Αφιέρωμα στον συγγραφέα κύριο Γιώργο Γιώτσα


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Ξέρω ότι είστε πολλοί καί πολλές εκεί έξω που σας αρέσει να διαβάζετε άρθρα υπό μορφή αφιερώματος για μία σειρά βιβλίων,ή,για κάποιον/α πολύ αγαπημένο/η σας συγγραφέα. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκω κι εγώ. Μπορείτε,συνεπώς,να αισθανθείτε την χαρά μου,όταν μπορώ μέσω του blog μου να σας μιλήσω για βιβλία καί την πένα συγγραφέων που με ''άγγιξαν'' καί έχουν αγαπηθεί πολύ,εξίσου,κι από το αναγνωστικό κοινό. Για να προβώ σε ένα αφιέρωμα,θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Όπως το να έχω διαβάσει,τουλάχιστον,τρία βιβλία ενός συγγραφέα για να έχω μία γενική εικόνα της γραφής του,να έχω ολόκληρη στα χέρια μου μία διλογία,τριλογία,ή,σειρά βιβλίων καί το κυριότερο να είναι ένας/μία συγγραφέας που να έχει ανοδική πορεία.
  Σκεπτόμενη ποιος/α θα είναι ο/η επόμενος/η συγγραφέας που θα ήθελα να του/της κάνω ένα αφιέρωμα καί να πληροί όλες τις παραπάνω παραμέτρους,τολμώ να πώ ότι ήταν εύκολο να σκεφτώ κάποια ονόματα. Το δύσκολο μέρος ήταν να αποφασίσω με ποιον,ή,ποια θα συνέχιζα. Έτσι,πήρα την απόφαση να σας μιλήσω για τον συγγραφέα κύριο Γιώργο Γιώτσα.
  Ο κύριος Γιώργος Γιώτσας είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους καί πολλά υποσχόμενους συγγραφείς της γενιάς του. Δεν είναι τυχαίο,άλλωστε,ότι χαίρει της εκτίμησης τόσο του αναγνωστικού κοινού,όσο καί των λοιπών συναδέλφων του συγγραφέων. Έχει κάτι το ιδιαίτερο καί σαγηνευτικό η πένα του,που καθηλώνει τον εκάστοτε αναγνώστη καί τον ''αιχμαλωτίζει''. Όποιος/α διαβάσει ένα βιβλίο του,αυτόματα εθίζεται καί επιθυμεί να διαβάσει καί τα υπόλοιπα. Το ίδιο ακριβώς συνέβη καί σε εμένα. Θεωρώ ότι το όνομά του θα μας ''απασχολήσει'' όλο καί πιο έντονα στο μέλλον.
  Η πρώτη μου επαφή με την γραφή του συγγραφέα έγινε μέσω της συλλογής διηγημάτων ''Βρόχος'' στην οποία έχει συμμετάσχει μαζί με άλλους πολύ δυνατούς συγγραφείς φανταστικής λογοτεχνίας/θρίλερ. Έπειτα,με το προσωπικό του μυθιστόρημα με τίτλο ''Κάτω από το κρεβάτι'',το οποίο παντρεύει την φαντασία με το θρίλερ. Συνέχισα με την συλλογή διηγημάτων ''Εκείνοι που επιστρέφουν'',την οποία έχει συγγράψει από κοινού με την επίσης αξιόλογη συγγραφέα κυρία Αγνή Σιούλα. Όλα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λυκόφως καί τα ενώνουν -εκτός από το ίδιο λογοτεχνικό είδος-ψήγματα κοινωνικού χαρακτήρα. Με πιο πρόσφατο,το νέο του αμιγώς κοινωνικό μυθιστόρημα με τίτλο ''Το κουτί'',το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell. Αυτά αρκούν για να πώ πως έχω μία σφαιρική εικόνα της γραφής του.
                                                   Υπάρχει,όμως,η επιθυμητή εξέλιξη;
                                                   Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ!
   Ο συγγραφέας κύριος Γιώργος Γιώτσας αποδεικνύει περίτρανα ότι με πολλή δουλειά καί αφοσίωση σε αυτό που αγαπά κάποιος/α μπορεί να εξελιχθεί. Δεν έχει μείνει στάσιμος. Είχε μία αρκετά καλή βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε καί σταδιακά την πήγε όχι ένα,μα πολλά βήματα παραπέρα. Δεν επαναπαύεται στις δάφνες του. Ακούει τις συμβουλές καί προσδοκά πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα. Κάθε φορά δίνει όλο καί καλύτερα έργα. Επιδιώκει καί το καταφέρνει να προσαρμόζει κάθε φορά το ύφος καί τον λόγο του,ανάλογα την υπόθεση του βιβλίου,το ποιος/α μιλάει καί ποιο εντέλει μήνυμα θέλει να μεταλαμπαδεύσει στο αναγνωστικό κοινό. Φαίνεται ότι επεξεργάζεται κάθε του έργο πάρα πολύ μέχρι καί την τελευταία λεπτομέρεια,πρίν το προσφέρει στους αναγνώστες. Δεν του αρέσουν οι πρόχειρες δουλειές. Δίνει πάντα άρτια καί μεστά κείμενα. Διορθώνει ό,τι εκείνος θεωρεί πως χρειάζεται βελτίωση. Μία βελτίωση που είναι ολοφάνερη βιβλίο με το βιβλίο.
  Όσο για τον χαρακτήρα του; Δεν είναι καθόλου απρόσιτος,ή,υπερόπτης. Έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ ευγενικό καί συνεσταλμένο άνθρωπο,που εκπέμπει μία οικειότητα καί σεβασμό στους τριγύρω του. Απαραίτητο συστατικό -κατ'εμέ- για να με κάνει να διαβάσω,ή όχι,το βιβλίο κάποιου συγγραφέα. Παρά την ανοδική του πορεία ως συγγραφέας,κρατά γερά τα πόδια του στην γη. Δεν έχει έπαρση. Πράγμα που τον βοηθά να επικεντρώνεται στους στόχους του.
  Ένα από τα στοιχεία που αγαπώ στα βιβλία του συγγραφέα κυρίου Γιώργου Γιώτσα είναι πως με όποιο λογοτεχνικό είδος καταπιάνεται,το ανανεώνει,το εκμοντερνίζει καί του δίνει ένα δικό του προσωπικό στυλ. Σε μία πιο ελεύθερη μετάφραση,μοιάζει σαν μία χαρακτηριστική υπογραφή του συγγραφέα. Ναι μεν,έχουμε βιβλία που ανήκουν στην φανταστική λογοτεχνία καί τα θρίλερ,αλλά μέσα τους θίγονται πολλά σοβαρά κοινωνικά ζητήματα. Κι αυτά δοσμένα με τον απόλυτο σεβασμό καί προσοχή. Δεν γίνεται μία επιφανειακή αναφορά για το ''φαίνεσθαι'',ή,για τάσεις απλού εντυπωσιασμού. Στοχεύει να τα καταδείξει καί να αφυπνίσει συνειδήσεις. Συνεπώς,βρήκα πολύ ομαλή αυτήν την ''μετάβασή'' του από εκείνο το λογοτεχνικό είδος στην συγγραφή ενός κοινωνικού μυθιστορήματος. Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα ακόμα πιο έντονο,σκληρό κι ωμό από τα θρίλερ. Κι αυτό γιατί το διακρίνει μία αληθοφάνεια τόσο από άποψη υπόθεσης,όσο κι από άποψη χαρακτήρων των ηρώων.
  Εν κατακλείδι,θεωρώ πως αξίζει να αναζητήσετε καί να διαβάσετε τα βιβλία του συγγραφέα κυρίου Γιώργου Γιώτσα. Είναι ένας από τους πιο αξιόλογους νέους συγγραφείς που έχουμε στην χώρα μας. Εγώ του εύχομαι ολόψυχα καλή καί δημιουργική συνέχεια στο συγγραφικό του μέλλον.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:

Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ
(2020) Το κουτί, Bell / Χαρλένικ Ελλάς
  (2019) Εκείνοι που επιστρέφουν, Λυκόφως
(2017) Κάτω από το κρεβάτι, Λυκόφως
(2015) Εκ νεκρών, Λυκόφως
(2012) Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά και άλλες ιστορίες, Momentum

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2019) Βρόχος, Λυκόφως
(2015) Ασημένια σελίδα 2014, Εντύποις
(2015) Ασημένια σελίδα 2014, Μωραΐτης Εκδόσεις
(2015) Ιστορίες στα όρια, Παράξενες Μέρες
(2014) Θρύλοι του σύμπαντος ΙΙΙ, Συμπαντικές Διαδρομές
(2013) Στοιχειωμένη πόλη, Ars Nocturna
(2010) 19 καινούρια βήματα, Ελευθερουδάκης

ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ:

- ''To κουτί'': https://dominicamat.blogspot.com/2020/05/blog-post_16.html

- ''Εκείνοι που επιστρέφουν'': https://dominicamat.blogspot.com/2020/04/blog-post_29.html

- ''Κάτω από το κρεβάτι'': https://dominicamat.blogspot.com/2020/03/blog-post_23.html

- ''Βρόχος'': https://dominicamat.blogspot.com/2020/02/blog-post_61.html

 
  
Αφιέρωμα στον συγγραφέα κύριο Γιώργο Γιώτσα Αφιέρωμα στον συγγραφέα κύριο Γιώργο Γιώτσα Reviewed by Dominica on Ιουλίου 05, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.