ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΥΚΛΕΣ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Η συγγραφέας κυρία Ελίζαμπεθ Μακνίλ κάνει το ντεμπούτο της στον χώρο της λογοτεχνίας με ένα αστυνομικό θρίλερ εποχής που υπόσχεται να μας κόψει την ανάσα. Ο λόγος για το μυθιστόρημα '' ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΥΚΛΕΣ'' το οποίο πραγματεύεται την ομορφιά της τέχνης μέσα από δύο αντιφατικές έννοιες όπως είναι η ζωή καί ο θάνατος. Μέσα από την υπόθεση του βιβλίου,επίσης,θα δούμε την θέση της γυναίκας την εποχή του 19ου αιώνα στην Αγγλία,τα ήθη καί τις προκαταλήψεις γύρω από εκείνη,την ανάγκη της για αποδοχή,για ελευθερία,για αναγνώριση των δυνατοτήτων της καί τον έρωτα που αρκετές φορές παίρνει μία αλλιώτικη,εμμονική μορφή.
  Το βιβλίο είναι χωρισμένο από την συγγραφέα σε μέρη,καθένα εκ των οποίων περιέχει μικρά καί περιεκτικά κεφάλαια,τα οποία βοηθούν με την σειρά τους το κείμενο να έχει δομή καί ομαλή ροή καί οι εξελίξεις να έρχονται αβίαστα με απόλυτα φυσικό τρόπο. Ευτυχώς,δεν υπάρχουν περιττές επαναλήψεις,ή,κουραστικά πισωγυρίσματα κατά την διάρκεια της αφήγησης των γεγονότων. Η λυρικότητα είναι διάχυτη μέσα στο κείμενο καί καθ'όλη την διάρκεια της ανάγνωσης είχα την αίσθηση ότι μπροστά στα μάτια μου ''παιζόταν'' μία κινηματογραφική ταινία. Ήταν τόσο σκληρές,παραστατικές καί αληθοφανείς οι εικόνες που έμοιαζαν σχεδόν ορατές καί απτές. Στα ρουθούνια μου έφτανε η μυρωδιά της σήψης των πτωμάτων καί της μούχλας που αναδυόταν στα κακόφημα μέρη του Λονδίνου καί των νωπών χρωμάτων από τους καμβάδες που ζωγράφιζαν οι ήρωες. To λεξιλόγιο απλό,αλλά ταυτόχρονα άφθονο βοηθούσε στην κατανόηση του κειμένου. Ο λόγος της είναι αιχμηρός,κυνικός καί ωμός με αποτέλεσμα ένα θρίλερ που θα σας ''στοιχειώσει'' σαν ένας άλλος κακός εφιάλτης. Θα σας ''επιβληθεί'' καί θα κάνετε καιρό να το ξεχάσετε...
  Όσον αφορά την πλοκή του μυθιστορήματος,εκείνο το στοιχείο που κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον καί την προσοχή μου ήταν το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εύστοχα τοποθετείται όλη η πλοκή από την συγγραφέα. Η εποχή του 19ου αιώνα βγάζει προς τα έξω ένα σκοτεινό μυστήριο,πολύ θελκτικό για τους αναγνώστες. Ξέρετε,τί ήταν αυτό που με τρόμαξε περισσότερο; Καί δεν είναι μόνο οι καλοδουλεμένες καί ανατριχιαστικές σκηνές που περιγράφονται,αλλά ότι μέχρι καί σήμερα υπάρχουν προκαταλήψεις σχετικά με το γυναικείο φύλο καί την θέση της γυναίκας μέσα στην σύγχρονη καί πολιτισμένη -κατά τ'άλλα- κοινωνία...
  Οι ήρωες που θα μας συντροφεύσουν σε αυτό το ονειρικό ταξίδι δεν είναι πολλοί,μα ουσιαστικοί κι έχουν να δώσουν πολλά κι εκείνοι σε όλη την υπόθεση. Ένας ζωγράφος που ψάχνει την μούσα του,δύο δίδυμες αδερφές εκ διαμέτρου αντίθετες στην όψη που εργάζονται σκληρά με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον,ένα ορφανό παιδί που θα έκανε τα πάντα για να επιβιώσει κι ένας μοναχικός άνδρας με ένα ιδιαίτερο επάγγελμα. Όλοι τους θα μπλεχθούν σε ένα γαϊτανάκι της μοίρας,χωρίς να μπορούν να ξεφύγουν. Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων τους από την συγγραφέα θα γίνει η αιτία είτε να τους συμπαθήσουμε,ή,όχι.
  Η κύρια πρωταγωνίστρια θα αρπάξει την ευκαιρία που θα της δοθεί. Θα παλέψει με ''όπλο'' την τέχνη της καί θα διεκδικήσει όλα όσα επιθυμεί. Θα βιώσει έστω καί για λίγο τον έρωτα καί την χαρά πως όλα δείχνουν να βαίνουν καλώς. Μέχρι την στιγμή που η ζωή θα φέρει μπροστά της εκείνον. Έναν άνδρα που έχει κάνει τον θάνατο ''τέχνη'' καί ζει από αυτόν. Τα συναισθήματα που θα αναπτύξει για εκείνη θα γίνουν εμμονή καί τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια... Όσο κι αν εκείνη παλέψει,κανένας δεν ξεφεύγει από την μοίρα του τελικά.
 Η συγγραφέας ''παίζει'' με το μυαλό καί την σκέψη των αναγνωστών. Δεν ωραιοποιεί καταστάσεις,μα τις προσφέρει στις πραγματικές τους διαστάσεις καί μορφές. Γι'αυτό,άλλωστε,φαντάζει τόσο αποκρουστικό καί ανατριχιαστικό. Η ένταση καί η αγωνία,σελίδα με την σελίδα,έχουν καλπάζουσα αυξάνουσα μορφή καί κορυφώνονται στον επίλογο του βιβλίου.
  Τελικά,πόσο λεπτά είναι τα όρια ανάμεσα στην αγάπη καί το μίσος; Είναι φανερά σε εμάς; Aν ναι,γιατί δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας καί να μην τα ''περάσουμε''; Πότε ο έρωτας γίνεται εμμονή; Μέχρι που μπορεί να οδηγηθεί κάποιος εξαιτίας της εμμονής του για έναν άλλο άνθρωπο; Άραγε,ο θάνατος είναι τόσο όμορφος όσο καί η ζωή;
                                                             Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                      ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η τέχνη ήταν η ζωή της. Η δική του τέχνη ήταν ο θάνατος...

Ένα εκρηκτικό ντεμπούτο στην παράδοση του παγκόσμιου bestseller ΤΟ ΑΡΩΜΑ!

Λονδίνο, 1850. Η πόλη ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Έκθεση, και τα πλήθη συρρέουν στο Χάιντ Παρκ για να παρακολουθήσουν την ανέγερση του εντυπωσιακού κτιρίου που θα τη φιλοξενήσει. Ανάμεσά τους, η όμορφη, γεμάτη όνειρα Άιρις, και ο Σίλας, ο παράξενος, μονήρης συλλέκτης. Για την Άιρις, η συνάντησή τους είναι μια ασήμαντη στιγμή που ξεχνά αμέσως. Για τον Σίλας, ένα γεγονός που του αλλάζει τη ζωή.

Ο Σίλας δεν είναι ο μόνος που προσέχει την ομορφιά της Άιρις. Ο Λούις Φροστ, ένας νεαρός ζωγράφος από τον κύκλο του Προραφαηλιτών, της ζητά να ποζάρει για έναν πίνακά του. Εκείνη δέχεται με έναν όρο: να τη μάθει να ζωγραφίζει. Και ένας καινούργιος κόσμος γεμάτος υποσχέσεις ανοίγεται μπροστά της…

Όμως ο Σίλας καιροφυλακτεί. Η σκέψη της Άιρις τον στοιχειώνει από τη μέρα που συναντήθηκαν και το πάθος του γίνεται ολοένα και πιο σκοτεινό.


Η συναρπαστική, αγωνιώδης ιστορία μιας γυναίκας που διεκδικεί την ελευθερία και το δικαίωμα στη δημιουργία ενάντια στις κοινωνικές προκαταλήψεις, κι ενός άντρα που με την αρρωστημένη εμμονή του απειλεί να την καταστρέψει για πάντα.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΜΑΚΝΙΛ(Elizabeth Macneal)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: The doll factory

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
 
 
 
  
ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΥΚΛΕΣ  ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΥΚΛΕΣ Reviewed by Dominica on Απριλίου 20, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.