Το Ρ της Ερωμένης



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Έχοντας διαβάσει το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Ειρήνης Βαρδάκη (Κρυσταλλία) καί ύστερα το τρίτο (Ανάρμοστον εστί) καί παρατηρώντας την τρομερή εξέλιξη στην γραφή της,θέλησα να δω τι μεσολάβησε μεταξύ αυτών των δύο. Το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο ''Το Ρ της Ερωμένης'' -για το οποίο θα σας μιλήσω σήμερα- λειτουργεί σαν μία γέφυρα που ενώνει αυτά τα δύο καί βοηθάει τον αναγνώστη στο να αντιληφθεί την καλπάζουσα βελτίωση της πένας της συγγραφέως. Ένα είναι μόνο σίγουρο,ότι όποιος/α εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά την συγγραφέα καί πίστεψε στην γραφή της,με αυτό το βιβλίο δικαιώθηκε. Για μένα αξίζει να τα αναζητήσετε καί να τα διαβάσετε όλα για να έχετε μία πιο σαφή εικόνα όσων σας λέω.
   ''Το Ρ της Ερωμένης'' είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος. Ένας τίτλος λάγνος καί αισθησιακός,όπως καί η ίδια η πρωταγωνίστριά του,η Ευρυδίκη. Αυτό το ''ρ'' στον τίτλο είναι τόσο εύηχο,επιβλητικό καί καθηλωτικό στο άκουσμα,όντας ένρινο σύμφωνο,που θα ''μαγέψει'' από το αρχικό κιόλας άκουσμα το αναγνωστικό κοινό.
  Η συγγραφέας κυρία Ειρήνη Βαρδάκη επιλέγει να γράφει αστυνομικά-ψυχολογικά θρίλερ,χρησιμοποιώντας το μοτίβο των ερωτικών τριγώνων,που βασίζονται στην ψυχολογία καί την τραγικότητα των ηρώων κι όχι στο ερωτικό κομμάτι των σχέσεων. Εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις καί αναδεικνύει κοινωνικά ζητήματα καί πεποιθήσεις που ακολουθούν σαν ''ερινύες'' κάποιους ανθρώπους. Ξέρετε,το ''είναι'' πολλές φορές έρχεται σε αντίθεση με το ''φαίνεσθαι'' καί μας παραπλανά. Όσοι/ες έχετε διαβάσει την ''Κρυσταλλία'' θα συναντήσετε εδώ παλιούς γνώριμους.
  Αγαπώ τα βιβλία της συγγραφέως για τους εξής λόγους. Πρώτον,χρησιμοποιεί απλό καί καθαρό λεξιλόγιο,απαλλαγμένο από βερμπαλισμούς,ή,περιττές φιοριτούρες που ως σκοπό θα είχαν να καλύψουν τυχόν λάθη,ή,να γεμίσουν πιθανά κενά στην γραφή καί στην υπόθεση του βιβλίου. Δεν μας εντυπωσιάζει με μεγάλα λόγια αλλά με το νόημα της ιστορίας που μας δίνει. Δεύτερον,όπως έχω ξαναπεί,είναι μία συγγραφέας που δουλεύει καί την ενδαφέρει να δώσει όλο καί καλύτερα βιβλία στους αναγνώστες της. Τρίτον,οι ιστορίες της είναι σφιχτοδεμένες με σωστή δομή. Δεν υπάρχουν επαναλήψεις. Αντίθετα,οι εξελίξεις καί η δράση είναι συνεχόμενες,οι ανατροπές αναπάντεχες καί πολλές,θα ''παίξουν'' με το μυαλό μας καί η συναισθηματική μας φόρτιση θα είναι φανερή από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου. Τέταρτον,η οικειότητα που εκπέμπουν οι ήρωες μπορεί να βοηθήσει να ταυτιστούν μαζί τους οι αναγνώστες. Δεν είναι απόμακροι καί εξωπραγματικοί. Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας με σάρκα καί οστά καί συναισθήματα. Τέλος,βρίσκω άρτιο τον τρόπο με τον οποίο σκιαγραφεί τους χαρακτήρες των ηρώων της καί μπορεί να αποδίδει καί να προσεγγίζει στον μέγιστο βαθμό τόσο το μικρό παιδί,όσο καί τους άνδρες ήρωες της ιστορίας.
  Διαβάζοντας το βιβλίο έκανα πολλές σκέψεις καί μπορώ να πω ότι συμφωνώ σε πολλά από όσα αναφέρονται μέσα σε αυτό. Κατέληξα να διαπιστώσω αρκετά. Δεν φταίνε μόνο οι γύρω μας για ό,τι στραβό γίνεται στην ζωή μας. Πρώτα εμείς οι ίδιοι/ες φέρουμε μεγάλο ποσοστό ευθύνης,κυρίως λόγο της παθητικής μας στάσης καί του χαρακτήρα μας. Συμβαίνουν πολλά γιατί εμείς το επιτρέπουμε στους άλλους να μας φέρονται με τον ανάλογο τρόπο. Δεν ισχυρίζομαι πως οι άλλοι είναι πάντα σωστοί κι εμείς λάθος. Όχι! Δεν πρέπει να αυτομαστιγωνόμαστε,αλλά να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς τους αφήσαμε να δρούν έτσι εξαιτίας του μικρού παραθύρου που αφήνουμε ανοιχτό κι εύκολα κάποιος/α μπορεί να εισχωρήσει. Πρέπει να πάψουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας ''θύματα'' καί να μπαίνουμε εκούσια σε αυτήν την θέση. Αυτή η πορεία ζωής οδηγεί σε ένα αδιέξοδο...
  Σε αυτό το δεύτερο μυθιστόρημα η είσοδος του αστυνομικού στοιχείου γίνεται με πιο ομαλό καί φυσικό τρόπο από ότι στην ''Κρυσταλλία'' καί είναι ένας πόντος υπέρ στην γραφή της. Ναι,υπάρχουν στοιχεία αστυνομικής λογοτεχνίας,μα κατά βάθος το μυθιστόρημα είναι ένα βαθύ,ψυχολογικό θρίλερ που εύστοχα μπορεί να παρομοιαστεί με μία παρτίδα σκάκι. Ποιός,όμως,θα καταφέρει πρώτος να μαντέψει τις κινήσεις του αντιπάλου του; Ποιοί είναι οι παίκτες καί ποιοί τα πιόνια; Όλοι ισορροπούν πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί που από στιγμή σε στιγμή είναι έτοιμο να σπάσει... Κι αν συμβεί αυτό,ποιοί θα μπορέσουν να επιβιώσουν της πτώσης;
                                                          Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                    ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δύο φόνοι. Ένα ύποπτος. Μισή αλήθεια.
Με αντίπαλο την ερωμένη, το πρώτο που θα χάσεις είναι το μυαλό σου.
Η παρτίδα ξεκίνησε. Τα πιόνια θυσιάζονται. Αν θες να σωθεί ο βασιλιάς, πρέπει να προστατέψεις τη βασίλισσά σου.
Το Ρ της Ερωμένης είναι το νέο καθηλωτικό ψυχολογικό θρίλερ της Ειρήνης Βαρδάκη.

Αντέχεις να μπεις στο παιχνίδι;

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΡΔΑΚΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: BELL
   
Το Ρ της Ερωμένης Το Ρ της Ερωμένης Reviewed by Dominica on Μαΐου 01, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.