Ο ξένος



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Είστε απόλυτα σίγουροι/ες ότι γνωρίζετε τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα σας; Πόση εμπιστοσύνη έχετε στο πρόσωπό τους; Θεωρείτε δεδομένο ότι δεν θα σας έλεγαν ποτέ ψέματα; Κι αν,τελικά,ανακαλύπτατε,με κάποιο ιδιαίτερο τρόπο,πως τόσα χρόνια σας απέκρυπταν επιμελώς πράγματα καί ότι ζούσατε μέσα σε μία φούσκα η οποία έσκασε,πώς θα νιώθατε;
  Επανακυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το βιβλίο ''Ο ξένος'' του συγγραφέα κυρίου Harlan Coben καί υπόσχεται να μας χαρίσει δυνατές συγκινήσεις. Μάλιστα,η ιστορία του βιβλίου πλέον έχει γίνει σειρά στο Netflix. Αν είστε ανυπόμονοι/ες,όπως κι εγώ,καί δεν μπορείτε να περιμένετε να δείτε όλα τα επεισόδια μέχρι την ολοκλήρωσή των,η καλύτερη λύση είναι να διαβάσετε το βιβλίο. Άλλωστε,ποτέ μία τηλεοπτική σειρά δεν δύναται να μεταδώσει στο κοινό όλα αυτά τα οφέλη του βιβλίου.
  Ο συγγραφέας επιλέγει να ξεκινήσει πολύ δυνατά την εισαγωγή του αναγνωστικού κοινού στην υπόθεση. Κόβει την ανάσα από την πρώτη στιγμή καί μαγνητίζει το ενδιαφέρον καί την προσοχή μας καί τα διατηρεί ''ζωντανά'' μέχρι καί το τέλος του βιβλίου. Ο λόγος είναι συνεχόμενος,οικείος κι ανάλαφρος,χωρίς να κουράζει. Επιλέγει,δε,να μην χρησιμοποιεί περιττές επαναλήψεις καί αποφεύγει να κάνει ''κοιλιές''. Επίσης,η δράση είναι αδιάκοπη καί δείχνει τάσεις ανοδικής έντασης σελίδα με τη σελίδα. Σε αυτό συμβάλλει κατά πολύ καί η παραστατική περιγραφή των σκηνών καί των τοπίων που λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα.
  Βρήκα την ιστορία μεστή καί περιεκτική. Αν καί έχουμε ένα καθαρόαιμο αστυνομικό μυθιστόρημα,δεν παύει μέσα στην πλοκή του να συναντάμε ψήγματα ψυχολογικού θρίλερ. Αυτό βοηθάει ώστε ο αναγνώστης να αναπτύξει εντονότερα συναισθήματα καί να ταυτιστεί ως ένα βαθμό με τους ήρωες.
  Είπα ήρωες,καί θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ καί σε εκείνους. Η ψυχογράφησή τους από τον συγγραφέα είναι απόλυτα ταιριαστή καί τους προσδίδει μία αληθοφάνεια. Αυτό,δηλαδή,που αναζητά το αναγνωστικό κοινό από αντίστοιχα μυθιστορήματα.
 Αν μου δινόταν η επιλογή να περιγράψω το βιβλίο με πέντε δικές μου λέξεις,θα ήταν οι εξής: καταιγιστικό,ανατρεπτικό,σκοτεινό,μυστηριώδες καί καθηλωτικό. Είναι σίγουρα από εκείνα τα βιβλία που διαβάζονται απνευστί καί μένουν καιρό νωπά στην μνήμη μας.
  Επειδή το βιβλίο,όπως προανέφερα,είναι επανέκδοση,θα κλείσω την κριτική μου παραθέτοντας την περίληψη που κοσμεί το οπισθόφυλλό του καί προτρέποντάς σας να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε. Θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι/ες.
               ''ΚΙ ΑΝ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΓΥΡΩ ΣΟΥ ΗΤΑΝ ΨΕΜΑΤΑ;
Ο Ξένος εμφανίζεται από το πουθενά, ίσως σε ένα μπαρ ή στο πάρκινγκ ή στο σουπερμάρκετ. Δεν ξέρεις την ταυτότητά του ούτε τα κίνητρά του. Οι πληροφορίες του όμως είναι απολύτως βάσιμες. Σου ψιθυρίζει λίγα λόγια στ’ αυτί και εξαφανίζεται, ο κόσμος σου όμως γίνεται κομμάτια…
Ο Άνταμ Πράις έχει πολλά να χάσει: έναν άνετο γάμο με μια όμορφη γυναίκα, δύο υπέροχα παιδιά και όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά του Αμερικάνικου Ονείρου – μεγάλο σπίτι, καλή δουλειά.
Τότε εμφανίζεται ο Ξένος και το συγκλονιστικό μυστικό που του αποκαλύπτει για τη γυναίκα του διαλύει για πάντα την ψευδαίσθηση της τέλειας αυτής ζωής… Όμως ο Άνταμ θα κληθεί να αναμετρηθεί με κάτι πολύ μεγαλύτερο από τη συζυγική προδοσία για να σώσει κάτι πολύ περισσότερο από την οικογενειακή του ευτυχία – την ίδια του τη ζωή.''.
                                                            Καλά σας αναγνώσματα!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: HARLAN COBEN

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: The stranger

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΚΟΡΤΩ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: METAIXMIO
Ο ξένος Ο ξένος Reviewed by Dominica on Μαρτίου 18, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.