Το Στιγμιαίο



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Υπάρχουν άνθρωποι που στην διάρκεια του βίου τους ζούν όσα θα ζούσαν άλλοι σε πολλές ζωές. Δεν ξέρω αν θεωρούνται προικισμένοι,ή,όχι αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως αφήνουν μεγάλη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Τι εννοώ με αυτό. Έχοντας δεί καί ζήσει πολλά,μπορούν να μεταφέρουν πληροφορίες καί γνώσεις για καταστάσεις καί εποχές που είναι μακρυνές από εμάς καί είναι εφικτό να τις προσεγγίζουμε μόνο μέσα από διηγήσεις μεγαλυτέρων,ή,από βιβλία.
   Ο συγγραφέας κύριος Γεώργιος-Νικόλαος Σταματελόπουλος κάνει την πρώτη του λογοτεχνική απόπειρα μέσα από το βιβλίο του με τίτλο ''Το Στιγμιαίο''. Ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινή ιστορία με κοινωνικοπολιτικά καί ιστορικά υπόβαθρα.
   Η ζωή μας δεν είναι μόνο άσπρο,ή,μαύρο. Περιλαμβάνει καί γκρίζες ζώνες για τις οποίες μπορεί να μην αισθανόμαστε περηφάνεια,παρ΄όλα αυτά έχουμε το θάρρος καί την δύναμη να αναφερόμαστε σε αυτές καί να αντικρίζουμε κατάματα τα λάθη μας. Το θέμα είναι να αντιλαμβανόμαστε τα ατοπήματά μας καί να τα διορθώνουμε όσο είναι ακόμη καιρός.
  Ο συγγραφέας μέσα από αυτό το μυθιστόρημα καταγράφει την αληθινή ιστορία ενός προγόνου του,που πλέον δεν υπάρχει στην ζωή,καί θέλησε να μάθουν γι'αυτόν τα παιδιά του. Το εξέλαβα σαν ένα ''φόρο τιμής'' προς εκείνον τον άνθρωπο.
   Το βιβλίο είναι αρκετά μεγάλο καί περιλαμβάνει πολλές πληροφορίες καί θα σας συνιστούσα να το ''σπάσετε'' σε κομμάτια καί να το διαβάσετε σταδιακά με μεγάλη προσοχή. Είναι αρκετά ενδιαφέρον από την αρχή έως καί το τέλος. Αυτό οφείλεται στον τρόπο που αποφάσισε ο συγγραφέας να αναφερθεί στα γεγονότα με την σειρά που έλαβαν χώρα μέσα στα χρόνια. Ξεκινάει λίγο πριν την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου καί καταλήγει στην μεταπολίτευση καί στα χρόνια μετά από αυτήν.
  Στους αναγνώστες θα δοθεί η ευκαιρία να μάθουν καί να ακούσουν πράγματα που μέχρι πρότεινος δεν γνώριζαν καί θα έρθουν σε επαφή με την άλλη πλευρά της ιστορίας. Κι όλα αυτά δοσμένα χωρίς γραφικότητες,ή,τάσεις επίρριψης ευθυνών στην ''αντίπαλη'' πλευρά.
   Για μένα δεν πρέπει όλοι οι άνθρωποι να ''μπαίνουν'' στο ίδιο τσουβάλι. Πάντα θα υπάρχουν καί οι καλοί καί οι κακοί. Ακόμη κι αν έχουν διαφορετική άποψη από την δική μας. Το νόημα είναι να μην πράττουν κάτι που θα βλάψει τους γύρω τους. Σκοπός είναι η ελευθερία καί η ευημερία όλων των ανθρώπων.
   Ούτε εγώ,ούτε κανένας άλλος πιστεύω ότι έχει το δικαίωμα να σηκώνει το δάχτυλό του καί να δείχνει καί να κρίνει κάποιον άλλον άνθρωπο. Δεν μας προσφέρει κάτι ουσιαστικό στην ζωή μας. Η δικαιοσύνη καί οι νόμοι είναι οι αρμόδιοι για να το κάνουν αυτό κι όλοι/όλες πρέπει να δείχνουμε εμπιστοσύνη σε αυτούς καί να δεχόμαστε τις αποφάσεις τους.
   Τελειώνοντας το βιβλίο,έμεινα αρκετά ικανοποιημένη από την ανάγνωσή του. Δεν σας το κρύβω ότι μου γεννήθηκαν διάφορα συναισθήματα αλλά προτιμώ να τα κρατήσω αυτήν την φορά για εμένα καί μόνο. Αυτό το βιβλίο είναι ένας επιπλέον λόγος για να επιλέγω να διαβάζω μυθιστορήματα που να ανήκουν σε αυτό το είδος. Αν αγαπάτε αυτά τα βιβλία,σας προτρέπω να το αναζητήσετε.
                                                             Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                      ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΚΑΤΟΧΗ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΕΜΦΥΛΙΟΣ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ, ΧΟΥΝΤΑ,ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ – ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ο Δημήτρης είναι ο έφηβος, που ακολουθεί προπολεμικά τον δικαστή πατέρα του στις μεταθέσεις στην επαρχία. Είναι ο πρωτοετής Εύελπις, που παίρνει το βάπτισμα του πυρός στη Μάχη της Κρήτης, ο φοιτητής του Πολυτεχνείου, που κάνει αντίσταση στην κατοχική Αθήνα και ο αντάρτης του ΕΔΕΣ, που πολεμά τους Γερμανούς στο βουνό. Είναι ο υπολοχαγός του Εμφυλίου και ο λοχαγός, που τραυματίζεται στον Πόλεμο της Κορέας. Είναι και ο μόνος πρωταίτιος της δικτατορίας, που διαφωνεί σύντομα με τους άλλους και διαχωρίζει τη θέση του. Γίνεται ο αρθρογράφος αντιστασιακών άρθρων με απήχηση, που μετριέται σε ρεκόρ κυκλοφορίας των εφημερίδων της εποχής. Και ενώ πανηγυρίζει για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ετοιμάζεται να αντικρίσει τον δικαστή του.

Μια ζωή δεν χωρά σε μία στιγμή. Πιθανόν να χώρεσε σε αυτό το βιβλίο. Και ενώ μία στιγμή μπορεί σίγουρα να στιγματίσει κάποιον, ίσως, να μην της αξίζει, να κουκουλώσει μια ζωή.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ
   
Το Στιγμιαίο  Το Στιγμιαίο Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 21, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.