Γκλόρια, Δε χιονίζει τα Χριστούγεννα στη Λεπτοκαρυά



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Για την νέα χρονιά,έχω θέσει ως στόχο,να έρθω σε επαφή με την γραφή όσων περισσότερων συγγραφέων γίνεται καί δεν είχε τύχει να διαβάσω κάποιο βιβλίο τους μέχρι σήμερα. Σήμερα διάβασα καί σας παρουσιάζω το βιβλίο ''Γκλόρια, Δε χιονίζει τα Χριστούγεννα στη Λεπτοκαρυά''. Ο συγγραφέας του είναι ο κύριος Δημήτρης Κοπαράνης. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.
    Πρόκειται για μία καλή νουβέλα που θα σας κρατήσει ωραία παρέα. Διαβάζεται με μία ανάσα καί δεν θα σας κουράσει καθόλου. Εγώ την διάβασα μέσα σε πολύ λίγη ώρα καί μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις. Αυτό οφείλεται κυρίως στον τρόπο γραφής του συγγραφέα. Αν καί μέσα στις σελίδες του βιβλίου αποτυπώνεται μία ιστορία,η οποία διαδραματίζεται κατά το ήμισυ σε μία εποχή που δεν την έζησα,ο στρωτός λόγος,τα περιεκτικά κεφάλαια,η απλή γλώσσα καί η έξυπνη χρήση τραγουδιών που σημάδεψαν εκείνη την περίοδο,έχουν ως αποτέλεσμα ένα βιβλίο οικείο καί προσιτό στον αναγνώστη. Οι εικόνες είναι άκρως παραστατικές καί ο αναγνώστης μπορεί να μεταφερθεί,έστω καί νοερά,σε εκείνον τον τόπο. Εγώ μόνο από φωτογραφίες μπορώ να προσεγγίσω εκείνη την εποχή καί όλα όσα διάβασα μέσα στο βιβλίο. Παρ'όλα αυτά,βγάζει μία αληθοφάνεια προς τα έξω. Αυτό είναι που κάνει το βιβλίο αρεστό.
    Η υπόθεσή του θα μπορούσε κάλλιστα να βασίζεται καί σε πραγματικά γεγονότα. Η δεκαετία του '80 σημάδεψε την ζωή πολλών ανθρώπων σε διάφορα επίπεδα. Τόσο από άποψης στυλιστικών επιλογών καί μουσικών ακουσμάτων,όσο καί από άποψης προσωπικών επιλογών που τους ακολούθησαν για την υπόλοιπη ζωή τους. Η ανεμελιά,οι καλοκαιρινοί έρωτες,οι περιπέτειες καί η άνθιση των ντισκοτέκ είναι κύρια χαρακτηριστικά εκείνης της εποχής. Ανάλογες καί οι συμπεριφορές των νέων της εποχής. Ζούσαν ξέφρενα,ντυνόντουσαν ανάλογα καί διασκέδαζαν με την ψυχή τους χωρίς ποτέ να σκέφτονται το αύριο καί τις συνέπειες των πράξεών τους.
    Εμένα στο βιβλίο μου άρεσε το γεγονός ότι ο συγγραφέας μπόρεσε καί σύνδεσε παρελθόν καί παρόν χωρίς να σταθεί σε περιττές λεπτομέρειες. Το μόνο που θα επιθυμούσα,θα ήταν κάποιες παραπάνω πληροφορίες για κάποια πρόσωπα της ιστορίας που αναφέρονται μέσα στην υπόθεση. Όσο για τον επίλογο,ενώ αρχικά φαντάζει κάπως αναμενόμενος,έχει μία ανατροπή που μου άρεσε πολύ.
     Έχετε ήδη καταλάβει,ότι μου αρέσει να ανακαλύπτω καί να διαβάζω βιβλία ανερχόμενων συγγραφέων,των οποίων η γραφή έχει δυνατότητες. Ένας από αυτούς είναι καί ο συγγραφέας κύριος Δημήτρης Κοπαράνης. Θα ήθελα μελλοντικά να διαβάσω κι άλλα βιβλία του,για να δω αν θα έχει την εξέλιξη που θα επιθυμούσα.
    Εγώ σας προτρέπω να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε το βιβλίο. Πού ξέρετε; Μπορεί μέσα στις σελίδες του να συναντήσετε πρόσωπα καί να ζήσετε καταστάσεις που κάτι σας θυμίζουν.
                                                        Καλά σας αναγνώσματα!

Υ.Γ. Σας προτρέπω,κατά την διάρκεια της ανάγνωσης,να βάλετε να ακούσετε τα τραγούδια που περιέχονται μέσα στο κείμενο. Θα νιώσετε πολλά από αυτά που ζουν εκείνη την στιγμή οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης.

                                                                ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τη δεκαετία του ’80 η Γκλόρια κυνηγάει τα όνειρά της κάνοντας δεύτερη φωνή σε ποπ επιτυχίες της εποχής. Το καυτό καλοκαίρι του ’87 αποφασίζει να περάσει μερικές μέρες σε ένα παραθαλάσσιο χωριό. Εκεί, στη ντίσκο Samurai, γνωρίζει το Μελαγχολικό Αγόρι και η ζωή της αλλάζει για πάντα. Λίγους μήνες αργότερα επιστρέφει για να ζήσει μαζί του τα πιο όμορφα Χριστούγεννα. Τα πράγματα δε θα έχουν την εξέλιξη που φαντάζεται. Πολλά χρόνια αργότερα, παραμονές γιορτών, ένα κορίτσι από τη Σερβία αναζητά τον πατέρα που δε γνώρισε ποτέ. Ποπ επιτυχίες, κορίτσια με φουντωτά μαλλιά, αγόρια που δε χρειάζεται να προσπαθήσουν πολύ. Το βιβλίο αυτό είναι γεμάτο από στιγμές μιας εποχής που πέρασε και μιλάει για τους κύκλους που κάνει η ζωή προσπερνώντας τους ανθρώπους και τις πράξεις τους.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΠΑΡΑΝΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΚΥΣΤΗΣ
    
    
Γκλόρια, Δε χιονίζει τα Χριστούγεννα στη Λεπτοκαρυά Γκλόρια, Δε χιονίζει τα Χριστούγεννα στη Λεπτοκαρυά Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 10, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.