ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Η πρώτη μου επαφή με την πένα του συγγραφέα κυρίου Φίλιπ Κερ έγινε μέσω του βιβλίου του ''Η πιο τρομακτική ιστορία όλων των εποχών'',για το οποίο σας είχα μιλήσει πρίν κάποιους μήνες. Αυτές τις ημέρες μου δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσω καί να σας μιλήσω για το αστυνομικό του βιβλίο με τίτλο ''ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ'' που έμελλε να είναι καί το κύκνειο άσμα του συγγραφέα,αφού απεβίωσε το 2018. Ένα μυθιστόρημα που εμπεριέχει μέσα στην ιστορία του ψήγματα ιστορικού μυθιστορήματος καί σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την χώρα μας.
   Ο λόγος του συγγραφέα είναι μεστός καί σωστά δομημένος. Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί είναι οικείο καί οι διάλογοι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές αληθοφανείς,όπως καί οι ίδιοι οι ήρωες. Δεν πλατιάζει. Αποφεύγει τυχόν επαναλήψεις. Δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει με χρήση περιττών βερμπαλισμών,ή,βαρύγδουπων λέξεων καί φράσεων οι οποίες θα κάλυπταν πιθανές αδυναμίες στην γραφή του. Δεν είναι τυχαίο,άλλωστε,πως θεωρείτο -από πολλούς αναγνώστες- ένας από τους μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας καί η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό.
   Οι θηριωδίες των Ες Ες στην διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είναι γνωστές τοις πάσι. Δύσκολα μπορούν να ξεγραφτούν από την μνήμη όσων βίωσαν την κτηνώδη συμπεριφορά τους καί τα ειδεχθή εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας. Ακόμη κι εμείς που τα γνωρίζουμε όλα αυτά είτε μέσω των αφηγήσεων των ανθρώπων που έζησαν την φρίκη του πολέμου,είτε μέσω των βιβλίων,δεν παύει να νιώθουμε να διαπερνούν το σώμα μας ρίγη ανατριχίλας στο άκουσμα των περιγραφών. Αναμενόμενο,λοιπόν,όταν η υπόθεση του παρόντος βιβλίου να διαδραματίζεται λίγα χρόνια μετά την λήξη του πολέμου,να έχει αφήσει κατάλοιπα καί προκαταλήψεις στις σκέψεις των ανθρώπων σχετικά με τους Γερμανούς.
  ''ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ'' ο τίτλος του βιβλίου καί καθόλου τυχαίος δεν είναι. Από την αρχαιότητα,κιόλας,όλοι γνώριζαν πως όταν ο εχθρός ερχόταν,τάχα μου,με φιλικές διαθέσεις,πάντα είχε κάτι άλλο κατά νου. Οι αγαθές προθέσεις μόνο αυτό δεν ήταν. Λειτουργούσαν σαν άλλος Δούρειος Ίππος που θα βοηθούσε στην εισχώρηση στο εσωτερικό του αντιπάλου καί την τελική κατάκτησή του. Με όμοιο τρόπο θα κινηθούν οι ήρωες της ιστορίας για να μπορέσουν να ξετυλίξουν το κουβάρι καί να αποκαλυφθούν όλα τα μυστικά καί οι πραγματικοί ένοχοι. Το αν έρχεται η πολυπόθητη δικαίωση,ή όχι,αυτό θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι/ες σας.
  Ο συγγραφέας Φίλιπ Κερ μέσω της υπόθεσης του βιβλίου αναδεικνύει καί καυτηριάζει πολλά από τα κακώς κείμενα εκείνης της εποχής. Είναι φανερό πως έχει κάνει ενδελεχή έρευνα πρίν να αποτυπώσει πάνω στο χαρτί την ιστορία. Εστιάζει στην περίοδο μετά την κατοχή καί τον εμφύλιο στην χώρα μας. Αναφέρεται σε καίρια πολιτικά καί κοινωνικά γεγονότα που σημάδεψαν την μετέπειτα πορεία της χώρας μας. Μας τα δίνει όλα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Μέσα από τις περιγραφικές εικόνες καί την σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων έχουμε μία πλήρη εικόνα για τα ήθη καί τα έθιμα της εποχής,τις αντιλήψεις των ανθρώπων,αλλά καί την γενικότερη κατάσταση που επικρατούσε σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη λίγο πρίν την ίδρυση της ΕΟΚ κι έπειτα.
  Διαβάζοντας το βιβλίο μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω πράγματα που δεν γνώριζα καί να ακούσω την πλευρά κάποιων Γερμανών σχετικά με την ευθύνη που έφεραν κατά την διάρκεια του πολέμου. Η ένταση έχει καλπάζουσα ανοδική πορεία σελίδα με την σελίδα καί η αγωνία θα χτυπήσει κόκκινο σε πολλά σημεία της αφήγησης. Πρόκειται,εν ολίγοις,για ένα πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί καί αξίζει της προσοχής του αναγνωστικού κοινού.
                                                           Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                    ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μόναχο, 1957

O Μπέρνι Γκούντερ εργάζεται με ψευδώνυμο ως πραγματογνώμονας σε μεγάλη ασφαλιστική εταιρία. Οι εργοδότες του του αναθέτουν μια αποστολή, που δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται: να ταξιδέψει στην Αθήνα και να διερευνήσει την υπόθεση ενός ναυαγίου που συνέβη στα ελληνικά ύδατα. Στην Αθήνα ο Γκούντερ συναντά τον ιδιοκτήτη του πλοίου και πρώην στρατιώτη της Βέρμαχτ, Ζίγκφριντ Βίτσελ. Όταν ο Βίτσελ δολοφονείται, ο Γκούντερ ερευνά τα αίτια του θανάτου του και οδηγείται σε μια υπόθεση που εκκρεμεί από τα χρόνια της Κατοχής. Για μία ακόμη φορά, ο φημισμένος ήρωας του Φίλιπ Κερ βυθίζεται στη σκοτεινή ιστορία του Β’ Παγκόσμιου πολέμου και ειδικότερα στο έγκλημα της εξόντωσης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και της υφαρπαγής της περιουσίας τους. Καθώς η Ευρώπη μοιάζει έτοιμη να ακολουθήσει ένα κοινό μέλλον με τη Γερμανία σύμμαχο και όχι εχθρό της, τουλάχιστον ένα άτομο στην Ελλάδα δεν δείχνει διατεθειμένο ούτε να ξεχάσει ούτε να συγχωρέσει. Ακόμη και ο ίδιος ο Μπέρνι πιστεύει ότι ο άνθρωπος αυτός μπορεί να έχει δίκιο…

Ποιος είναι ο Μπέρνι Γκούντερ;

Είναι σαρκαστικός, απότομος και κυνικός, με τραχύ χιούμορ και μια ιδιαίτερη αίσθηση περί δικαίου και αδίκου. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι είναι γνήσιος Βερολινέζος. Αλλά εν μέρει και στα βιώματά του. Πήρε μέρος στον Μεγάλο Πόλεμο και, όπως ο Χίτλερ, τιμήθηκε με τον Σιδηρούν Σταυρό. Δεύτερης τάξεως, βέβαια, αλλά, όπως αρέσκεται να λέει, "τα περισσότερα μετάλλια πρώτης τάξεως απονεμήθηκαν σε ανθρώπους που βρίσκονται στα νεκροταφεία". Υπηρέτησε επί έντεκα χρόνια στο τμήμα Ανθρωποκτονιών της Kriminalpolizei, ή Kripo, δηλαδή του Εγκληματολογικού τμήματος της αστυνομίας του Βερολίνου. Στα χρόνια αυτά ήρθε αντιμέτωπος με κάθε είδους παρεκτροπή, διαφθορά και βιαιότητα, προτού την κάνει το 1933, όταν επικράτησαν οι Εθνικοσοσιαλιστές και άρχισαν να πετάνε έξω από την υπηρεσία όσους δεν ήταν μέλη του κόμματος. Πίνει πολύ, καπνίζει υπερβολικά και τρώει λίγο παραπάνω απ' ό,τι θα 'πρεπε - βέβαια, ο εγκλεισμός του σε ένα σοβιετικό στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου θα φροντίσει να του κόψει όλες τις κακές συνήθειες. Η γυναίκα του πέθανε στην πανδημία της ισπανικής γρίπης, το 1918, και έκτοτε το μάτι του Μπέρνι παίζει, αλλά δεν τα πάει καλά με τις μακροχρόνιες σχέσεις. Άλλωστε, είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχει κανείς μακροχρόνιες σχέσεις, οποιουδήποτε είδους, στη Ναζιστική Γερμανία, όπου οι άνθρωποι πολύ συχνά εξαφανίζονται. Πάντως όλες αυτές οι εξαφανίσεις είναι καλές για τη δουλειά του, εφόσον είναι ιδιωτικός ερευνητής και πολλές από τις υποθέσεις του έχουν να κάνουν με τον εντοπισμό ανθρώπων που εξαφανίστηκαν. Ξεκινώντας από τη Γερμανία του '30 και φτάνοντας ως το 1954, η δράση των εννέα μέχρι σήμερα βιβλίων του Philip Kerr με ήρωα τον Μπέρνι Γκούντερ αποτυπώνει πολύ περισσότερα από τις θηριωδίες του Ναζιστικού καθεστώτος: αναφέρεται στην κτηνωδία του Ανατολικού Μετώπου, στην μεταπολεμική πείνα και εκμετάλλευση, και φτάνει μέχρι τον Ψυχρό Πόλεμο, που χαρακτηρίζεται εκτός των άλλων από το διπλό παιχνίδι που έπαιζαν πολλοί, καθώς και από μια αμείλικτη αδιαφορία για την ηθική και την ανθρώπινη ζωή. Ο Μπέρνι μισεί τους πάντες χωρίς να κάνει διακρίσεις: Ρώσους, Γάλλους, Βρετανούς, Αμερικάνους, και φυσικά τους Γερμανούς - γιατί τους έχει δει όλους εν δράσει, και ξέρει πόση μαυρίλα κρύβουν οι ψυχές τους. Πάνω απ' όλα, όμως, ο Μπέρνι είναι ένας γενναίος άντρας. Γιατί όταν κάποιος δεν έχει τίποτε άλλο να χάσει, το μόνο που μετράει είναι η τιμή του.

πηγές:
http://philipkerr.org/
http://berniegunther.com/

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: PHILIP KERR (ΦΙΛΙΠ ΚΕΡ)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Greeks Bearing Gifts

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ
 


ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ Reviewed by Dominica on Ιουλίου 30, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.