Όσο πιο ψηλά μπορείςΓράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Υπάρχουν βιβλία που τα επιλέγουμε με μεγάλο ενθουσιασμό κι άλλα που τα προσεγγίζουμε με κάποιον ενδοιασμό. Έχει τύχει να διαλέξω ένα βιβλίο με μεγάλη χαρά καί τελικά να μην με ικανοποιήσει στον βαθμό που ήλπιζα,μα καί το αντίστροφο. Δηλαδή,να είμαι αρχικά διστακτική απέναντί του καί κατά την διάρκεια της ανάγνωσής του,να μου μετατρέψει αυτήν την επιφύλαξη σε ανέλπιστη χαρμονή. Για μία τέτοια περίπτωση βιβλίου πρόκειται να σας μιλήσω σήμερα. Ο λόγος για το μυθιστόρημα της συγγραφέως κυρίας Κωνσταντίνας Καρούσου,με τίτλο ''Όσο πιο ψηλά μπορείς'',το οποίο βασίζεται σε αληθινή ιστορία.
  Για να είμαι ειλικρινής,δεν ξέρω τι ήταν αυτό που με έκανε να το ξεχωρίσω καί να το επιλέξω. Σίγουρα,όμως,δικαιώθηκα με αυτήν μου την επιλογή. Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι η ζωή μας είναι γεμάτη ανατροπές καί εναλλάσσονται οι ευτυχισμένες με τις δύσκολες στιγμές εν ριπή οφθαλμού. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Έρχονται δε στιγμές,που συμφωνώ με μία φράση που άκουγα από τα χείλη των μεγαλυτέρων μου,όταν ήμουν ακόμη παιδί. ''Βάστα,να μην σου δώσει ο Θεός,όσα μπορείς να αντέξεις...''. Δεν περίμενα πως αυτό το ''γνωμικό'' θα το συναντούσα μέσα σε ένα βιβλίο καί πόσο μάλλον,να αντικατοπτρίζει όλο το νόημά του κι όσα εκείνο πρεσβεύει.
  Φοβάμαι πως γίνομαι γραφική,παρ'όλα αυτά,θα σας ξαναπώ ότι αγαπώ να διαβάζω μυθιστορήματα που οι υποθέσεις τους βασίζονται σε αληθινά γεγονότα. Δεν κρίνω τις πράξεις των ανθρώπων αυτών,ούτε τον τρόπο με τον οποίο επέλεξαν να ζήσουν την ζωή τους. Θεωρώ πως προσλαμβάνω τα κατάλληλα εφόδια για την δική μου ζωή. Μαθαίνω από τα όποια λάθη τους. Παίρνω δύναμη από την δύναμή τους. Κάνω κουράγιο καί υπομονή. Ελπίζω πάντα για ένα καλύτερο μέλλον καί δεν μεμψιμοιρώ για ό,τι δεν πηγαίνει,όπως θα ήθελα. Είμαι ευγνώμων για όσα απλόχερα μου έχουν δοθεί καί για τους ανθρώπους που έχω δίπλα μου.
  Ο λόγος του βιβλίου,αν καί απλός,είναι μεστός καί ουσιαστικός. Το κείμενο έχει απόλυτη συνοχή καί διαβάζεται απνευστί. Οι περιγραφές είναι τόσο παραστατικές που όποιος/α το διαβάζει νομίζει πως αυτόματα γίνεται κομμάτι αυτών. Τα συναισθήματα είναι πολλά κι αντιφατικά. Ξεχειλίζουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου καί άλλοτε μας τραβούν σαν άλλες δίνες που σκοπό τους έχουν να μας πνίξουν κι άλλοτε μας αγκαλιάζουν σαν το πιο στοργικό άγγιγμα. Η συναισθηματική φόρτιση είναι ολοφάνερη από την πρώτη έως καί την τελευταία σελίδα. Τα μικρά καί περιεκτικά κεφάλαια μοιάζουν σαν να είναι ένα βήμα που μας οδηγεί παρέα με τους πρωταγωνιστές πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου,στην κατάκτηση της πιο ψηλής κορυφής.
  Ο ερχομός ενός παιδιού στην ζωή ενός αγαπημένου ζευγαριού θεωρείται καί είναι ένα θείο δώρο. Η αγάπη γι'αυτό το μωρό γεννιέται μέσα στις ψυχές τους από το πρώτο άκουσμα κιόλας του χαρμόσυνου νέου. Με τον ίδιο τρόπο ξεκινούν να ονειρεύονται τα κάλλιστα για εκείνο. Δεν τολμώ ούτε να μπώ στην διαδικασία να σκεφτώ πως θα αισθάνονται εκείνοι οι γονείς που μαθαίνουν πως κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του μωρού τους. Πόση δύναμη ψυχής μπορεί να έχουν για να μπορέσουν,όχι μόνο να αντέξουν καί να σταθούν όρθιοι μπροστά σε αυτήν την νέα πρόκληση,μα καί να δώσουν σε εκείνο το παιδί όλη την αγάπη καί τα απαραίτητα εφόδια για ένα ελπιδοφόρο μέλλον;
  Η συγγραφέας μέσα από την ιστορία της οικογένειάς της καί ειδικά της κόρης της,μας δίνει μαθήματα ζωής καί ανθρωπιάς. Αποφασίζει καί αναφέρεται σε αυτό το αντικειμενικά δύσκολο θέμα με πολλή αξιοπρέπεια καί σεβασμό. Δεν ζητάει τον οίκτο,ή,την συμπόνοια κανενός. Μα την κατανόηση καί την αγάπη μας για όλα εκείνα τα παιδιά που γεννήθηκαν με αυτό το ιδιαίτερο ''χάρισμα''. Είναι μία γυναίκα που καταφέρνει καί ισορροπεί άψογα σε όλους τους ρόλους που έχει επωμιστεί. Είναι μάνα,σύζυγος,κόρη,αδερφή,φίλη,εργαζόμενη. Είναι μία από όλες εμάς τις γυναίκες εκεί έξω. Είναι παράδειγμα προς μίμηση. Αυτό το ψυχικό σθένος που την διακατέχει,υπάρχει σε όλους μέσα μας. Αρκεί να το αποδεχθούμε. Μην το βάζετε εύκολα κάτω. Πεισμώστε καί θα τα καταφέρετε!
  Είναι ένα από τα πιο συγκινητικά καί ουσιαστικά βιβλία που διάβασα από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα. Σίγουρα,έχει ήδη μια ξεχωριστή θέση στην σκέψη μου. Αξίζει να διαβαστεί γιατί τα μηνύματα που περνάει είναι πολλά καί με πολλούς αποδέκτες. Θα σας κάνει να δείτε την ζωή με άλλη ματιά καί να κατανοήσετε πολλά από όσα δεν γνωρίζατε μέχρι τώρα.
   Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό,σας παραθέτω την περίληψη που κοσμεί το οπισθόφυλλό του: ''Όλα ήταν τέλεια! Ένα ερωτευμένο ζευγάρι αποκτά το πρώτο του παιδί και περιμένει με χαρά το δεύτερο αγγελούδι του. Μόνο που η μοίρα επιφυλάσσει στην οικογένεια μια δυσάρεστη έκπληξη. Το μωράκι τους, εξαιτίας μιας άτυχης στιγμής στον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης, έρχεται στη ζωή κουβαλώντας μια πολύ σοβαρή πάθηση. Το όνομά της; «Μερική Αγενεσία Μεσολοβίου». Και οι χαρακτηρισμοί που αποδίδουν στο παιδί σπουδαίοι επιστήμονες; «Η κούκλα της αναπηρικής καρέκλας». Μέσα από πολύ δύσκολες καταστάσεις, το κοριτσάκι τους καταφέρνει να κάνει πολλά και σπουδαία βήματα, χάρη στη θέληση της ψυχής του και την αγάπη της οικογένειάς του, διαψεύδοντας όσους αμφισβήτησαν την εξέλιξή του.''
                                                             Καλά σας αναγνώσματα!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΡΟΥΣΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ι-WRITE.GR


Όσο πιο ψηλά μπορείς  Όσο πιο ψηλά μπορείς Reviewed by Dominica on Ιουνίου 29, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.