Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Κυριάκο Χριστοδούλου


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Σήμερα έχω την χαρά να φιλοξενώ στην στήλη των συνεντεύξεων τον ανερχόμενο καί πολλά υποσχόμενο συγγραφέα κύριο Κυριάκο Χριστοδούλου. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο ''EERIE – 33 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣΠΕΝΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ'' κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ευγνώμων. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


                               Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

                                                 Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας; Ξεκίνησε ως χόμπι σε πολύ νεαρή ηλικία,που εξελίχθηκε σε μία μεγάλη αγάπη;

K.X. Αρχικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση στο blog σας και να επισημάνω ότι η δουλειά που κάνετε είναι αξιοσημείωτη. Ξεκίνησα να γράφω από αρκετά μικρή ηλικία, συγκεκριμένα γύρω στα εννιά. Βέβαια, στην ηλικία αυτή, αλλά και κατά τη διάρκεια των εφηβικών μου χρόνων, το έκανα περισσότερο από ανάγκη για να ικανοποιήσω την ανεξέλεγκτη φαντασία μου. Ξεκίνησα να γράφω μικρές ιστορίες με πρωταγωνιστές ανθρώπους από το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Αποφάσισα ότι θέλω να ασχοληθώ πιο σοβαρά, αλλά και επαγγελματικά με τη συγγραφή, λίγα χρόνια μετά, όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ευγνώμων το βιβλίο σας ‘’EERIE-33 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣΠΕΝΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ’’. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό; Γιατί επιλέξατε τις εν λόγω ιστορίες; Το είχατε εξ αρχής ολοκληρωμένο στον νού σας;

K.X. Η συλλογή διηγημάτων προέκυψε χωρίς να επιχειρήσω να ξεκινήσω, πόσο μάλλον να ολοκληρώσω μία τέτοια συλλογή. Ήμουν περίπου στα μισά της διαδρομής για την ολοκλήρωση του πρώτου μυθιστορήματός μου, όταν μια μέρα, εντελώς ξαφνικά, μου καρφώθηκε στο μυαλό μια καινούργια ιδέα. Έτσι, έβαλα στην άκρη το μυθιστόρημα και «δούλεψα» πάνω στην καινούργια έμπνευση. Μέσα από αυτή, προέκυψε και το πρώτο διήγημα. Η χαρά που ένιωσα, ήταν ομολογουμένως τεράστια. Χαρά που κατόρθωσα να ολοκληρώσω μια ιδέα, έστω και αν πρόκειται για ένα μικρό διήγημα μερικών σελίδων. Η χαρά αυτή με ώθησε στη συγγραφή ενός δεύτερου και ακολούθως ενός τρίτου διηγήματος και έτσι, μέσα σε μερικούς μήνες είχα στα χέρια μου μια ολοκληρωμένη δουλειά.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πώς προέκυψε η λέξη ‘’eerie’’ στον τίτλο του βιβλίου σας; Έχει κάποια σημασία;

K.X. Το αρχικό μου πλάνο, ήταν να μεταφράσω το βιβλίο με τη βοήθεια επαγγελματία και να προχωρήσω με αυτοέκδοση σε διεθνείς πλατφόρμες και σελίδες πώλησης e-book, όπως η Amazon/kindle. Η Μαρία Γούσιου, η συγγραφέας και επιμελήτρια με την οποία συνεργάστηκα, αν και ήταν πολύ θετική και υποστηρικτική στην ιδέα, με συμβούλεψε ότι θα μπορούσα να εκδώσω το βιβλίο στην ελληνική/κυπριακή αγορά και αν ακόμα το επιθυμώ, να μεταφράσω το βιβλίο το οποίο θα βρισκόταν ήδη σε κυκλοφορία. Ακολούθησα τη συμβουλή της, όμως  κράτησα τον αγγλικό τίτλο επειδή δε μπορούσα να σκεφτώ κάποιο άλλο, ελληνικό όνομα για το βιβλίο. Το βάφτισα με τον συγκεκριμένο τίτλο από την αρχή. Ο τίτλος «Eerie», προέκυψε από μια αναζήτηση για μία λέξη, όχι τόσο συνηθισμένη, η οποία θα περικλείει το πέπλο μυστηρίου και σασπένς που απλώνεται στις ιστορίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Από το βιογραφικό σας μαθαίνουμε ότι έχετε σπουδάσει Γεωλογία και Γεωπεριβάλλον στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και δύο χρόνια αργότερα αποκτήσατε το μεταπτυχιακό σας στη Μηχανική Περιβάλλοντος από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πώς κάνατε αυτή την επιλογή;

K.X. Είχα ανέκαθεν μία έλξη προς τις θετικές επιστήμες. Όταν κλήθηκα να αποφασίσω ποια επιστήμη θα ακολουθήσω με το πέρας των στρατιωτικών μου υποχρεώσεων, οι Επιστήμες της Γης με κέρδισαν και έτσι, ήταν η πρώτη μου επιλογή, παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειας. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ποιά η πηγή έμπνευσης της συλλογής διηγημάτων ΄΄’EERIE-33 ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣΠΕΝΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ’’;

K.X. Πηγή έμπνευσης του «Eerie» ήταν ξεκάθαρα η φαντασία μου. Δε μπορώ να πω ότι υπάρχουν ιστορίες που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, ούτε ήρωες που εμπνεύστηκα από ανθρώπους που πέρασαν ή ακόμα υπάρχουν στη ζωή μου. Πολλές φορές, έπλαθα έναν ήρωα και έκτιζα την ιστορία γύρω από αυτόν. Σε άλλες περιπτώσεις, είχα τον τίτλο στο μυαλό μου και προσπαθούσα να δημιουργήσω μία πλοκή γύρω από τον συγκεκριμένο τίτλο. Όταν αφήνεις τη δύναμη της φαντασίας σου να ξεδιπλωθεί, μπορείς να κτίσεις άπειρους κόσμους. Κόσμους, τους οποίους δεν είχες την παραμικρή ιδέα ότι κρύβεις μέσα σου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Πόσο σας έχουν βοηθήσει στην εξέλιξη σας,σαν συγγραφέα,τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής που παρακολουθείτε; Θα τα προτείνατε καί σε άλλους συγγραφείς;

K.X. Τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής είναι απαραίτητο εφόδιο για κάθε συγγραφέα. Σε ένα από αυτά, διδάχτηκα ότι το να γίνει κάποιος συγγραφέας, απαιτεί 10% ταλέντο και 90% εξάσκηση και σκληρή δουλειά. Συγγραφέας δε γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι αν το θελήσεις και το επιδιώξεις. Μέσα από τα σεμινάρια μαθαίνεις να μεταφέρεις τις σκέψεις σου στο χαρτί με τον σωστό  τρόπο. Δεν έχει σημασία αν η γραφή σου είναι πεζή ή άρτια, καθώς αυτό είναι κάτι το οποίο δουλεύεται και καλλιεργείται με την εμπειρία και σε βάθος χρόνου. Παράλληλα, εφοδιάζεσαι με μυστικά και τεχνικές, έτσι ώστε να μετατρέψεις την ιδέα σου σε ένα σωστά δομημένο κείμενο. Συνιστώ σε κάθε καινούργιο, αλλά και έμπειρο συγγραφέα την παρακολούθηση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής. Δεν έχει σημασία αν κάποιος έχει εκδώσει μηδέν ή δέκα βιβλία, καθώς όσα περισσότερα μαθαίνει και όσο μεγαλύτερη γνώση λαμβάνει, μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει στον ίδιο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Tί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες από το βιβλίο σας; Ποιό το νόημά του;

K.X. Αυτό που θέλω να μεταφέρω με το συγκεκριμένο βιβλίο, είναι ότι ακόμα και μέσα από τις ιστορίες σασπένς και μυστηρίου, μπορούν να προβληθούν διάφορα κοινωνικά θέματα όπως οι σχέσεις -είτε οικογενειακές, είτε ερωτικές-, η φιλία, η κακοποίηση, η εκδίκηση. Θέλω να τοποθετήσω τον αναγνώστη στη θέση του εκάστοτε ήρωα, έτσι ώστε να βιώσει όλη αυτή τη θύελλα συναισθημάτων που πηγάζει από την κάθε ιστορία, ξεχωριστά.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Πόσο εύκολα,ή,δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό τους νέους συγγραφείς;

K.X. Πιστεύω ότι εξαρτάται καθαρά από την ποιότητα του έργου που έχει να δείξει ο κάθε πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας. Έχω συναντήσει και εγώ ο ίδιος προσωπικά συγγραφείς, των οποίων η παρθενική δημιουργία αγκαλιάστηκε θερμά από το κοινό, όπως και το αντίθετο. Θεωρώ ότι ο κάθε καλλιτέχνης, οποιασδήποτε μορφής, αν αγαπά πραγματικά το έργο του και αν πραγματικά πηγάζει από τα έγκατα της ψυχής του, θα βρει το δρόμο και τον τρόπο για να αγκαλιαστεί και από το κοινό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια;

K.X. Έχω ολοκληρώσει ήδη μια δεύτερη συλλογή διηγημάτων, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της επιμέλειας. Αποτελείται από λιγότερα σε αριθμό, αλλά μεγαλύτερα σε έκταση διηγήματα, παρόμοιου είδους με το πρώτο βιβλίο. Η διαφορά στο δεύτερο βιβλίο, έγκειται στο ότι ήθελα να αποδώσω μια πιο «ωμή» προσέγγιση στον παράγοντα θρίλερ/μυστήριο. Παράλληλα, δουλεύω εντατικά στο πρώτο μου μυθιστόρημα. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Αγαπημένο βιβλίο καί συγγραφέας;

K.X. Δηλώνω ένθερμος υποστηρικτής των μετρ του μυστηρίου Stephen King, Agatha Christie, Jo Nesbo και Sebastian Fitzek, από τους οποίους αντλώ έμπνευση και κίνητρο. Όμως, σε γενικές γραμμές, με κερδίζει ένα καλό βιβλίο, ανεξαρτήτως είδους, από οποιονδήποτε καλλιτέχνη, είτε εγχώριο είτε παγκοσμίου φήμης.

K.X. Ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και εύχομαι κάθε επιτυχία στο καταπληκτικό μπλοκ σας!

                                 Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

                                    Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

                                           Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο:

                                 https://dominicamat.blogspot.com/2020/04/eerie-33.html

Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Κυριάκο Χριστοδούλου Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Κυριάκο Χριστοδούλου Reviewed by Dominica on Απριλίου 28, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.