Ευτοπία, η φλόγα της επανάστασης Βιβλίο δεύτερο



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Όταν όλα πια δείχνουν πως έχουμε φτάσει μπροστά σε ένα αδιέξοδο,τί μέλλει να κάνουμε ως κοινωνία; Ποιές αποφάσεις πρέπει να παρθούν καί ποιό το κόστος των; Αξίζει η θυσία αρκετών από εμάς για ένα συνολικό γενικότερο όφελος; Η ίδια η ιστορία μας έχει αποδείξει,ότι όχι μόνο αρμόζει να συμβεί κάτι τέτοιο,αλλά επιβάλλεται. Αρκεί να ρίξουμε ένα απλό βλέμμα πίσω στο παρελθόν... Τότε που οι επαναστάσεις των λαών με τις όποιες απώλειες,κυρίως αθώων,φέρνανε την πολυπόθητη ελευθερία καί ελπίδα για ένα ευτυχέστερο μέλλον.
   Συνεχίζω σήμερα τα αναγνωστικά μου ταξίδια,ή ταξίδια της ψυχής όπως μου αρέσει να τα αποκαλώ,με το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας Ευτοπία από την συγγραφέα κυρία Άννη Παπαθεοδώρου με τίτλο ''Η φλόγα της επανάστασης''.
   Η συγγραφέας μετά την εισαγωγή μας στην ζωή ύστερα από την εγκαθίδρυση του μανιφέστου,στο επόμενο μυθιστόρημά της,θα μας μιλήσει για την επικείμενη επανάσταση. Εξ ου καί ο τίτλος του βιβλίου ''Η φλόγα της επανάστασης''.
   Ξέρετε,ανέκαθεν,είχα ένα φόβο στο πως ένας συγγραφέας μετά από ένα εξαιρετικό βιβλίο,θα μπορέσει να καταφέρει να περάσει στο επόμενο,ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με τριλογία ή σειρά, καί να είναι το ίδιο καλό,ή,καί καλύτερο. Στην προκειμένη περίπτωση δεν απογοητεύτηκα καθόλου. Η μετάβαση στο δεύτερο βιβλίο είναι απολύτως ομαλή. Η συγγραφέας επιλέγει να ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο γραφής καί λόγου με πιο έντονο πλέον ύφος,δίνοντάς ένα μυθιστόρημα πιο ενισχυμένο. Για να μην γίνομαι κουραστική δεν θα επαναλάβω τα σχετικά με την γραφή της. Μπορείτε να τα διαβάσετε αναλυτικά στην κριτική μου για το πρώτο βιβλίο.
    Αν καί η εξιστόρηση των γεγονότων συνεχίζει έξι χρόνια μετά από εκεί που αφήσαμε τους ήρωές μας,με έναν περίτεχνο τρόπο η συγγραφέας καταφέρνει,όχι μόνο να μην μας γεννήσει ερωτηματικά ή να δημιουργήσει κενά στην ιστορία,αλλά να υπάρχει μία μεθοδική καί μεστή συνοχή μέσα στην πλοκή. Κατά την πάροδο αυτών των ετών νέες σχέσεις δημιουργήθηκαν,άλλες εξελίχθηκαν,άλλες εξομαλύνθηκαν κι εντέλει αποκαταστάθηκαν,ενώ παράλληλα κρυμμένα μυστικά ήρθαν στο φως.
   Αυτήν την φορά η πλοκή ενισχύεται με την προσθήκη νέων χαρακτήρων(πέραν των όσων μας συντρόφευσαν στο πρώτο βιβλίο),οι οποίοι θα δράσουν καταλυτικά στην συνέχιση της ιστορίας καί θα έρθουν με την σειρά τους να γεμίσουν την τελική εικόνα. Θα απαντήσουν σε ερωτηματικά καί σκέψεις που ταλανίζουν χρόνια τους πρωταγωνιστές μας καί θα λειτουργήσουν ως η γέφυρα που θα διαβούν για να περάσουν στην αντίπερα όχθη. Εκεί όπου θα βρούν ό,τι επιθυμούν... Βέβαια,κάποιοι από τους παλιούς μας γνώριμους θα εξακολουθήσουν να υφίστανται στην θέση των δευτεραγωνιστών. Σκοπός είναι να ακουστούν όλες οι πλευρές των εμπλεκομένων καί εμείς σαν αναγνώστες να μπορέσουμε να κατανοήσουμε,όσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο,το σκεπτικό καί την στάση ζωής τους.
   Στο δεύτερο βιβλίο βλέπουμε να αρχίζουν να φυτρώνουν οι σπόροι της αφύπνισης που είχαν φυτευτεί από τους πρωταγωνιστές μας καί να αποδίδουν καρπούς. Η επανάσταση είναι η μόνη επιλογή καί θα ξεκινήσει φυσικά από τον απλό λαό,αφού οι μόνοι που μένουν αλώβητοι καί ζούν πλουσιοπάροχα είναι οι κατέχοντες την εξουσία. Μία σπίθα αρκεί για να ανάψει η φωτιά...Με ''όπλα'' τους την ανάγκη για ελευθερία καί μία ποιοτική ζωή,όλοι θα συσπειρωθούν κάτω από έναν σκοπό. Θα παλέψουν μέχρις εσχάτων για να δικαιωθούν. Δυστυχώς,οι άνθρωποι που θα χαθούν δεν θα είναι λίγοι καί ο πόνος της απώλειας δεν θα πάψει ποτέ να υφίσταται. Τίποτα καί κανένας δεν θα τους σταματήσει. Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν...
   Για δεύτερη φορά η αφήγηση των γεγονότων διακόπτεται σε σημαντικό σημείο της πλοκής. Μου έχει εξάψει το ενδιαφέρον για το πως θα συνεχίσει η συγγραφέας στο τρίτο βιβλίο. Τί νέο θα μάθουμε; Θα δοθούν οι οριστικές απαντήσεις καί λύσεις,ή,η Ευτοπία θα μείνει ένα όνειρο απατηλό; Υπομονή μέχρι να εκδοθεί το βιβλίο. Αν δεν έχετε διαβάσει τα δύο πρώτα,εγώ σας προτείνω να το κάνετε.
                                                             Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                    ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τριάντα οχτώ χρόνια μετά το Μανιφέστο, το οποίο έβαλε τέλος στην ελευθερία, τη δημοκρατία και τις αξίες. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, αλλά και τίποτα δεν έχει μείνει ίδιο.

Το Μανιφέστο ζει και βασιλεύει, υπάρχει και εξελίσσεται. Δύο μυστικοί κόσμοι που αντιδρούν είναι αποφασισμένοι να το πολεμήσουν. Θα καταφέρουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους;

Μια γνωριμία θα φέρει τα πάνω κάτω. Μια μεγάλη αγάπη.

Τι γίνεται όταν έχεις μεγαλώσει στη φωλιά του λύκου αλλά εσύ παραμένεις πρόβατο; Το απόλυτο κακό παίρνει πρόσωπο, σάρκα, οστά και συγκεκριμένο όνομα. Και πρέπει να μπεις στη φωλιά του λύκου για να το πολεμήσεις.

Ένας επικίνδυνος γάμος, κόντρα στις συνθήκες, που φέρνει αλλαγές στην οικογένεια. Είναι πράγματι πρόβατα αυτοί που πιστεύουν στις αξίες; Ή μήπως γίνονται σιγά σιγά λύκοι αποφασισμένοι να αγωνιστούν;

Η ανατροπή είναι προ των πυλών. Ο κίνδυνος και ο φόβος έχουν γίνει οι σύντροφοι όλων. Η απόφαση, το ίδιο. Κανείς δεν μένει ανέγγιχτος τα χρόνια του Μανιφέστου. Ήρθε πια το τέλος της αθωότητας. Και της ανοχής. Οι σπόροι φυτεύτηκαν χρόνια πριν. Με προσοχή και φροντίδα καλλιεργήθηκαν για πολύ καιρό. Το μέλλον σιγά σιγά αρχίζει να φυτρώνει.


Η φλόγα της επανάστασης ανάβει…

                                                         ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ ΒΙΒΛΙΑ



   
                                      Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το πρώτο βιβλίο:

                             https://dominicamat.blogspot.com/2020/01/blog-post_46.html

                                                            ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΒΙΒΛΙΟ


Διαβάστε εδώ την κριτική για το τρίτο βιβλίο:


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ANNH ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΝΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ
 
 
 

Ευτοπία, η φλόγα της επανάστασης Βιβλίο δεύτερο Ευτοπία, η φλόγα της επανάστασης  Βιβλίο δεύτερο Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 30, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.