μποστάνι Δημοκρατίας


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Οι κοινωνίες μοιάζουν σαν ένα γόνιμο μποστάνι στο οποίο αν φυτευθούν οι κατάλληλοι σπόροι,όχι μόνο θα γεννηθεί καί θα καρποφορήσει η δημοκρατία,μα οι πολίτες θα μπορέσουν να αναπτύξουν καί να καλλιεργήσουν την κριτική ικανότητα καί σκέψη. Κακά τα ψέματα,είναι δεδομένο πως μία τέτοια προσπάθεια θα βρεί εμπόδια,τα οποία θα προσπαθήσουν να την ''καταπνίξουν'' σαν άλλα ζιζάνια. To αν θα βρούν πρόσφορο έδαφος ή όχι,είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τους ίδιους τους ανθρώπους. Πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο σενάριο καί να δράσουν γρήγορα πρίν προλάβουν αυτοί οι κακοί σπόροι να διεισδύσουν καί να καταστρέψουν κάθε τι όμορφο.
  Ο συγγραφέας κύριος Αντώνης Χαριστός επανέρχεται δυναμικά καί δίνει στο αναγνωστικό κοινό μία πολυεπίπεδη πολιτική νουβέλα. Ο λόγος για το νέο του βιβλίο,με τίτλο ''μποστάνι Δημοκρατίας'' το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα. Μία νουβέλα ξεχωριστή καί με πολλά μηνύματα να εσωκλείονται μέσα στην ιστορία που αποτυπώνεται στις σελίδες της.
  Είναι αλήθεια πως η εποχή μετά την μεταπολίτευση καί την πτώση της Χούντας άφησε πολλά κατάλοιπα στο μυαλό καί τον τρόπο ζωής πολλών πολιτών της χώρας,ακόμη καί σε ένα ολόκληρο νησί,την Σαμοθράκη. Τόπο διεξαγωγής των γεγονότων που θα λάβουν χώρα μέσα στην υπόθεση του βιβλίου.
  Όπως προανέφερα παραπάνω,η νουβέλα ανήκει κατά ένα μεγάλο μέρος στο είδος των πολιτικών βιβλίων καί ταυτόχρονα έχει κοινωνικές προεκτάσεις κι αναφέρεται καί σε άλλα σημαντικά ζητήματα που απασχόλησαν καί εξακολουθούν να απασχολούν τους πολίτες. Ο συγγραφέας εύστοχα επιλέγει καί το πετυχαίνει να μιλήσει για τον έρωτα,την αποδοχή,την ανάγκη για ένα καλύτερο μέλλον,για την αλλαγή,για παγιωμένες πεποιθήσεις καί λανθασμένες σκέψεις μέσα από την σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων. Καθένας αντιπροσωπεύει μία γενικότερη έννοια ή μία μορφή εξουσίας εκείνης της εποχής με ό,τι αυτό συνεπαγόταν.
  Η αλλαγή απαιτεί τόλμη καί θυσίες,αλλιώς μοιάζει ανέφικτη. Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Αντίθετα,μία μόνο σπίθα είναι αρκετή για να ανάψει η φλόγα,η οποία θα αφυπνίσει κοιμισμένες συνειδήσεις καί θα γίνει η αιτία για να ξεκινήσει η όποια επανάσταση. Επανάσταση προσωπική,ή,συλλογική. Να θυμάστε πάντα ότι όλα ξεκινάνε από μέσα μας καί ύστερα μεταλαμπαδεύονται στους γύρω μας.
  Βρήκα πολύ αρεστό τον τρόπο γραφής του συγγραφέα καί τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνει πάνω στο χαρτί την υπόθεση της νουβέλας. Είναι ένα από τα πιο άρτια κείμενα -από άποψης δομής- που έχω διαβάσει από την αρχή του έτους. Ο λόγος ρέει αδιάκοπος καί αυξάνει σε ένταση σελίδα με την σελίδα καί το λεξιλόγιο τόσο ισορροπημένο καί ταιριαστό στους ήρωες καί τον χρόνο που λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα.
  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την νουβέλα,σας παραθέτω την περίληψη που κοσμεί το οπισθόφυλλο: ''Το «μποστάνι Δημοκρατίας» περιστρέφεται γύρω από τους ανθρώπινους χαρακτήρες ενταγμένους στα πλαίσια των κοινωνικών διεργασιών. Διεργασίες τις οποίες ετεροκαθορίζουν ιδέες, επιθυμίες και προοπτικές. Τα συλλογικά και ατομικά πεπραγμένα, διαδραματίζουν την εναλλακτική πρόταση στα είθισται των παραδεδεγμένων αληθειών. Η προσωπικότητα του λόγου και των πράξεων, μετατοπίζεται από το πεδίο της καθημερινής αναφοράς σε αυτό του ιστορικού χρόνου και της υποκειμενικής διάταξης των ρόλων. Εγκλωβισμένοι στα δεδομένα της κοινωνικής αναπαραγωγής, τρεις νέοι αγκιτάτορες αναμετρώνται με τα πρότυπα συντήρησης και παραδοσιακής πρόσληψης των πραγμάτων. Η νήσος Σαμοθράκη θα μετατραπεί σε γέφυρα άρνησης του παρελθόντος, με το παρόν να μοιάζει αβέβαιο στην αυλαία του αύριο.''
   Εν κατακλείδι,είναι από εκείνα τα βιβλία που αξίζει να αναζητήσετε καί να διαβάσετε,ακόμη κι αν δεν συγκαταλέγεται στις προτιμήσεις σας. Η ανάγνωσή του θα σας ανταμείψει. Για μένα ήταν μία πολύ ευχάριστη έκπληξη.
                                                           Καλά σας αναγνώσματα!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ Ε. ΧΑΡΙΣΤΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΓΡΑΦΗΜΑ


μποστάνι Δημοκρατίας μποστάνι Δημοκρατίας Reviewed by Dominica on Ιουνίου 14, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.