων. Το ευτυχισμένο τέλος για κάθε άνθρωπο είναι κάτι το ξεχωριστό.
   Γι'αυτόν τον λόγο κι εγώ σας προτρέπω να το αναζητήσετε,να το διαβάσετε καί να ορίσετε το δικό σας επιθυμητό τέλος της ιστορίας.
                                                       Καλές σας αναγνώσεις!

                                                              ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Βιρτζίνια έχει ένα κρυφό όνειρο: να της δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία με τον ψηλό, αρρενωπό αγρότη που γνώρισε κι έχασε το καλοκαίρι των δεκαεφτά της χρόνων. Ο συμβατικός γάμος με έναν αριστοκράτη που διάλεξε η μητέρα της, ο αιφνίδιος θάνατος του συζύγου της και ο αυταρχισμός της πεθεράς της και της νταντάς των παιδιών της έχουν αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στην ψυχή της. Ώσπου αποφασίζει να πάρει τη ζωή της στα χέρια της. Επιστρέφει στη γραφική Κορνουάλη για να νοικιάσει ένα σπιτάκι για την ίδια και τα παιδιά της. Και για να ανακαλύψει αν αυτή τη φορά μπορεί να γεμίσει ένα άδειο σπίτι με αγάπη.

Υ.Γ. Στις εκδόσεις Ψυχογιός μπορείτε να βρείτε κι άλλους τίτλους βιβλίων της συγγραφέως.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΡΟΖΑΜΟΥΝΤ ΠΙΛΤΣΕΡ(ROSAMUNDE PILCHER)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: The Empty House

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΚΩΣΤΙΑ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ


 
 
   
 

ΤΟ ΑΔΕΙΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟ ΑΔΕΙΟ ΣΠΙΤΙ Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 17, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.