ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΛΑΙΑ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Η συγγραφέας κυρία Άννα Λυμπεροπούλου συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό μέσω του πρώτου της μυθιστορήματος με τίτλο ''Το κορίτσι πίσω από την αυλαία'',το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος καί χτίζει γερά θεμέλια για ένα πολύ εποικοδομητικό μέλλον στον χώρο της λογοτεχνίας.
  Από την στιγμή που ξεκίνησα να το διαβάζω μέχρι καί το κλείσιμό του,το βιβλίο δεν με άφησε λεπτό να σκεφτώ ότι μιλάμε για την παρθενική εμφάνιση της συγγραφέως στον χώρο της συγγραφής. Αντίθετα,το βιβλίο το χαρακτηρίζει ο στρωτός,συνεχόμενος λόγος,το άφθονο λεξιλόγιο,οι πολύ σωστά δομημένες σκηνές καί περιγραφές αυτών,καθώς κι ένας πετυχημένος συνδυασμός παρόντος-παρελθόντος(όσον αφορά την ζωή των ηρώων) ταυτόχρονα με την αναφορά σε καίρια ιστορικά γεγονότα καί καταστάσεις.
  Το εν λόγω βιβλίο συγκαταλέγεται στο είδος των κοινωνικών μυθιστορημάτων με ψήγματα ιστορικά καί αισθηματικά. Άλλωστε,όταν μιλάμε για ένα ανάλογο έργο,είναι πολύ πιθανό μέσα στις σελίδες που το διατρέχουν να συναντήσουμε καί αντίστοιχες καταστάσεις καί συναισθήματα.
  Η συγγραφέας κυρία Άννα Λυμπεροπούλου δεν μένει μόνο στην απλή καταγραφή των γεγονότων. Επιλέγει καί τοποθετεί μέσα στην υπόθεση πολλά πρόσωπα,σχεδόν όλοι τους στην θέση του πρωταγωνιστή,με δικό τους λόγο καί χαρακτήρα. Καθένας θα τοποθετήσει το δικό του λιθαράκι για να χτιστεί η συνολική εικόνα. Αν καί εκ πρώτης όψεως μοιάζουν σαν να μην τους ενώνει κάποιο κοινό στοιχείο,η ίδια η ζωή θα τους ''μπλέξει'' σε ένα γαϊτανάκι,γεμάτο από ανατροπές,εκπλήξεις καί δυνατές συγκινήσεις μέχρι καί τον επίλογο.
  Δυστυχώς,εμείς οι άνθρωποι τείνουμε πολλές φορές να νοιαζόμαστε μόνο για το ''φαίνεσθαι'' καί όχι για το ''είναι'' καί συνεπώς να κρίνουμε τους υπόλοιπους γύρω μας με βάση αυτό το σκεπτικό,χωρίς ποτέ να μπούμε στην διαδικασία να σκεφτούμε γιατί κάποιος/α δρα καί ζεί με αυτόν τον τρόπο. Επιπλέον,μαγευόμαστε από την ομορφιά καί την λάμψη που εκπέμπει η ζωή καί η εξωτερική εμφάνιση κάποιου/ας καί πάλι χωρίς να περνά από τον νού μας πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός καί ότι μπορεί να κρύβεται πολλή ασχήμια από πίσω...
  Εύλογα θα αναρωτηθείτε γιατί σας τα λέω όλα αυτά. Όπως,προανέφερα πιο πάνω,η ιστορία του βιβλίου έχει ένα κοινωνικό υπόβαθρο. Η συγγραφέας αποφασίζει να ασχοληθεί καί να αναδείξει καθημερινές ιστορίες καί πεποιθήσεις της κοινωνίας εκείνων των ετών. Από την ζωή στην επαρχία καί την θέση της γυναίκας σε αυτήν,την ανάγκη για απόκτηση ενός παιδιού με όλα τα μέσα παράνομα καί μη,τα πολιτικά γεγονότα που στιγμάτισαν την χώρα,τον έρωτα καί την αναζήτησή του,την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον,τους ατομικούς στόχους καί την επίτευξή τους με κάθε τρόπο ακόμη καί ''ποδοπατώντας'' ανθρώπινες ζωές καί συνειδήσεις έως καί την απόδοση της δικαιοσύνης.
   Με λίγα λόγια εδώ μιλάμε για ένα μυθιστόρημα που θα αγγίξει την ψυχή του κάθε αναγνώστη. Το αναγνωστικό κοινό θα αναπτύξει συναισθήματα για τους ήρωες. Θα χαρούν καί θα πονέσουν μαζί τους. Θα ευχηθούν καθενάς να αποκτήσει ό,τι του αξίζει στην ζωή. Καί τελικά θα οδηγηθούν όλοι μαζί στην επιθυμητή λύτρωση.
   Εγώ σας προτρέπω να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε. Μέχρι την επόμενη φορά σας εύχομαι καλά σας αναγνώσματα.

                                                                ΠΕΡΙΛΗΨΗ

1959. Στο Παρίσι, η διάσημη αρτίστα Ντεπί Μαρτέν εξαφανίζεται μυστηριωδώς κατά τη διάρκεια της θεατρικής της πρεμιέρας. Ο επιθεωρητής Μαρσέλ Ωγκύ θα έρθει αντιμέτωπος με ένα εξαιρετικά περίπλοκο αίνιγμα.

1936. Στην Αθήνα του Μεσοπολέμου, η όμορφη μεγαλοαστή Ελένη Αδριανού ταράζει με το θάρρος και τις αποφάσεις της τα καθωσπρέπει σαλόνια της πρωτεύουσας.

Την ίδια εποχή, στην Ικαρία της άγριας ομορφιάς και των απόκρημνων βράχων, η Βασιλική και ο Αντώνης βιώνουν τον απόλυτο έρωτα, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συμβάσεις.

Λίγους μήνες αργότερα, απομονωμένη σε μια δύσβατη πλαγιά πάνω από τη θάλασσα, η Βασιλική περιμένει να φέρει στον κόσμο το παιδί της. Κάποιοι όμως έχουν αποφασίσει διαφορετικά...

...Ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που αρχίζει το 1936 και φτάνει ως το 1959 με μια πλοκή που δεν σου επιτρέπει να το αφήσεις από τα χέρια σου μιας και το έχεις αρχίσει, με συνεχείς ανατροπές και καθ’ όλα πετυχημένες εκπλήξεις και με ένα κοινωνικό υπόβαθρο που διαπερνά τις δεκαετίες, ακραγγίζοντας την Ιστορία (δικτατορία Μεταξά, Χιτλερική Γερμανία, Παρίσι - Πόλη των Τεχνών αλλά και της Ναπολεόντειας Αστυνομίας από την εποχή του Φουκέ).

Βασίλης Βασιλικός

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΝΝΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΛΑΙΑ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΛΑΙΑ Reviewed by Dominica on Μαρτίου 08, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.