Ο ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

                                                                  ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

''Ο Μανδραγόρας είναι φυτό του γένους των δικοτυληδόνων της οικογένειας των σολανιδών. Περιλαμβάνει λίγα είδη πολυετών ποοδών φυτών με τοξικές και φαρμακευτικές ιδιότητες, ιθαγενή των παραμεσογείων περιοχών.[1] Στην Ελλάδα βρίσκεται σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου, στη Στερεά, στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου, όπου είναι γνωστά με διάφορες κοινές ονομασίες, όπως καλάνθρωπος, αρκάνθρωπος, μανδραγούδα, αβγουδάτσα μεγαλοβοτάνι, ελεούσα (Κρήτη), πεθαμός (Ρόδος) και άλλες.''(Πηγή: Βικιπαίδεια).
   Διάβασα καί σας προτείνω ένα καλό μυθιστόρημα φαντασίας με ψήγματα θρίλερ. Ο λόγος για το βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Καίτης Δροσίνη,με τίτλο ''Ο Μανδραγόρας''. Ένα ευκολοδιάβαστο κι ενδιαφέρον βιβλίο που αν καί πρωτόλειο δείγμα γραφής,έχει καλή βάση με δυνατότητες εξέλιξης. Μία εξέλιξη που γίνεται φανερή σε εμάς σε επόμενα βιβλία της συγγραφέως. Ένα βιβλίο που κάλλιστα θα μπορούσε να διαβαστεί κι από εφήβους ηλικίας 16 ετών καί άνω. Εγώ το διάβασα μέσα σε λίγες ώρες καί μου άφησε μία γλυκειά αίσθηση.
  Θετικά στοιχεία του βιβλίου: 1)άφθονο καί οικείο λεξιλόγιο,2)συνεχόμενη ροή των γεγονότων,3)αρκετή δόση μυστηρίου καί φαντασίας,εμπλουτισμένα από στοιχεία τρόμου,4)αληθοφανείς χαρακτήρες ηρώων,5)γρήγοροι,ζωντανοί διάλογοι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές καί 6)ύπαρξη γλαφυρών εικόνων μέσα στο κείμενο. Το μόνο στοιχείο που θα επιθυμούσα να αλλάξει θα ήταν να γίνεται πιο ομαλά προς το τέλος η απουσία του πρωταγωνιστή,παράλληλα με περισσότερες λεπτομέρειες για το τι του συνέβη. Χωρίς,βέβαια,αυτό να μειώνει σε αξία το υπόλοιπο κείμενο.
   Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό,σας παραθέτω την περίληψη που κοσμεί το οπισθόφυλλό του. '' Η Μυρτώ είναι μαθήτρια της Γ' Λυκείου και ζει στην επαρχία. Δεν έχει μεγάλα όνειρα για το μέλλον της γιατί δεν είναι επιμελής. Το σπίτι της βρίσκεται μέσα σ'ένα παλιό μεσαιωνικό κάστρο,σ'ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο ακριτικό χωριό. Οι γονείς της είναι απλοί άνθρωποι,ήσυχοι κι εργατικοί ενώ η μικρή της αδελφή πειραχτήρι. Λίγο πριν τις τελικές εξετάσεις,όλα τα παιδιά παίρνουν κι από μια εργασία,την οποία πρέπει να παραδώσουν σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Η Μυρτώ έχει ως θέμα την ανεύρεση διάφορων φυτών και βοτάνων. Αναγκάζεται να ψάξει στα πιο δύσβατα σημεία της περιοχής,ανακαλύπτοντας ένα παραισθησιογόνο φυτό,τον Μανδραγόρα. Χωρίς να γνωρίζει περισσότερα το παίρνει μαζί της και το τοποθετεί στο δωμάτιό της. Εντυπωσιάζεται από την επιβλητική του μορφή και σχεδόν το θεοποιεί. Το ίδιο βράδυ,κι ενώ βρίσκεται μόνη της στο σπίτι,δέχεται ένα απρόσμενο χτύπο στο παράθυρό της και ξεκινά μια συζήτηση με αποτέλεσμα μια καταλυτική γνωριμία. Στη ζωή της εμφανίζεται ο Άγγελος,ο πιο ωραίος άντρας του κόσμου κατά την γνώμη της και τον ερωτεύεται με όλο της το είναι. Ζουν έναν κρυφό έρωτα που ξεκινά κάθε μεσάνυχτα και ολοκληρώνεται λίγο πριν το ξημέρωμα. Ο Άγγελος δε θέλει να κυκλοφορεί στον κόσμο και έτσι αποφεύγουν τις ημερήσιες συναντήσεις....''.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΑΙΤΗ ΔΡΟΣΙΝΗ

Ηλεκτρονική Σελιδοποίηση-Εκτύπωση: Γραφικές Τέχνες ΛΕΒΕΝΤΗ,Καλαμάτα
 



Ο ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ Ο ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ Reviewed by Dominica on Μαΐου 05, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.