Το Κουτί


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Από πολύ μικρή ηλικία έχω την συνήθεια να μαζεύω καί να κρατάω διάφορα πράγματα,από αποκόμματα έως καί ρούχα δικά μου,ή,αγαπημένων μου προσώπων,τα οποία τα έχω συνδέσει είτε με ευχάριστες στιγμές,είτε με εκείνους,μέσα σε διάφορα κουτιά καί τα φυλάω σαν κόρη οφθαλμού. Ξέρω πως πολλοί καί πολλές εκεί έξω έχετε την ίδια συνήθεια με εμένα. Θεωρώ πως είναι ένας τρόπος για να διατηρήσουμε ζωντανές τις θύμησες καί να τους δώσουμε μία άτυπη ''αθανασία''.
  Ο συγγραφέας κύριος Γιώργος Γιώτσας είναι ένας ταλαντούχος καί από τους πολλά υποσχόμενους συγγραφείς φανταστικής λογοτεχνίας καί θρίλερ,ο οποίος συχνά μέσα από τα βιβλία του καταπιάνεται με πολλά κοινωνικά ζητήματα. Στο νέο του βιβλίο ο συγγραφέας τολμά καί ξεφεύγει από τα ''δεδομένα'' του καί δίνει στο αναγνωστικό κοινό ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που πρόκειται να σας ''χτυπήσει'' σαν γροθιά στο στομάχι.
  Είναι η δεύτερη φορά φέτος -αν θυμάμαι καλά- που χρειάστηκε να αφήσω να περάσει κάποια ώρα από την στιγμή που ολοκλήρωσα την ανάγνωση του βιβλίου,μέχρι την ώρα που θα σας μίλαγα γι'αυτό. Ήταν τόσο μεγάλη η συναισθηματική μου φόρτιση που κρατήθηκα να μην ξεσπάσω σε κλάματα. Τώρα,βέβαια,που το σκέφτομαι,θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ένα είδος κάθαρσης.
  Όπως,ήδη προανέφερα,το μυθιστόρημα αυτό έχει έναν αυτούσιο κοινωνικό χαρακτήρα. Αναδεικνύει κι αναφέρεται στα πολύ σοβαρά καί σημαντικά ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ζητήματα όπως είναι η φιλία,ο έρωτας,ο ρατσισμός,ο σχολικός εκφοβισμός,η παιδική ασθένεια καί η απώλεια,η ανεργία καί το πως επηρεάζει στο σύνολο της μία οικογένεια,ο διαδικτυακός εκβιασμός καί η σεξουαλική κακοποίηση γυναικών καί κοριτσιών. Κι όλα αυτά δοσμένα με την πρέπουσα σημασία,προσοχή καί σεβασμό που αναλογεί σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν ωραιοποιεί καταστάσεις. Τις δίνει στις πραγματικές τους διαστάσεις.
   Ο λόγος του είναι στιβαρός,αιχμηρός,κυνικός καί καυστικός όπως αρμόζει να είναι. Ταρακουνά με την υπόθεση του βιβλίου τους αναγνώστες καί τους ''ξεβολεύει'' από τις θέσεις τους. Τους κάνει να σκεφτούν πολλά καί να αναθεωρήσουν άλλα τόσα. Εγώ καθ'όλη την διάρκεια της ανάγνωσης ένιωθα έναν κόμπο στο στομάχι.
  Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στον συγγραφέα για τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνει πάνω στο χαρτί την ιστορία καί σκιαγραφεί όσο πιο ταιριαστά γίνεται τον κάθε ήρωα καί τον χαρακτήρα του. Από την κοπέλα που βρίσκεται στην κρίσιμη φάση της εφηβείας καί βιώνει άσχημες καταστάσεις έως καί τον καθηγητή που έχει ένα σκοτεινό πρόσωπο. Αυτό γίνεται ακόμη πιο φανερό από την διπλή αφήγηση της ιστορίας,τόσο από την νεαρή κοπέλα,όσο κι από την πλευρά του καθηγητή. Σε μία πιο ελεύθερη εκδοχή,θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως τραγικοί ήρωες που εξαιτίας της ύβρεως,τους αποδίδεται η νέμεσις καί τελικά φτάνουν στην κάθαρση.
  Δεν θέλω να πώ πολλά καί να προδώσω κάτι σημαντικό για το βιβλίο. Μόνο να σας προτρέψω να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε. Τελικά τί κρύβει μέσα του ''Το κουτί''; Είναι όμοιο με εκείνο της Πανδώρας; Θα τολμήσετε να το ανοίξετε; Μην το ξεχάσετε ποτέ! Ακόμη καί μέσα από κείνο,στο τέλος ξεπήδησε η ελπίδα.
                                                             Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                      ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Εσύ το φτιάχνεις, εσύ το καταστρέφεις…
Η Ζένια, μαθήτρια της δευτέρας λυκείου, βιώνει μια δυσβάσταχτη καθημερινότητα όπου έρχεται αντιμέτωπη με το ρατσισμό και το μπούλινγκ στη γειτονιά της και στο σχολείο. Μέλος μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, με δυο γονείς που δείχνουν αδιάφοροι και επικίνδυνοι, η Ζένια δίνει όλη της τη φροντίδα και τη στοργή στον μικρό της αδερφό Νικόλα, που την έχει ανάγκη.
Το πάθος της για τη μουσική και η ανακάλυψη των αισθημάτων ενός συμμαθητή της για κείνη, θα δώσουν στην κοπέλα την ελπίδα και το κίνητρο που χρειάζεται για να προχωρήσει μπροστά. Μέχρι τη στιγμή που ένας καθηγητής της θα εισβάλει στη ζωή της, την ίδια περίοδο που ο αδερφός της αρρωσταίνει πολύ σοβαρά. Τότε εκείνη θα αρχίσει να γλιστράει στα σκοτάδια του μυαλού… και ο εφηβικός της θυμός θα εξαπλωθεί μέσα της όπως το μελάνι εξαπλώνεται στο καθαρό νερό.

Το Κουτί είναι ένα βιβλίο για τις φωτεινές αλλά και τις σκοτεινές πλευρές των ανθρώπων… Ένα σκληρό και ταυτόχρονα ευαίσθητο μυθιστόρημα για το θυμό, τα όνειρα, τη φιλία και την αγάπη. Μια συγκλονιστική ιστορία για το πώς η ελπίδα ενός νέου ανθρώπου αγωνίζεται να επιβιώσει μέσα σε μια πραγματικότητα που του ζητάει να θυσιάσει ό,τι πιο πολύτιμο έχει.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΩΤΣΑΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: BELL
Το Κουτί Το Κουτί Reviewed by Dominica on Μαΐου 16, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.