Ο κύκλος με τη θάλασσα


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Έχουν γραφτεί,γράφονται καί θα γράφονται μελλοντικά,έτσι τουλάχιστον ελπίζω,πάρα πολλά βιβλία καί δεν ξέρω,αν θα μας φτάσει μία ολόκληρη ζωή για να τα διαβάσουμε όλα. Η αλήθεια είναι πως μοιάζει αδύνατο για πολλούς λόγους. Όχι μόνο από άποψη χρόνου,μα επείδη εκδίδονται συνεχώς νέα βιβλία καί είναι αρκετά δύσκολο να τα γνωρίζουμε καί να τα επιλέξουμε. Αρκετές φορές,μάλιστα,πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται πόσα καλά βιβλία υπάρχουν εκεί έξω καί δεν μου έχει δοθεί μέχρι τώρα,καί ίσως καί ποτέ,η δυνατότητα να τα διαβάσω.
  Το σημερινό μου αναγνωστικό ταξίδι ήταν αλλιώτικα από άλλα. Είχα την καλή τύχη να γνωρίσω την συγγραφέα κυρία Μαρία Λιάσκα-Μαυράκη μέσα από το μυθιστόρημά της,με τίτλο ''Ο κύκλος με τη θάλασσα''. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα έξω από τα γνώριμα για μένα μονοπάτια. Ένα βιβλίο που με εξέπληξε καί μου άνοιξε ένα παράθυρο στην ιστορία,που δεν είναι τόσο μακρινή από εμάς.
  Η ζωή μας είναι ένας κύκλος,που ξεκινά με την γέννησή μας καί ολοκληρώνεται με τον θάνατό μας. Μέσα σε όλη αυτήν την διαδρομή,ανοίγουν καί κλείνουν κι άλλοι κύκλοι,οι οποίοι αφορούν φιλίες,διαπροσωπικές σχέσεις,έρωτες καί πολλά ακόμη. Κι αν αυτός ο νοητός κύκλος περικυκλώνει όλα τα μέρη στα οποία ζούμε καί δραστηριοποιούμαστε; Είναι σαν ένας προστατευτικός κλοιός,ή όχι; 'Η μήπως τα όρια που εμείς οι ίδιοι/ες επιλέγουμε να βάλουμε για τους εαυτούς μας;
  Όπως,ήδη προείπα,το βιβλίο ανήκει στην κατηγορία των ιστορικών μυθιστορημάτων. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει καί να είναι πρωτότυπο,είναι η υπόθεσή του. Βρήκα άκρως ευρυματικό το πάντρεμα της ιστορίας της Κύπρου μετά το 1974 με την ιστορία των Ιρλανδών καί την επανεμφάνιση του ΙΡΑ στο Μπέλφαστ καί στο Λονδίνο τηn ίδια περίπου περίοδο καί λίγα χρόνια αργότερα. Η ανάγκη των ανθρώπων για ελευθερία είναι πανταχού παρούσα,ανεξάρητη καταγωγής,κοινωνικής τάξης,φύλου καί έμφυτη εκ γενετής. Κανείς δεν μπορεί να τους το στερήσει,όσες κακουχίες καί τιμωρίες κι αν υποστούν.
  Η γραφή της συγγραφέως ομολογώ πως με συνεπήρε καί κράτησε αμείωτη την προσοχή καί το ενδιαφέρον μου από την πρώτη έως καί την τελευταία σελίδα. Οπότε,το βρήκα λογικό επακόλουθο το να διαβάσω το βιβλίο μέσα σε τρείς μόνο ώρες. Ο λόγος της είναι ομαλός καί σε αυτό βοηθούν τα μικρά καί συνοπτικά κεφάλαια,το οικείο καί άφθονο λεξιλόγιο,οι περιγραφικές εικόνες καί η αληθοφάνεια τόσο των χαρακτήρων των ηρώων,όσο καί οι μεταξύ τους διάλογοι. Ειδικά δε,αυτή η παράλληλη εξιστόρηση των γεγονότων στο παρελθόν καί στο παρόν βοηθά να έχουμε μία πλήρη εικόνα των γεγoνότων καί μία αδιάκοπη ροή στην εξέλιξή τους. Αποφεύγεται,έτσι,έντεχνα η ύπαρξη περιττών επαναλήψεων,ή,πιθανών,κουραστικών ''κοιλιών''.
  Από την ανάγνωση του βιβλίου αποκόμησα αρκετά. Τα κυριότερα ήταν η ανάγκη που νιώθουν όλοι οι άνθρωποι για να πετύχουν τους στόχους τους,να παλέψουν με τους προσωπικούς τους δαίμονες,κοιτάζοντάς τους κατάματα καί να έρθουν εντέλει αντιμέτωποι με την αλήθεια,όποια κι αν είναι αυτή. Ο έρωτας απαιτεί επανάσταση,αλλά καί το αντίστροφο. Δυστυχώς,κάπου εκεί πάντα ελλοχεύει καί η προδοσία. Είμαστε ποτέ έτοιμοι/ες να το αποδεχθούμε; Για να είμαι ειλικρινής,δεν το ξέρω... Ξέρω,πάντως,πως κάθε προσπάθεια που μπορεί να μας οδηγήσει στην κατάκτηση των στόχων μας αξίζει καί δεν πάει εις μάτην.
   Εάν δεν το έχετε διαβάσει μέχρι τώρα,σας προτρέπω να το κάνετε. Είναι ένα πραγματικά αξιόλογο βιβλίο που το αναγνωστικό κοινό αξίζει να το ''αγκαλιάσει''. Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ.
                                                              Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                     ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Αν χαράξεις έναν κύκλο από την Κύπρο μέχρι πάνω στον Βορρά, στα αγριεμένα κύματα της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και στα βαθιά ιρλανδέζικα νερά, θα κλείσεις μέσα του την ίδια θάλασσα.

Όταν η παρέα ξεκίνησε για διακοπές στην Κύπρο, τίποτα δεν είχε προαναγγείλει την εξαφάνιση του καλύτερού τους φίλου, του Άντι, στα βασανισμένα νερά της Αμμοχώστου. Ο Γρηγόρης και η Δήμητρα γυρίζουν πίσω στα μέρη που έζησε ο φίλος τους. Όσα συναντούν τούς φέρνουν πιο κοντά στο τέλος. Όσα μαθαίνουν τούς οδηγούν σε ασυνήθιστα μονοπάτια. Ο Άντι από την Κύπρο έχει μεγαλώσει στη Βόρεια Ιρλανδία. Έχει άραγε ξεχάσει;

Στον άγνωστο αέρα του Μπέλφαστ, στα φαντάσματα των εκρήξεων του ΙΡΑ, των αδικιών και των απεργών πείνας, υψώνονται γνώριμες φωνές που φυσάνε τον άνεμο της ελευθερίας στα τείχη της πόλης. Έρωτας, επανάσταση, προδοσία. Τώρα. Τότε. Πάντα.

Τι καθορίζει τη διαδρομή μας περισσότερο; Ποιοι αναπάντεχοι δρόμοι οδηγούν από τη ζωή προς τον θάνατο και από τον θάνατο προς τη ζωή;

Ένα ταξίδι από την Κύπρο στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία, βαδίζοντας στα ματωμένα χνάρια της Ιστορίας, λαχταρώντας τη δικαίωση για τους λαούς που, όσο μακριά κι αν είναι, όσο διαφορετικοί κι αν φαίνονται, είναι ίδιοι απέναντι στην αδικία.

Μια διαδρομή στο εσωτερικό του ανθρώπου που έρχεται αντιμέτωπος με την προσωπική του χίμαιρα και την αποτυχία.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΛΙΑΣΚΑ-ΜΑΥΡΑΚΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΝΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ
  

 
  
Ο κύκλος με τη θάλασσα Ο κύκλος με τη θάλασσα Reviewed by Dominica on Ιουλίου 06, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.