ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2020 - Εκδόσεις Κάκτος
ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ – SHANE OMARA


Το όρθιο περπάτημα στα δύο πόδια είναι μια αποκλειστικά ανθρώπινη δεξιότητα. Μας επέτρεψε να περπατήσουμε πέρα από την Αφρική και να εξαπλωθούμε μέχρι την Αλάσκα και την Αυστραλία. Μας απελευθέρωσε τα χέρια και το μυαλό. Τοποθετούμε το ένα πόδι μπροστά από το άλλο χωρίς να το σκεφτούμε, αλλά πόσοι από εμάς γνωρίζουν πώς το κάνουμε αυτό, ή πόσοι εκτιμούν τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει; Σε αυτόν τον ύμνο του περπατήματος, ο νευροεπιστήμονας Shane OMara μάς προσκαλεί να θαυμάσουμε τα οφέλη που παρέχει το περπάτημα στο σώμα και στο μυαλό μας.

Παραδόξως, αυτή η θαυμαστή δεξιότητα έχει τις εξελικτικές της αρχές πριν από εκατομμύρια χρόνια, κάτω από τη θάλασσα. Οι τελευταίες έρευνες, ωστόσο, αποκαλύπτουν με ποιον τρόπο ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα εκτελούν τη μηχανική μαγεία της ισορροπίας, της πλοήγησης σε μια πολυπληθή πόλη και της λειτουργίας του εσωτερικού μας συστήματος GPS.

Το περπάτημα είναι καλό για τους μυς και τη στάση του σώματός μας· μας βοηθάει να προστατεύσουμε και να αποκαταστήσουμε διάφορα όργανα, και μπορεί να επιβραδύνει ή να αναστρέψει τη γήρανση του εγκεφάλου μας. Με το μυαλό μας σε κίνηση, σκεφτόμαστε πιο δημιουργικά, βελτιώνεται η διάθεσή μας και μειώνεται το στρες. Το περπάτημα μαζί με άλλους ανθρώπους, για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού, αποτελεί επίσης ένα είδος κοινωνικού δεσμού που έχει συνεισφέρει στην επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Καθώς η ζωή μας γίνεται όλο και πιο καθιστική, θέτουμε σε κίνδυνο όλα αυτά. Πρέπει να αρχίσουμε να περπατάμε και πάλι, ανεβαίνοντας σε ένα βουνό, κάνοντας βόλτα στο πάρκο ή απλώς πηγαίνοντας με τα πόδια στο σχολείο ή στη δουλειά μας. Εμείς και οι κοινωνίες μας θα αλλάξουμε προς το καλύτερο.

Το βιβλίο έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί: UK (Bodley Head), USΑ (Norton), Chinese Simplified (Ginkgo), Chinese Complex (Gusa), Dutch (De Bezige Bij), German (Rowohlt), Italian (Einaudi), Norwegian (Cappelen Damm), Polish (HarperCollins Polska) and Spanish (Anagrama)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Shane O’Mara (Σέιν Ομάρα) είναι καθηγητής Πειραματικής Έρευνας του Εγκεφάλου στο Trinity College του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου και διευθυντής ερευνητής του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης του Trinity College, ενός από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα νευροεπιστήμης στην Ευρώπη. Είναι επίσης ανώτερος ερευνητής του Wellcome Trust και προϊστάμενος ερευνητής του Science Foundation της Ιρλανδίας.

Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων: Γιατί τα βασανιστήρια δεν λειτουργούν: η νευροεπιστήμη της ανάκρισης και Εγκέφαλος για επιχειρήσεις - Εγκέφαλος για ζωή. Έχει γράψει πολλά επιστημονικά άρθρα, καθώς επίσης και άρθρα για εφημερίδες και περιοδικά. Λατρεύει να περπατά όπου και όποτε μπορεί, με ειδική προτίμηση σε μεγάλους αστικούς περιπάτους σε κάθε φιλική προς το περπάτημα πόλη.


Κριτικές για το βιβλίο:
  • «Μετά από εκατομμύρια βήματα, πόσο ευχάριστο είναι να ανακαλύπτεις ένα βιβλίο που εξηγεί ξεκάθαρα τι κάνουμε εκείνη τη στιγμή και γιατί μας κάνει να αισθανόμαστε όπως αισθανόμαστε».
Tristan Gooley, συγγραφέας του The Walker's Guide to Outdoor Clues and Signs


  • «Γεμάτο γνώσεις [...] μια προσιτή συζήτηση που προκαλεί τη σκέψη για το περπάτημα ως κλειδί της ανθρώπινης επιτυχίας».
Gina Rippon, συγγραφέας του The Gendered Brain  • «Κατατοπιστικό και αρκετά πειστικό για να σηκώσει ακόμα και τον πιο κολλημένο στον καναπέ του».
New Scientist


  • «Συναρπαστικό! Ο Ο’Μara υποστηρίζει ότι το περπάτημα είναι συνδεδεμένο με το σώμα, με το μυαλό και τελικά με το πώς υπάρχουμε ως είδος».
The Times


:TIMΗ 16,96€
ISBN 978-960-352-783-1
ΣΕΛ. 312ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ -ΑΛΗΘΕΙΕΣ, ΨΕΥΔΗ, ΛΑΘΗ  –
ΔΡ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣΣε μια εποχή εμπορικής, πολιτισμικής και αεροπορικής παγκοσμιοποίησης, ένας νέος κορωνοϊός, ο SARS-COVID-19, εμφανίζεται στην πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουπέι (Wuhan Hubei) της Κίνας και ανατρέπει όλα τα δεδομένα. Την αρχική αδιαφορία της Δύσης διαδέχεται ένας ασυνήθης πανικός. Ο νέος ιός έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, αλλά –στην αρχή– άγνωστη θνητότητα. Οι ειδικοί διαφωνούν. Διαφωνούν για την προέλευσή του, διαφωνούν για τη μεταδοτικότητά του, διαφωνούν για τη θνητότητά του, αλλά κυρίως διαφωνούν για τη στρατηγική διαχείρισής του αλλά και για τη θεραπεία του. Τελικά, επικρατεί η «αυστηρή σχολή» και ολόκληρος ο πλανήτης τίθεται σε καραντίνα C (= ολική απομόνωση) επί 2-3 μήνες (lockdown). Ο νέος κορωνοϊός, μέσα σε έξι μήνες, έχει προκαλέσει 350.000 θανάτους, τους μισούς δηλαδή της εποχικής γρίπης, και έχει φθίνουσα πορεία. Ο απλός πολίτης είναι μπερδεμένος. Οι δε θεωρίες συνωμοσίας οργιάζουν! Τα νέα δεδομένα ανατρέπουν τα παλιά. Η θανατοφοβία και η σύγχυση παραμένουν.

Ο ιατρός και συγγραφέας Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας, ορθοπεδικός χειρουργός, ειδικευμένος στον βιολογικό και χημικό πόλεμο, αναλαμβάνει το ρίσκο να μας απαλλάξει από τη θανατοφοβία και τη σύγχυση. Και μας λέει ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε αναγκαστικά παρέα με τα μικρόβια και τους ιούς.
Και ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός πιο πολύ κινδυνεύει από την ανθρώπινη βλακεία παρά από τους κορωνοϊούς!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας είναι ορθοπεδικός χειρουργός, τραυματολόγος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκδώσει συνολικά 26 βιβλία. Ένα από τα βιβλία του είναι το Αντιμικροβιακά φάρμακα και λοιμώξεις που κυκλοφορεί από τις ιατρικές Εκδόσεις Πασχαλίδη (1986). Επίσης, το βιβλίο του Βιολογικός και χημικός πόλεμος από τις Εκδόσεις Κάκτος διδασκόταν στη Σχολή Ευελπίδων και στη Σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας. Στον στρατό έλαβε εκπαίδευση και έχει αποκτήσει την ειδικότητα του ανθυπίατρου πυρηνικού, βιολογικού, χημικού πολέμου (ΠΒΧΠ).

Η παρούσα μονογραφία δεν ασχολείται με την κλινική εικόνα και τη θεραπεία της λοίμωξης από τον κορωνοϊό CΟVΙD-19. Ασχολείται, κυρίως, με το επιδημιολογικό, το στρατηγικό και το κοινωνικό σκέλος της επιδημίας, προσπαθώντας να ανιχνεύσει, μέσα από τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα, τις αλήθειες και τα ψεύδη, καθώς και τα πιθανά λάθη που έγιναν στην ενημέρωση και στην αντιμετώπιση της πανδημίας από τον νέο ιό.ISBN 978-960-352-783-1,
Σελίδες: 104
Τιμή:  6,36 με ΦΠΑ, Αθήνα 2020
:


                                                Από τα επίσημα δελτία τύπου του εκδοτικού!
ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2020 - Εκδόσεις Κάκτος ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2020 - Εκδόσεις Κάκτος Reviewed by Dominica on Ιουνίου 06, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.