Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάιλς


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

                                                            ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

   Προ ημερών έλαβα από τις εκδόσεις Ψυχογιός ένα πολύ όμορφο κουτί δώρου που περιείχε δύο πολύ δυνατά αστυνομικά βιβλία. Ένα εξ αυτών ήταν το πρώτο βιβλίο της Άγκαθα Κρίστι με τίτλο ''Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάιλς''. Εκατό χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία καί την παρθενική εμφάνιση του εμβληματικού ήρωα Ηρακλή Πουαρό,το βιβλίο επανακυκλοφορεί με κάποιες αλλαγές.
  Αυτή η νέα έκδοση έρχεται να αντικαταστήσει την προηγούμενη,αφού ο μελετητής των έργων της συγγραφέως,Τζον Κάραν,ανακάλυψε χειρόγραφά της τα οποία άλλαζαν,ή,πρόσθεταν νέες σκηνές στο βιβλίο. Αναφέρεται,κυρίως,στο κεφάλαιο 12 το οποίο,όσοι κι όσες έχετε διαβάσει την προγενέστερη έκδοση,θα διαπιστώσετε τις αλλαγές στην παρούσα έκδοση,στο τέλος του κειμένου. Ο Τζον Κάραν προσθέτει,επίσης,μία εισαγωγή στην αρχή του βιβλίου,δίνοντας στο αναγνωστικό κοινό πολύ χρήσιμες πληροφορίες για το παρόν βιβλίο.
   Η συγγραφέας κυρία Άγκαθα Κρίστι είναι αδιαμφισβήτητα η βασίλισσα της αστυνομικής λογοτεχνίας. Πολλοί νεότεροι συγγραφείς βασίστηκαν πάνω στο μοτίβο γραφής της για να συγγράψουν δικά τους έργα. Δεν το θεωρώ λάθος,το να έχουμε πρότυπα τους καλύτερους στο είδος με το οποίο θέλουμε να ασχοληθούμε. Οι κακές αντιγραφές είναι που με ενοχλούν.
  Με το πρώτο της βιβλίο ''Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάιλς'',που εκδόθηκε,η συγγραφέας έχτισε γερές βάσεις για την μετέπειτα συγγραφική της πορεία. Της δόθηκαν εύστοχες καί καίριες συμβουλές τις οποίες άκουσε καί εξελίχθηκε καί έφτασε στο ανώτερο επίπεδο. Αν καί πρωτόλειο δείγμα γραφής,παρά τις όποιες μικρές αστοχίες,η συγγραφέας κατάφερε καί έβαλε την δική της προσωπική ανεξίτηλη σφραγίδα στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας.
   Τα έργα της διακρίνονται για την ευφυή,περίτεχνη πλοκή τους,την εμβάθυνση στις λεπτομέρειες,στις γλαφυρές περιγραφές καί το πλούσιο λεξιλόγιο που καθιστά κάθε βιβλίο οικείο κι ευανάγνωστο. Η συγγραφέας παιδεύει ευχάριστα το μυαλό των αναγνωστών. Η ίντριγκα,το μυστήριο,το σασπένς καί οι συνεχόμενες ανατροπές καθιστούν δελεαστικά στα μάτια των αναγνωστών τα βιβλία της. Εν ολίγοις,τα βιβλία της Άγκαθα Κρίστι είναι ο ορισμός του κλασικού καί θα πρότεινα σε όποιον θέλει να ασχοληθεί είτε με την συγγραφή,είτε με την ανάγνωση αστυνομικών βιβλίων,να τα αναζητήσει.
   Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν πολλοί τίτλοι έργων της συγγραφέως καί μπορείτε να τους δείτε αναλυτικά στο επίσημο site του εκδοτικού.
                                                          Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                    ΠΕΡΙΛΗΨΗ

«Η φαντασία είναι καλός υπηρέτης αλλά κακός αφέντης».
Ο Άρθουρ Χέιστινγκς, γυρίζοντας τραυματίας από το μέτωπο, δέχεται μια πρόσκληση για το Στάιλς Κορτ, το πατρικό του παλιού του φίλου Τζον Κάβεντις. Η ήσυχη έπαυλη φαντάζει ιδανικό μέρος για να περάσει την αναρρωτική του άδεια. Αυτό το απατηλά ειδυλλιακό περιβάλλον, όμως, κρύβει πολλά σκοτεινά μυστικά. Κι όταν η μητριά του Τζον βρίσκεται νεκρή, όλες οι υποψίες στρέφονται στα μέλη της οικογένειας…
Τότε είναι που κάνει την εμφάνισή του ένας παλιός γνώριμος του Χέιστινγκς. Ένας δαιμόνιος, μικρόσωμος Βέλγος συνταξιούχος αστυνομικός, που αγαπά την ορθολογική εξήγηση των μυστηρίων σχεδόν όσο και το άκρως επιμελημένο μουστάκι του: ο Ηρακλής Πουαρό…

Το πρώτο μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι –και πρώτη υπόθεση του πιο αγαπητού ήρωά της, του θρυλικού Πουαρό– παρουσιάζεται στην αποκατεστημένη του μορφή, με την προσθήκη ενός «χαμένου» κεφαλαίου, και με την εισαγωγή του Τζον Κάραν, ενός εκ των κορυφαίων μελετητών του έργου της συγγραφέως.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΓΚΑΘΑ ΚΡΙΣΤΙ(Agatha Christie)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: The Mysterious Affair at Styles

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
   
Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάιλς Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάιλς Reviewed by Dominica on Αυγούστου 03, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.