ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΑΓΧΟΣ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Ο σύγχρονος τρόπος ζωής καί η ταχύτητα με την οποία αλλάζουν άρδην τα πάντα γύρω μας έχουν ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων,σε παγκόσμιο επίπεδο,να ζούν μέσα στο άγχος καί στο στρες. Κι αυτό,δυστυχώς,μεταφέρεται στις ανθρώπινες σχέσεις καί πολλές φορές έχει καταστροφικές συνέπειες. Πόσοι καί πόσες συγγραφείς,ψυχολόγοι κι άλλοι ειδικοί δεν έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν,κατά καιρούς,την δυσκολία των ανθρωπίνων σχέσεων; Πόσα δεν έχουν γραφτεί καί θα εξακολουθούν να γράφονται καί μελλoντικά; Προσθέστε,λοιπόν,κι ό,τι σας προανέφερα καί θα αντιληφθείτε το μέγεθος όλης της κατάστασης. Για μένα,μία από τις καλύτερες επιλογές είναι να ξεκινήσουμε να αποβάλλουμε όλες τις αρνητικές ενέργειες καί να επικεντρωθούμε μόνο στα καλά. Βάλτε το γέλιο καί το χιούμορ στην ζωή σας κι όλα θα πάνε καλά.

   Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα κυρίου Φρέντρικ Μπάκμαν(Fredrik Backman) με τίτλο ''ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΑΓΧΟΣ''. Έχοντας διαβάσει το προηγούμενο έργο του με τίτλο ''Συμφωνία ζωής'' καί μείνει πολύ ικανοποιημένη από το στυλ της γραφής του,ξεκίνησα την ανάγνωση του νέου του βιβλίου θετικά προσκείμενη προς τον συγγραφέα. Μπορώ να σας πώ ότι για ακόμα μία φορά μου άρεσε αυτό που ''συνάντησα'' μέσα στις σελίδες του βιβλίου καί το προτείνω ανεπιφύλακτα καί σε εσάς.

    Στο πρώτο άκουσμα του τίτλου είμαι βέβαιη πως αρκετοί/ες θα θεωρήσετε πως πρόκειται για ένα ''βαρύ'' καί ίσως κουραστικό βιβλίο που θα προσπαθεί μάταια μέσω πολλών αναλύσεων να δώσει μία σαφή απάντηση. Όσο παραπλανητικός κι αν φαντάζει ο τίτλος,τόσο χιουμοριστικό κι ευφυές μπορεί να χαρακτηριστεί το βιβλίο. Ο συγγραφέας μας ''παραπλανά'' με μαεστρία καί μας προσφέρει ένα ουσιαστικό,επίκαιρο καί εύθυμο,όπου χρειάζεται,μυθιστόρημα που μπορεί επάξια να λάβει τον όρο ''page turner''. 

   Μέσω τραγελαφικών καταστάσεων με πρωταγωνιστές απλούς,καθημερινούς ανθρώπους ο συγγραφέας προσαρμόζει τον λόγο του από καυστικό καί κωμικό έως καί πιο αυστηρό καί σοβαρό καί θα μιλήσει για όλα όσα προβληματίζουν τους ανθρώπους των σύγχρονων κοινωνιών,ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης,επαγγέλματος,φύλου κλπ. Στο προσκήνιο,λοιπόν,θα είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Οι σχέσεις ανάμεσα στα ανδρόγυνα,οι σχέσεις ανάμεσα στα παιδιά καί τους γονείς τους,η προσπάθεια για διατήρηση αυτών,η ανάγκη για συγχώρεση,η ανάγκη για αποδοχή καί για ανιδιοτελή αγάπη. Επίσης,θα μιλήσει για τις προκαταλήψεις,την ομορφιά του έρωτα,την δυσκολία της συμβίωσης,τις αμοιβαίες υποχωρήσεις,τον αλληλοσεβασμό,την αλληλοκατανόηση,την υπομονή,την επιμονή καί την άσβεστη ελπίδα.

   Ωραία θα μου πείτε,εύλογα,όλα αυτά,αλλά τί γίνεται όταν τα προβλήματα αντί να μειώνονται,γιγαντώνονται κι απειλούν να μας ''πνίξουν'' στερώντας μας καί την τελευταία ανάσα οξυγόνου; Έχετε δίκιο. Υπάρχουν καταστάσεις που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε με την ίδια ευκολία καί μας οδηγούν σε ακραίες πράξεις που σε αντίθετη των περιπτώσεων,δεν θα προβαίναμε στην διατέλεσή τους. Προσέξτε! Δεν δικαιολογώ ποτέ μία λανθασμένη παραβατική πράξη ενός ανθρώπου,αλλά πάντα επιθυμώ να βρίσκω,ίσως καί να κατανοώ,τους πιθανούς λόγους που μπορεί να συνέβαλαν ώστε να διαπράξει ένας άνθρωπος κάτι ανάλογο.

   Μεγάλο καί σημαντικό κομμάτι του βιβλίου είναι οι ήρωές του. Ένα πάντρεμα ετερόκλητων προσωπικοτήτων που ύστερα από ένα καπρίτσιο της μοίρας θα βρεθούν να είναι ''μπλεγμένοι'' σε ένα γαϊτανάκι όπου θα συμμετέχουν ακούσια στην αρχή,αλλά στην πορεία της υπόθεσης,θα εμπλακούν πιο ενεργά καί απόλυτα συνειδητά. Σχέσεις θα έρθουν μπροστά μας καί θα ''αναμετρηθούν''. Θα καταφέρουν να επιβιώσουν; Μυστικά καί σκέψεις θα ξεπροβάλλουν από τα σκοτάδια που κρύβονται καί επιθυμούν να έρθουν στην επιφάνεια. Θα αντέξουν οι ήρωες μπροστά στο βάρος των αποκαλύψεων; Προφανώς καί δεν θα σας πώ. Κρατήστε μόνο το γεγονός πως ο επίλογος θα σας ανταμείψει.

   ''Μια νέα γυναίκα επιχειρεί να ληστέψει μια τράπεζα. Για να γλιτώσει τη σύλληψη, μπαίνει σε ένα διαμέρισμα προς πώληση και κρατά ομήρους όσους είναι εκεί: την υπερενθουσιώδη μεσίτρια, ένα ζευγάρι συνταξιούχων που ανακαινίζει και πουλά διαμερίσματα για να καλύψει το κενό στον γάμο τους, δύο κοπέλες που διαφωνούν σε όλα, αλλά ετοιμάζονται να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί μαζί, μια κυνική διευθύντρια τράπεζας με τάσεις αυτοκτονίας, μια ηλικιωμένη που υποφέρει από μοναξιά. Η αστυνομία περικυκλώνει το διαμέρισμα και, ενώ η αγωνία κορυφώνεται, όμηροι, ληστής και αστυνομικοί αρχίζουν να έρχονται κοντά και ανακαλύπτουν ότι έχουν περισσότερα κοινά απ’ όσα θα μπορούσαν να φανταστούν.''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Στα λοιπά υπέρ του βιβλίου μπορούν να προστεθούν το οικείο,πλούσιο λεξιλόγιο,η αληθοφάνεια των χαρακτήρων που τους καθιστά προσιτούς κι εύκολα μπορεί κάποιος/α να ταυτιστεί μαζί τους,οι γρήγοροι διάλογοι ανάμεσα στους ήρωες,οι περιγραφικές εικόνες καί τα μεστά,μικρά κεφάλαια. Όλα στο σύνολό τους μας δίνουν ένα βιβλίο ξεκούραστο κι ευκολοδιάβαστο.

   Εν κατακλείδι μπορούμε να πούμε ότι ο συγγραφέας μιλάει για τις αλήθειες της ζωής με ένα εύπεπτο κι όχι ξύλινο,ή,μονότονο τρόπο. Μας επιτρέπει να είμαστε ο εαυτός μας καί να εκφραζόμαστε ελεύθερα. Ας αρχίσουμε να εστιάζουμε σε ό,τι πραγματικά έχει αξία κι όχι σε ό,τι είναι μάταιο. Η ζωή είναι όμορφη. Ας ξεκινήσουμε να την χαιρόμαστε όπως πρέπει.

                                                               Καλές σας αναγνώσεις!


Υ.Γ. Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στην μετάφραση του κειμένου στα ελληνικά. Ο μεταφραστής έχει αποδώσει άρτια το ύφος καί το νόημα του κειμένου.


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΦΡΕΝΤΡΙΚ ΜΠΑΚΜΑΝ (FREDRIK BACKMAN)


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Folk med ångest


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΘΟΠΟΥΛΟΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ













   



ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΑΓΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΑΓΧΟΣ Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 12, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.