Συμπόσιο με εχθρούς-Mία υπόθεση για τον αστυνόμο Μαλούζο


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Συνεχίζοντας τις αναγνώσεις μου,υπό την επήρεια της αστυνομικής λογοτεχνίας,διάβασα καί σας παρουσιάζω σήμερα το βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Ευστρατίας Ταλιάνη,με τίτλο ''Συμπόσιο με εχθρούς-Mία υπόθεση για τον αστυνόμο Μαλούζο'',το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής.
  Πρόκειται για μία αρκετά καλή προσπάθεια με αποτέλεσμα ένα βιβλίο ευανάγνωστο καί ξεκούραστο. Η γραφή του είναι απλή καί καθαρή. Ο λόγος αδιάκοπος καί οικείος,διανθίζεται από συνοπτικές προτάσεις καί αληθοφανείς,γρήγορους διαλόγους ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Το λεξιλόγιο είναι καθημερινό καί οι εικόνες πολλές καί παραστατικές,δίνουν έναν τόνο ζωντάνιας σε όλο το κείμενο. Η εξέλιξη των γεγονότων γίνεται με σταθερό ρυθμό μέχρι την μέση καί λίγο παραπάνω,αλλά από εκείνο το σημείο κι έπειτα,όλα γίνονται με ταχύτερο βαθμό,καθώς οι ανατροπές θα διαδέχονται η μία την άλλη.
  Ένα δύσκολο θέμα που απασχολεί πολλά σπίτια σε μεγάλο βαθμό,είναι η διαχείριση καί το μοίρασμα της περιουσίας καί γενικότερα το ζήτημα των κληρονομικών,ειδικά όταν πρόκειται για πολύ εύπορες οικογένειες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι/ες που αποζητούν την μερίδα του λέοντος για τον εαυτό τους,χωρίς καν να υπολογίζουν,ή,να νοιάζονται ακόμη καί για τα ίδια τους τα αδέρφια. Πόσο μάλλον όταν εκείνα προέρχονται από εξωσυζυγικές σχέσεις,ή,άλλους γάμους των γονέων τους. Μην σας πώ ότι αυτή είναι η αιτία πολλών εγκλημάτων που ακούμε να συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά γύρω μας. Κι αυτό σε συνδυασμό με άλλα κίνητρα,όπως είναι η εκδίκηση για λόγους μίσους,ή,εμμονικού έρωτα προς ένα πρόσωπο,αποφέρει ολέθρια αποτελέσματα.
  Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να αφαιρέσει κάποιος/α μία ανθρώπινη ζωή,ακόμη κι αν θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο ''αποδίδεται'' δικαιοσύνη,είτε ότι έτσι θα αποκτήσει ό,τι πιστεύει πως του ανήκει καί δικαιούται. Παρ'όλα αυτά οι ήρωες του βιβλίου θα φτάσουν στα άκρα. Οι ύποπτοι πολλοί κι όλοι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίον,ή όχι;
  Μέσα στην υπόθεση θα συναντήσουμε πολλούς ήρωες. Κάποιοι θα είναι πιο ενεργοί καί κάποιοι άλλοι λιγότερο. Όλοι,όμως,θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ροή των γεγονότων,μα καί στην λύση του μυστηρίου. Βρήκα σωστή την σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων καί ταιριαστή με την όποια ιδιότητα έφεραν. Δεν ξέρω να θα έμπαινα στην διαδικασία να αλλάξω κάποιο στοιχείο τους.
  Άν δεν έχετε διαβάσει ποτέ έως σήμερα μυθιστορήματα που να ανήκουν στην αστυνομική λογοτεχνία,αυτό το βιβλίο είναι μία πρόταση για να μυηθείτε στον υπέροχο κόσμο της. Εγώ το διάβασα με μία ανάσα καί έμεινα αρκετά ικανοποιημένη.
                                                         Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                      ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο αστυνόμος Μαλούζος βρίσκεται αντιμέτωπος με εγκλήματα τα οποία έχουν σχέση με μία περίπλοκη υπόθεση που περιλαμβάνει τα βασικά κίνητρα δολοφονίας – χρήμα, έρωτας, εκδίκηση. Στην πορεία της εξιχνίασης της δολοφονίας του πλούσιου επιχειρηματία Νικόδημου Αρβανίτη αποκαλύπτεται πως η σορός δεν ανήκει στον ίδιο, αλλά στον πρώην  κηπουρό του. Αυτή η σωρός χρησιμοποιείται από το οικείο περιβάλλον του επιχειρηματία, για να κληρονομηθεί ένα αμύθητο ποσό το οποίο αποκτήθηκε από μία απάτη που διαπράχθηκε σε βάρος αθώων πολιτών. Πού βρίσκεται όμως ο Νικόδημος Αρβανίτης; Μήπως με την τελευταία του κατάκτηση, τη Λαρίσα, στο εξωτερικό; Μήπως τον δολοφόνησε κάποια από τις δεκάδες γυναίκες που ο ίδιος είχε κακοποιήσει σεξουαλικά; Ή ακόμη κάποιος από τους εξαγριωμένους πρώην εργάτες της επιχείρησής του, όταν κήρυξε εικονική πτώχευση; Λίγο αργότερα θα εντοπιστεί και ένα τρίτο γυναικείο πτώμα στο ποτάμι. Τρία πτώματα αναζητούν τον ή τους δολοφόνους τους! Όλα φαίνεται να ξεκινούν από εκείνο το συμπόσιο με εχθρούς, που κάποιοι κεράστηκαν δηλητήριο, αλλά όπως γίνεται γνωστό οι δολοφονίες είχαν ξεκινήσει έξι μήνες νωρίτερα…

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΤΑΛΙΑΝΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΚΥΣΤΗΣ
  



Συμπόσιο με εχθρούς-Mία υπόθεση για τον αστυνόμο Μαλούζο Συμπόσιο με εχθρούς-Mία υπόθεση για τον αστυνόμο Μαλούζο Reviewed by Dominica on Μαΐου 11, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.