Κρυσταλλία



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Η γνωριμία μου με την πένα της συγγραφέως κυρίας Ειρήνης Βαρδάκη-αν κι ''ανορθόδοξη'' αφού διάβασα αρχικά το τρίτο της βιβλίο κι έπειτα το πρώτο-έμελλε να είναι μοιραία. Για κάποιους/ες αυτό ακούγεται παράξενο αλλά προσωπικά το βρήκα πολύ δελεαστικό.
  Θέτοντας τον πήχη ψηλά στο ''Ανάρμοστον εστί'' με ενδιέφερε να δω το πως ξεκίνησε καί εξελίχθηκε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Να'μαι,λοιπόν,εδώ σήμερα να σας μιλήσω για το μυθιστόρημά της με τίτλο ''Κρυσταλλία''.
  Η ''Κρυσταλλία'' παρ΄όλο που είναι ένα πρωτόλειο δείγμα γραφής αποδεικνύει ότι η συγγραφέας κυρία Ειρήνη Βαρδάκη έχει μία αρκετά καλή βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε καί την εξέλιξε με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα για το αναγνωστικό κοινό.
  Ας είμαστε ειλικρινείς. Κανείς δεν ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την συγγραφή γράφοντας άψογα μυθιστορήματα. Το έμφυτο ταλέντο,η εντατική δουλειά καί η προσήλωση σε αυτόν τον σκοπό επιφέρει αυτά τα αποτελέσματα. Όπως ακριβώς συνέβη καί στην περίπτωση της συγγραφέως. Δεν έμεινε στάσιμη κι αυτό το εκτιμώ στους συγγραφείς. Να ακούν συμβουλές καί να στοχεύουν να γίνουν καλύτεροι.
  Το εν λόγω βιβλίο είναι κατά βάση ένα ερωτικό-ψυχολογικό θρίλερ μέσα στο οποίο εντοπίζονται αρκετά ψήγματα αστυνομικής λογοτεχνίας. Η πλοκή έχει συνεχόμενη ροή καί καθαρό λόγο που διανθίζεται από την επιτρεπτή δόση λυρικότητας,κυρίως στα αποσπάσματα που καταγράφει η κύρια πρωταγωνίστρια στο τετράδιό της. Αυτό που ίσως να επιθυμούσα να αλλάξει,θα ήταν να γίνει πιο ομαλά η ένταξη του αστυνομικού στοιχείου μέσα στην υπόθεση,χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι μιλάμε για ένα λιγότερο καλό βιβλίο.
  Η συγγραφέας καί σε αυτό το βιβλίο χρησιμοποιεί το μοτίβο του ερωτικού τριγώνου καί προσεγγίζει με λεπτότητα καί σοβαρότητα ένα κοινωνικό ζήτημα,όπως είναι το θέμα των διαπροσωπικών σχέσεων καί το πως επηρεάζουν εμάς τους ίδιους καί το περίγυρό μας. Επίσης,καταρρίπτει τις ''ταμπέλες'' που πολλές φορές τυγχάνει να ακολουθούν πολλά άτομα. Είτε λόγω του χώρου εργασίας τους,είτε λόγω της εμφάνισης καί της συμπεριφοράς τους.
  Η δε ψυχογράφηση των ηρώων τόσο στο ''Ανάρμοστον εστί'',όσο καί στην ''Κρυσταλλία'' γίνεται με χειρουργική ακρίβεια-κατά την άποψή μου-από την συγγραφέα. Τους ντύνει με όλα τα απαραίτητα εφόδια που χρειάζεται να έχουν ώστε να τους προσεγγίσουν οι αναγνώστες καί να αναπτύξουν συναισθήματά γι'αυτούς. Η δε πρωταγωνίστρια,Κρυσταλλία,αν καί μοιάζει αρχικά απρόσιτη καί ψυχρή,ανατρέπει αυτήν την πρώτη μας εντύπωση καί βλέπουμε ένα μεγαλείο ψυχής,πολύ καλά προστατευμένο με σκοπό την αποφυγή του πόνου... Για μία ακόμη φορά μιλάμε για μία γενικότερη τραγικότητα που τους ακολουθεί,συνάμα με την πολυπόθητη λύτρωση.
  Δεν ξέρω αν τελικά η ομορφιά είναι προσόν,ή,κατάρα... Το μόνο σίγουρο είναι πως η ευτυχία μας δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με αυτήν. Όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως έχουν ανάγκη από αγάπη κι αποδοχή.
  Εν αναμονή του τέταρτου βιβλίου της με τίτλο ''Τσιχλόφουσκα'' σας προτρέπω να αναζητήσετε καί να διαβάσετε όλα της τα μυθιστορήματα. Είμαι πεπεισμένη ότι θα σας ικανοποιήσουν. Στηρίξτε τους Έλληνες ανερχόμενους συγγραφείς. Υπάρχουν πολλοί καί πολλές αξιόλογες που μελλοντικά θα μας απασχολήσουν ευχάριστα.
                                                         Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                 ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Αέρινη, επιβλητική, μια γυναίκα που έχει πολλά να πει και περισσότερα να κρύψει.
Πλασμένη για τ’ αλλιώτικο, το διαφορετικό. «Διαόλου θηλυκό». Έτσι την αποκαλούσε η μάνα της.
Τη σπάνια ομορφιά της την απέδιδε σε δώρο που της έκανε ο διάβολος για να πλανεύει κόσμο.

Έχοντας αποδράσει από τη ζωή της στο νησί, η Κρυσταλλία δουλεύει σε ένα από τα πιο φημισμένα μπαρ της πόλης. Οι άντρες παγώνουν στη θέα της. Το πλάσμα που τους σερβίρει θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη σταρ, μια ντίβα από αυτές που εξυμνούν τα περιοδικά. Κι όμως εκείνη είναι μια σερβιτόρα, η δική τους σερβιτόρα.

Ένα μοιραίο ερωτικό τρίγωνο
Κρυσταλλία, Νικόλας, Γωγώ. Οι τρεις τους ακροβατούν σ’ ένα τεντωμένο σχοινί. Εδώ ο έρωτας και το πάθος μπλέκουν σε έναν επικίνδυνο χορό με τα ψέματα και την προδοσία. Ένα χορό που μοιάζει με βουτιά στο κενό.

Ο δολοφόνος
Ένας αόρατος δολοφόνος σπέρνει τον πανικό στην πόλη. Τα θύματά του είναι όμορφες νεαρές κοπέλες. Η αστυνομία ζητά απαντήσεις. Ψάχνει τη λύση σ’ ένα αίνιγμα πάθους και διαστροφής.
Και ο χρόνος μετράει αντίστροφα.


Η μοίρα κόβει την τράπουλα, τα φύλλα μοιράζονται, το παιχνίδι αρχίζει…

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΡΔΑΚΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: BELL





Κρυσταλλία Κρυσταλλία Reviewed by Dominica on Μαρτίου 07, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.