Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Κατερίνα Ευαγγέλου - Κίσσα



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Λίγο πρίν το τέλος της προηγούμενης χρονιάς διάβασα ένα πολύ καλό συλλογικό έργο. Ο λόγος για το βιβλίο ''ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΕΠΙΔΟΤΑ'' από την λογοτεχνική ιστοσελίδα ''Λόγω Γραφής''. Σήμερα έχω την χαρά να φιλοξενώ στην στήλη των συνεντεύξεων την συγγραφέα,δημιουργό καί διευθύντρια της λογοτεχνικής ιστοσελίδας κυρία Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα. Η συλλογή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής καί μπορείτε να την προμηθευτείτε είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.

                                                          Πάμε να δούμε τι μας είπε...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πώς προέκυψε η ιδέα για την γραφή αυτού του συλλογικού έργου;

K.E. Στη Λόγω Γραφής αγαπάμε τις λογοτεχνικές δράσεις γιατί δίνουν την ευκαιρία σε πολλούς λογοτέχνες να συνευρεθούν κάτω από την κοινή «ομπρέλα» ενός συγκεκριμένου θέματος, και αυτό έχει τρομερό ενδιαφέρον. Το συλλογικό έργο «Γράμματα ανεπίδοτα» είναι το δεύτερο βιβλίο με τη συλλογή των κειμένων που προέκυψαν από λογοτεχνικές δράσεις που διενέργησε η Λόγω Γραφής. 

EΡΩΤΗΣΗ 2: Ο τίτλος της συλλογής ''ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΕΠΙΔΟΤΑ'' είναι ο πιο ταιριαστός για όλα τα κείμενα και τα ποιήματα του βιβλίου. Ήταν ένα μοτίβο πάνω στο οποίο στηρίχτηκαν όλοι οι συγγραφείς για να γράψουν;

K.E. Η πρόσκληση που απηύθυνα σε όσους αγαπούν τη γραφή, μέσω της λογοτεχνικής ιστοσελίδας Λόγω Γραφής, ήταν να συμμετέχουν με έως τρία έργα τους (πεζό ή ποίηση) κάτω από τον γενικό τίτλο «Γράμματα ανεπίδοτα». Αυτό σημαίνει πως το θέμα των κειμένων όλων των συμμετεχόντων στη δράση μας -η οποία μετουσιώθηκε και σε βιβλίο- θα έπρεπε να έχει σχέση με αυτή την έννοια, των γραμμάτων, των σκέψεων, των συναισθημάτων που για διάφορους λόγους δεν επιδόθηκαν στον παραλήπτη τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποια η πηγή έμπνευσης αυτού του βιβλίου;

K.E. Στην πορεία μου τη συγγραφική και στην τριβή μου με τόσους ανθρώπους που είναι -αν θα μπορούσα να το πω- γόνιμοι λογοτεχνικά, προσπαθώ να ανιχνεύω πάντα ανάγκες που χρειάζονται πλήρωση. Από κει αλιεύω τα θέματα των λογοτεχνικών μας δράσεων. Από τους ίδιους τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πώς έγινε η επιλογή των διηγημάτων και των ποιημάτων;

K.E. Η επιλογή των κειμένων σε μία λογοτεχνική δράση, και σε ένα βιβλίο τελικά, είναι πάντα ένα έργο δύσκολο, το οποίο ορίζουν πολλές παράμετροι. Υπάρχουν όμως κάποιες «σταθερές» βάσει των οποίων καταλήγω στην αρχική διαλογή. Τα κείμενα, επί παραδείγματι, θα πρέπει να είναι εντός θέματος και να έχουν παραδοθεί σε εμάς εντός των ημερομηνιών που ορίζει η πρόσκληση της λογοτεχνικής μας δράσης, η χρήση της γλώσσας θα πρέπει να είναι σωστή, συντακτικά και γραμματικά μιλώντας, και ούτω καθεξής. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ήταν εύκολο ή δύσκολο να γράψουν κάτω από ένα κοινό σκοπό διάφοροι συγγραφείς και να βγει τελικά ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα;

K.E. Η εμπειρία μου ως στιγμής από τις λογοτεχνικές δράσεις που διενεργούμε στη Λόγω Γραφής, μου λέει ότι και οι συγγραφείς αλλά και οι αναγνώστες τις αγαπούν. Η τάση του αριθμού συμμετεχόντων είναι σταθερά αυξητική (στο βιβλίο «Γράμματα ανεπίδοτα», για παράδειγμα, συμμετέχουν 43 λογοτέχνες από Ελλάδα και Κύπρο) και αυτό από μόνο του δεικνύει ότι επιτυχώς φέρνουμε στο προσκήνιο θέματα  που αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές των γραφιάδων. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Οι συγγραφείς είχαν κάποιο όριο λέξεων στην συγγραφή των διηγημάτων/ποιημάτων ή το όριζαν μόνοι τους;

K.E. Όχι, σε καμία λογοτεχνική μας δράση ως στιγμής δεν έχουμε θέσει όριο λέξεων. Δεν μου αρέσει να περιορίζουμε την δημιουργική τάση των συμμετεχόντων. Θεωρώ εξάλλου ότι λίγο ως πολύ όλοι όσοι γράφουν έχουν αίσθηση της «σωστής» έκτασης των κειμένων τους. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Tο εξώφυλλο του βιβλίου σας είναι πολύ ιδιαίτερο κι όμορφο. Μπορείτε να μας μιλήσετε γι' αυτό; Πώς έγινε η επιλογή του;

K.E. Το δημιουργικό τμήμα των εκδόσεων Ελκυστής μάς έστειλε κάποιες προτάσεις. Όλες ήταν καλές και εντός θέματος, όμως θεωρήσαμε ότι η πρόταση για το συγκεκριμένο εξώφυλλο ήταν η πιο ταιριαστή, οπότε και δώσαμε τη σύμφωνη γνώμη μας. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Πώς μπορεί να επιτευχθεί η αρμονία σε ένα συλλογικό έργο, που αποτελείται από διηγήματα και ποιήματα;

K.E. Οι γραφές σε ένα συλλογικό έργο εξ ορισμού δεν θα μπορούσαν να είναι «ίσες». Κάθε λογοτέχνης έχει τη δική του συγγραφική δεινότητα, τον δικό του τρόπο έκφρασης, την δική του οπτική στο θέμα για το οποίο καλείται να γράψει. Και αυτό είναι που τελικά κάνει ένα συλλογικό έργο τόσο ενδιαφέρον. Να βλέπει κανείς τόσες διαφορετικές οπτικές γωνίες για το ίδιο θέμα! Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως αναφέρω και στον πρόλογο του βιβλίου, «Όλα τα κείμενα, ανεξαρτήτως λογοτεχνικής βαρύτητας και αξίας, γράφτηκαν με αγάπη και πρόθεση να αναγνωστούν και να «μιλήσουν» σε όσους τα διαβάσουν.».

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για την λογοτεχνική σελίδα ''Λόγω γραφής'';

K.E. Όπως αναφέρουμε και στο καλωσόρισμα της σελίδας μας, στο «Ας γνωριστούμε», τον Μάρτιο του 2016 ίδρυσα τη λογοτεχνική ιστοσελίδα Λόγω Γραφής, με εφαλτήριο την αγάπη μου για τις τέχνες και τον πολιτισμό αλλά και την ανάγκη μου για μια καλαίσθητη παρουσίαση και μια ευγενική διαχείριση και επικοινωνία και προς αυτή την ίδια τη λογοτεχνία αλλά και προς τους δημιουργούς της. Σε μία πορεία παγκοσμιοποίησης που όλα φαντάζουν να φτωχαίνουν, η πνευματική ένδεια είναι χειρότερη κατ’ εμέ. Η συναισθηματική στειρότητα. Η αναλγησία. Και έναντι αυτών μάχομαι. 
Όσοι αγαπούν τη γραφή και μ’ αυτήν εκφράζονται, είναι ευπρόσδεκτοι στη σελίδα μας. Μέσω της γραφής δημιουργούμε, επικοινωνούμε και μεταδίδουμε πολιτισμό. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Έχετε ξεκινήσει την συγγραφή του επόμενου βιβλίου σας; Μπορείτε να μας πείτε κάτι γι' αυτό;

K.E. Η συγγραφή είναι μια διαδικασία θα έλεγα σχεδόν αδιάκοπη. Κάθε ερέθισμα οδηγεί τον λογοτέχνη κάτι να δημιουργήσει, είτε αυτό είναι ένα κείμενο πεζό μεγάλης έκτασης που μπορεί να εξελιχθεί σε διήγημα ή μυθιστόρημα, είτε είναι ακόμα κι ένας στίχος. Αυτή την περίοδο έχω ολοκληρώσει μία σειρά 70 ελαφρών δοκιμίων τα οποία οδεύουν προς έκδοση, μία συλλογή ερωτικών ποιημάτων η οποία αναζητεί στέγη, ενώ παράλληλα συγγράφω μία σειρά από 7 μικρές νουβέλες. 
Εμβόλιμα όμως μπορεί να προκύψει να εκφράσω κάποια έμπνευσή μου μέσα από ένα διήγημα ή ένα ποίημα. Και η δουλειά μου δεν εξαντλείται εκεί, καθώς έχω και τη διεύθυνση της Λόγω Γραφής, ένα έργο πολύ απαιτητικό από πλευράς τόσο χρόνου όσο και πνευματικής κόπωσης. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

K.E. Αλίμονο δεν είναι μόνο ένας! Έχω πολλούς αγαπημένους συγγραφείς και έργα τους, κυρίως από τον χώρο της ξένης λογοτεχνίας, τόσο κλασσικής όσο και μοντέρνας. Στην ελληνική λογοτεχνία αγαπώ και διαβάζω όλους μας τους «παλαιούς» συγγραφείς και ποιητές, με τους οποίους η πρώτη «γνωριμία» έγινε στα σχολικά μου χρόνια. Μόνο τα τελευταία 3 με 4 χρόνια «μπήκα» στο χώρο της νεοελληνικής λογοτεχνίας, όπου και ανακαλύπτω και διαβάζω -πολλές φορές μετά μανίας- όλο και περισσότερους λογοτέχνες.

ΕΡΩΤΗΣΗ 12: Ποιο μήνυμα θα θέλατε να δώσετε στα νέα παιδιά που επιθυμούν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

K.E. Να το κάνουν. Χωρίς να πτοούνται, χωρίς να σταματούν. Αλλά πρωτίστως να διαβάζουν. Όχι μόνο λογοτεχνία, να διαβάζουν ό,τι εξάπτει το ενδιαφέρον τους και τη φαντασία τους, να μελετούν ή απλά να ψυχαγωγούνται με ένα ανάγνωσμα – όσο πιο πολύ διαβάζουν τόσο πιο πολύ οξύνουν το αισθητήριό τους και πλουτίζουν τις γνώσεις τους. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 13: Τέλος, τι θα θέλατε να αποκομίσει το αναγνωστικό κοινό μέσα από αυτό το συλλογικό έργο;

K.E. Δεν θα ήθελα να αποκομίσει τίποτα λιγότερο από τις ωραίες εικόνες που περνούν οι ιστορίες αυτού του βιβλίου. Το περισσότερο εξαρτάται από τις προσλαμβάνουσες του κάθε αναγνώστη. 

                                          Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
                            Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

K.E. Εγώ σας ευχαριστώ για την εν τω βάθει ανάγνωση αυτού του έργου μας, των ανεπίδοτων γραμμάτων μας, και για τις καίριες ερωτήσεις σας.

                                       Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο:

                        https://dominicamat.blogspot.com/2019/11/blog-post_16.html
Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Κατερίνα Ευαγγέλου - Κίσσα Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Κατερίνα Ευαγγέλου - Κίσσα Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 16, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.