Η γιαγιά τερματοφύλακας


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Είθισται οι γιαγιάδες καί οι παπούδες να λένε την φράση ''του παιδιού μου το παιδί,δυο φορές παιδί μου'' καί να το εννοούν με όλη τους την ψυχή. Με τον ερχομό των εγγονιών,όχι μόνο ξανανιώνουν,αλλά κάνουν στα μικρά όλα τα χατήρια καί τους επιτρέπουν ακόμη κι αυτά που δεν επέτρεπαν στα δικά τους παιδιά καί διαφωνούσαν έντονα με τους δικούς τους γονείς. Άραγε,πώς αλλάζουν έτσι τα πράγματα;
  Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το νέο παιδικό βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Σοφία Μαντουβάλου,με τίτλο ''Η γιαγιά τερματοφύλακας''. Με ιστορία ξεκαρδιστική καί πλημμυρισμένη από την αγάπη ανάμεσα στην γιαγιά καί τον εγγονό της,αποκλείεται να αφήσει κάποιον αναγνώστη ασυγκίνητο.
  Ένα βιβλίο τόσο καλογραμμένο κι ευχάριστο που διαβάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον από την αρχή έως καί το τέλος. Μου άρεσε πάρα πολύ η πένα της συγγραφέως. Πότε έμπαινε στην θέση του μικρού παιδιού καί πότε στην θέση της γιαγιάς,με αποτέλεσμα να έχουμε αποτυπωμένες πάνω στο χαρτί τις σκέψεις καί τα συναισθήματα καί των δύο τους. Υπήρχε η απαραίτητη ισορροπία καί ο λόγος της ήταν συνεχόμενος καί άκρως χιουμοριστικός σε πολλά σημεία. Ειδικά,δε οι αληθοφανείς καί γρήγοροι διάλογοι,ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές μας,προσδίδουν στο κείμενο έναν τόνο ζωντάνιας καί οικειότητας.
  Επιπλέον,στα υπέρ του βιβλίου,μπορεί να προστεθεί καί η εξαιρετική,πολύχρωμη εικονογράφηση που κοσμεί τις σελίδες του καί φέρνει χαμόγελα ευτυχίας στους μικρούς αναγνώστες.
  Εγώ το βιβλίο το βρήκα πολύ ωραίο καί σας προτρέπω να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε. Πάντα μα πάντα να ψάχνετε τέτοια καλά βιβλία για τους μικρούς σας βιβλιόφιλους. Μην ξεχνάτε πως εκείνοι είναι οι ενήλικες-βιβλιόφιλοι του μέλλοντος.
                                                          Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                    ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μια απολαυστική ιστορία για έναν σούπερ εγγονό που ησυχία δεν έχει και μια σούπερ γιαγιά έτοιμη για όλα. Μια ιστορία γεμάτη χιούμορ και περιπέτεια, για τις σχέσεις τρυφερότητας και αγάπης που αναπτύσσονται ανάμεσα σε μια γιαγιά και τον εγγονό της, με αφορμή το αγαπημένο του άθλημα. Η γιαγιά δε σκαμπάζει πολλά από ποδόσφαιρο. Είναι όμως καλή μαθήτρια και ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του εγγονού της. Κλότσα κλότσα η γιαγιά, κλότσα κλότσα ο εγγονός, βάζουν στο τέρμα της καρδιάς χίλια γκολ απανωτά. Κι εκείνο που δεν ξεχνάνε ποτέ είναι τα γέλια και τα χάχανα σε μερικές ιστορικές στιγμές. Όπως τη φάση καρούμπαλο –τότε που η μπάλα καρφώθηκε με δύναμη στο κεφάλι της γιαγιάς, κι εκείνη έπεσε φαρδιά πλατιά στο γρασίδι και άρχισε να βλέπει αστεράκια–, ή τη φάση ασπίδα – τότε που η γιαγιά εμφανίστηκε μπροστά στην εστία του κήπου με κράνος ποδηλάτου για περικεφαλαία και ένα καπάκι κατσαρόλας για ασπίδα.
  
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Η γιαγιά τερματοφύλακας Η γιαγιά τερματοφύλακας Reviewed by Dominica on Μαΐου 15, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.