Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Ευστρατία Ταλιάνη


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σήμερα με χαρά φιλοξενώ στην στήλη των συνεντεύξεων την συγγραφέα κυρία Ευστρατία Ταλιάνη. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Το βιβλίο της με τίτλο ''Συμπόσιο με εχθρούς. Μια υπόθεση για τον αστυνόμο Μαλούζο" κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


                                     Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΑ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΤΑΛΙΑΝΗ

                                                 Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;

E.T. Η συγγραφή υπάρχει στη ζωή μου από τότε που μπορώ να ανακαλέσω μνήμες από την παιδική μου ηλικία. Ήταν περισσότερο μια αναγκαιότητα για έκφραση ιδεών,σκέψεων και συναισθημάτων η οποία έγινε πιο έντονη προχωρώντας στην εφηβεία. Τότε η συγγραφή ξεκίνησε με ποιήματα και κατόπιν διηγήματα,αρκετά από τα οποία ήταν μυστηρίου. Έκτοτε η συγγραφή ήταν και εύχομαι να συνεχίσει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής μου.   

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής το αστυνομικό σας μυθιστόρημα,με τίτλο ‘’Συμπόσιο με εχθρούς.Μία υπόθεση για τον αστυνόμο Μαλούζο ’’. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;

E.T. Ένα συμπόσιο με εχθρούς έμελλε να αλλάξει τις ζωές όλων των συνδαιτυμόνων του. Σε εκείνο το συμπόσιο κάποιοι κεράστηκαν ένα δυσεύρετο δηλητήριο αλλά όπως σύντομα θα αποκαλύψει ο αστυνόμος Μαλούζος,οι δολοφονίες είχαν ξεκινήσει έξι μήνες νωρίτερα. Οι ύποπτοι είναι αρκετοί και όλοι φαίνεται να έχουν κάποιο κίνητρο να διαπράξουν μια δολοφονία. Αμύθητα πλούτη, περίπλοκες νευρωτικές σχέσεις, ποικίλες προσωπικότητες που πράττουν ανεξέλεγκτα χωρίς ενδοιασμούς και τρία πτώματα να αναζητούν τον ή τους δολοφόνους τους.     
  
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποιά η αφορμή για να γράψετε το βιβλίο σας; Πόσος καιρός χρειάστηκε για να το ολοκληρώσετε; 

E.T. Το έναυσμα για το «Συμπόσιο με εχθρούς. Μια υπόθεση για τον αστυνόμο Μαλούζο.» ήταν η πηγαία ανάγκη μου να πειραματιστώ σε ένα νουάρ μυθιστόρημα,αν θα μπορούσα να το αναγάγω σε αυτό το είδος, με έντονα κινηματογραφικά ή και θεατρικά στοιχεία,ξεφεύγοντας από τα συνηθισμένα μυθιστορήματα με τις λεπτομερείς περιγραφές, που ενίοτε κουράζουν. Ο χρόνος που χρειάστηκε για ολοκληρώσω το βιβλίο ήταν αρκετός,καθώς χρειάστηκε να ερευνήσω πέρα από την αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού σε κάθε τρόπο δολοφονίας και ένα δυσεύρετο δηλητήριο με τις θανάσιμες συνέπειές του. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Γιατί επιλέξατε να γράψετε ένα βιβλίο που να ανήκει στην αστυνομική λογοτεχνία; Θα γράφατε ποτέ βιβλίο που να ανήκει σε άλλη κατηγορία π.χ.φαντασίας;

E.T. Ο λόγος που με οδήγησε να γράψω ένα αστυνομικό μυθιστόρημα είναι η ακόρεστη περιέργεια μου να κατανοήσω τα πραγματικά κίνητρα των ανθρώπων σε κάθε τους πράξη σε συνδυασμό με το ορμέμφυτο ένστικτό μου για επικράτηση του δικαίου. Την παρούσα φάση έχω εστιάσει στα αστυνομικά μυθιστορήματα. Προτιμώ να αφοσιωθώ και να εξελιχθώ σε αυτό το είδος όσο καλύτερα μπορώ για να έχει ο/η αναγνώστης/ αναγνώστρια , που με τιμά, κάθε φορά στα χέρια του ένα βιβλίο που θα τον/την φέρει αντιμέτωπο με ηθικά διλήμματα οδηγώντας τον σταδιακά στην κάθαρση μέσα από την επιβολή του νόμου. Ωστόσο,δε μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα να ασχοληθώ με κάτι διαφορετικό στο μέλλον.  

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Υπάρχει πιθανότητα να δούμε τον αστυνόμο Μαλούζο καί σε άλλες περιπέτειες μελλοντικά;

E.T. Σίγουρα! Ο αστυνόμος Μαλούζος απασχολεί έντονα τη σκέψη μου με τις νέες του περιπέτειες και εύχομαι να μπορέσω να τις μοιραστώ μαζί σας στο άμεσο μέλλον! Βέβαια οι νέες του περιπέτειες θα είναι σοφότερες, πολύπαθες και αρκετά μυστηριώδεις… 

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Γιατί επιλέγουμε να διαβάζουμε βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας; 

E.T. Πιστεύω ακράδαντα πως όσοι μαγευόμαστε από τα βιβλία της αστυνομικής λογοτεχνίας βρισκόμαστε στο μετασυμβατικό επίπεδο της ηθικής ανάπτυξης, κατά τον Kohlberg, στο οποίο κυριαρχεί η αυτόνομη ηθική. Δηλαδή τείνουμε να προσεγγίζουμε τα ηθικά διλήμματα, τα οποία θέτονται άμεσα ή έμμεσα στα αστυνομικά μυθιστορήματα,υπό το πρίσμα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Μια δικαιοσύνη η οποία μπορεί ενίοτε να αποτελεί μόνο τη μία από τις πολλές ηθικές εκδοχές και ερμηνείες του δυισμού-του καλού και του κακού- που τείνει να επικρατεί στις μέρες μας. Οι εσωτερικευμένες πανανθρώπινες ηθικές αρχές αποτελούν το γνώμονα για την τελική κρίση των ηρώων εκείνων που είναι οι θύτες στα αστυνομικά μυθιστορήματα. Καταλήγοντας,επιλέγουμε αστυνομικά βιβλία γιατί επιθυμούμε διακαώς να οδηγηθούμε στη λύτρωση μέσα από την επικράτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Ποιό το όραμά σας σαν συγγραφέας;

E.T. Η προσδοκία μου είναι να μπορέσω να συμπαρασύρω το αναγνωστικό κοινό σε ταξίδια και περιπέτειες ζοφώδους μυστηρίου. Να καταφέρω να μυήσω τους/τις αναγνώστες/αναγνώστριες σε μια απογύμνωση της ερμηνείας των καθημερινών τους συμπεριφορών. Χωρίς βιαστικά συμπεράσματα αλλά μέσα από τη διεισδυτική ματιά, όπως κάνει ο Μαλούζος,να ερμηνεύσουν τις ανθρώπινες πράξεις υπό το πρίσμα των κινήτρων. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Έχετε ξεκινήσει την συγγραφή του επόμενου βιβλίου σας; Μπορείτε να μας πείτε κάτι γι'αυτό;

E.T. Η συγγραφή του επόμενου βιβλίου μου κοντεύει να ολοκληρωθεί. Ο αστυνόμος Μαλούζος θα κληθεί να συμμετάσχει σε ένα δολοφονικό σχέδιο που διαδραματίζεται στη Χίο. Αυτή τη φορά ο αστυνόμος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας περίπλοκης και καλοσχεδιασμένης υπόθεσης. Θα  κληθεί να εντοπίσει τον ένοχο ή τους ενόχους προτού το δολοφονικό σχέδιο ολοκληρωθεί. Άραγε θα τα καταφέρει προτού να είναι ήδη αργά;

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Αγαπημένο βιβλίο καί συγγραφέας;

E.T. Το αγαπημένο μου βιβλίο είναι : «Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς». Αγαπημένος μου συγγραφέας είναι ο σερ Άρθουρ Ιγνάτιος Κόναν Ντόυλ εξαιτίας της υπέροχης συλλογιστικής του να λύνει βήμα βήμα τις πιο παράξενες υποθέσεις. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Ποιό μήνυμα θα θέλατε να δώσετε στα νέα παιδιά που επιθυμούν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

E.T. Να το τολμήσουν χωρίς δεύτερες σκέψεις! Η ζωή είναι αρκετά μικρή για να μεμψιμοιρεί κανείς, δε νομίζετε;

                                            Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

                          Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

                                      Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο:

                                  https://dominicamat.blogspot.com/2020/05/m.html



Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Ευστρατία Ταλιάνη Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Ευστρατία Ταλιάνη Reviewed by Dominica on Μαΐου 13, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.