Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Θεόδωρο Θεοδωρή

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας κύριος Θεόδωρος Θεοδωρής. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής το νέο του βιβλίο,με τίτλο ''ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΚΤΑΒΕΣ''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


                                 Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΗΣ

                                                   Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;

Θ.Θ. Η τάση κι η ανάγκη για συγγραφή υπήρχε από τα εφηβικά μου χρόνια. Όπως συμβαίνει σε πολλούς δηλαδή. Το εγχείρημα για ένα ολοκληρωμένο έργο το τόλμησα πριν λίγα χρόνια. Τώρα πια έχοντας νιώσει την εμπειρία και τα συναισθήματα που προσφέρει η συγγραφή δε νομίζω να αποχωριστώ αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής το δεύτερο σας βιβλίο με τίτλο ‘’ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΚΤΑΒΕΣ ΄’’. Να είναι καλοτάξιδο. Ποιό ήταν το αρχικό συναίσθημα που νιώσατε πιάνοντας στα χέρια σας το πρώτο αντίτυπο;

Θ.Θ. Ευχαριστώ πολύ. Η αλήθεια είναι πως το περίμενα με ανυπομονησία, καθώς η διαδικασία έκδοσής του συνέπεσε με τη δοκιμασία του Covid-19 που ζούμε όλοι μας. Ήταν μια φωτεινή στιγμή τότε που παρέλαβα το βιβλίο μου. Το ξεφύλλιζα στο δρόμο περπατώντας και διαβάζοντας μερικά αποσπάσματα, λες και δε γνώριζα το περιεχόμενό του.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το βιβλίο σας ‘’ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΚΤΑΒΕΣ’’; Από πού εμπνευστήκατε την ιστορία του; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να το γράψετε;

Θ.Θ. Το έργο αυτό έχει έντονη την συναισθηματική ανάλυση με κυρίαρχο όλων τον έρωτα. Μέσα από τη ζωή ενός καλλιτέχνη, του Ιάσονα, ο έρωτας αποκτά μια ιδιαίτερη μορφή, όχι και τόσο φωτεινή. Όμως για ποιον από εμάς ο φτερωτός θεός παρουσιάστηκε μονάχα ως κάτι αγνό και υπέροχο; 
 Η μουσική έχει σημαντικό μερίδιο ως υπόκρουση στις σελίδες του βιβλίου, ενώ για τόπο εξέλιξης της ιστορίας επέλεξα την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Ξεκίνησα να γράφω τις πρώτες σελίδες έχοντας στο μυαλό μου μια ταινία του Πολάνσκι, τον Ένοικο, όπου η ατμόσφαιρα της πολυκατοικίας έχει κάτι που σε καθηλώνει. Η ατμόσφαιρα. Αυτό ήταν που ήθελα να αποδώσω σε ένα έργο, έναν συνδυασμό σκηνικού με μουσική υπόκρουση. Έτσι γεννήθηκε ο Ιάσονας, ένας μουσικός. Η συναισθηματική εμβάθυνση προέκυψε στην πορεία, μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία της πλοκής. Η εξερεύνηση του εσωτερικού κόσμου με αφορμή τον έρωτα, έφερε στην επιφάνεια στο σενάριο και τα ζοφερά συναισθήματα που ανατρέπουν τα πάντα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν τα διλήμματα. Αυτά που έχουμε όλοι μέσα μας.
Το έργο αυτό γράφτηκε σε λίγους μήνες, δουλεύοντας το σχεδόν κάθε βράδυ, πάντα με μουσική υπόκρουση. Αρκετά επίπονο και κουραστικό λόγω και των υπόλοιπων υποχρεώσεων, αλλά μου ήταν αδύνατο να το αφήσω στη μέση.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Τί θα επιθυμούσατε να ‘’κρατήσει’’ το αναγνωστικό κοινό από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Θ.Θ. Την τόλμη του ήρωα της ιστορίας να κοιτάξει βαθιά μέσα στην ψυχή του, χωρίς να φοβηθεί. Να αντιμετωπίσει αυτά που έκρυβε και να τα αποδεχθεί. Είναι σημαντικό να βρισκόμαστε σε επαφή με τον εαυτό μας. Ό,τι κι αν βρούμε μέσα μας δεν παύει να είναι δικό μας. Η ζωή ακολουθώντας μονάχα ανάγκες κι υποχρεώσεις φτωχαίνει.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Το βιβλίο σας ‘’ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΚΤΑΒΕΣ’’ έλαβε τον δεύτερο έπαινο της κριτικής επιτροπής σε πρόσφατο πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό με θέμα τον έρωτα σε γνωστό ιστολόγιο. Πώς νιώσατε γι’αυτήν την διάκριση;

Θ.Θ. Η διάκριση στην τέχνη δεν είναι πάντα το ζητούμενο. Η αποδοχή όμως είναι. Ο αντίκτυπος του έργου θα είναι πάντα η ουσία της έκφρασης. Με ενδιέφερε λοιπόν να αποκτήσω μια εικόνα για το ενδιαφέρον που μπορεί να κεντρίσει ως βιβλίο στους πρώτους του αναγνώστες. Αυτός ήταν και ο λόγος που το έστειλα στον διαγωνισμό. Πίστευα από την αρχή ότι είναι ένα ενδιαφέρον πόνημα και χαίρομαι που το ίδιο διέκρινε κι η κριτική επιτροπή.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι, μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; 

Θ.Θ. Ναι, έχω ξεκινήσει να γράφω μια συλλογή από διηγήματα τα οποία έχουν σαν θέμα παράξενες ιστορίες. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Ποιό το όραμά σας ως συγγραφέας;

Θ.Θ. Επειδή η ιδιότητα του συγγραφέα μάλλον θα με ακολουθεί από εδώ και πέρα στη ζωή μου, αυτό που θα επιθυμούσα θα ήταν να μπορώ να απολαμβάνω πάντοτε αυτήν την εμπειρία. Μια γενικότερη επιθυμία μου θα έλεγα πως είναι το να αποκτήσει το βιβλίο περισσότερο χρόνο στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Θα μπορούσατε να γράψετε ένα βιβλίο από κοινού με έναν άλλον συγγραφέα; Ναι,ή,όχι;Καί γιατί;

Θ.Θ. Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ ως τώρα. Δε θα το απέκλεια. Θεωρώ πάντως πως θα ήταν κάτι δύσκολο, αλλά και προκλητικό. Για να επιχειρήσεις κάτι τέτοιο με κάποιον άλλο σίγουρα απαιτείται να υπάρχει αβίαστα μια ιδιαίτερη χημεία και συνεννόηση. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Πόσο εύκολα ,ή, δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;

Θ.Θ. Το αναγνωστικό κοινό, όπως συμβαίνει σε όλες τις μορφές τέχνης, δεν έχει ομοιομορφία. Διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία, τα ενδιαφέροντα, το επίπεδο μόρφωσης κλπ. Θεωρώ ότι πέρα από όσους προτιμούν μόνο όσα προσφέρονται και προβάλλονται περισσότερο, οι υπόλοιποι προσπαθούν, όσο το επιτρέπει κι η οικονομική τους κατάσταση, να εξερευνούν για νεότερους συγγραφείς.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Θ.ΘΠολλοί και ανά περιόδους άλλος. Αυτήν την περίοδο διαβάζω Πολ Όστερ.

ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Τέλος, τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

Θ.Θ. Η έκφραση κι η έκθεση μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Τολμήστε το.

                            Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

                              Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

                                       Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο:

                          https://dominicamat.blogspot.com/2020/08/blog-post_57.html




Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Θεόδωρο Θεοδωρή Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Θεόδωρο Θεοδωρή Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 13, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.