Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΘΕΑΣ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Πολλάκις έχω αναφερθεί στην αγάπη καί τον θαυμασμό που νιώθω για την αρχαία Ελλάδα,την ιστορία καί τον πολιτισμό της. Όλο αυτό το πέπλο μυστηρίου που την τυλίγει καί δεν μας επιτρέπει όσα χρόνια κι αν περάσουν,να καταφέρουμε να διεισδύσουμε μέσα του καί να ανακαλύψουμε τα τόσα πολλά που παραμένουν κρυμμένα,δεν με αφήνει ασυγκίνητη. Η ευφυϊα των ανθρώπων εκείνης της εποχής είναι κάτι το σπάνιο στις μέρες μας καί άκρως δελεαστική,όταν μπορέσει κάποιος/α να την συναντήσει σε κάποιον άλλον άνθρωπο. Να σας εκμυστηρευτώ κάτι; Θα επιθυμούσα πάρα πολύ να βρισκόμουν,έστω καί για μία φορά,στη θέση των αρχαιολόγων καί να μπορούσα να αισθανθώ την χαρά ανακαλύπτοντας αυτούς τους ξεχασμένους θησαυρούς κατά την διάρκεια μίας εκσκαφής. Θα ήταν σαν να κέρδιζα σε ένα κυνήγι θησαυρού. Μόνο που η ικανοποίηση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.

   Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ψυχογιός το νέο μυθιστόρημα της συγγραφέως κυρίας Δήμητρας Ιωάννου,με τίτλο ''Ο χορός της θεάς''. Ένα μυθιστόρημα αλλιώτικο απ'ό,τι μας έχει συνηθίσει η συγγραφέας,αφού πρόκειται για ένα αρχαιολογικό θρίλερ όπου το σασπένς καί η αγωνία θα δίνουν το ''παρών'' από τις πρώτες κιόλες σελίδες του βιβλίου καί θα παραμείνουν εκεί μέχρι το τέλος της εξιστόρησης των γεγονότων. Καί για να είμαι απόλυτα ειλικρινής,το αγάπησα κάπως παραπάνω σαν βιβλίο. Όχι,πως τα άλλα δύο της βιβλία που έχω διαβάσει δεν με είχαν ικανοποιήσει πολύ,αλλά αυτό έχει,πλέον,μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.

   Η συγγραφέας έχει ένα δικό της ύφος γραφής. Χρησιμοποιεί απλό,καθαρό καί στιβαρό λόγο. Τον εμπλουτίζει με άφθονο,οικείο λεξιλόγιο,γλαφυρές περιγραφές,ρεαλιστικούς διαλόγους ανάμεσα στους ήρωες,μεστά κεφάλαια καί συνεχόμενη αφήγηση των γεγονότων. Αποφεύγει τάσεις βερμπαλισμού,περιττές φιοριτούρες,γραφικότητες,ή,κουραστικές επαναλήψεις που μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα είχαν στο σύνολό τους. Προσπαθεί κάθε φορά,καί το πετυχαίνει,να δίνει έναν αέρα αναζωογόνησης στα κείμενά της κι εντέλει έχουμε στα χέρια μας ευκολοδιάβαστα κι ενδιαφέροντα μυθιστορήματα που ικανοποιούν καί τους πιο απαιτητικούς/ές αναγνώστες/στριες.

   Αγαπώ το στυλ των βιβλίων της συγγραφέως κυρίας Δήμητρας Ιώαννου γιατί μέσα από αυτά καταφέρνει καί παντρεύει κατηγορίες μυθιστορημάτων που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους καί τα προσφέρει απλόχερα στους αναγνώστες με ένα δικό της ξεχωριστό τρόπο που κάθε φορά έχει ως αποτέλεσμα ευανάγνωστα μυθιστορήματα με ιδιαίτερη πλοκή καί δράση που δεν αφήνουν κανέναν/καμία αδιάφορο/η από την ανάγνωσή τους. Ο έρωτας συναντά το θρίλερ,το μεταφυσικό στοιχείο την πραγματικότητα,η περιπέτεια το μυστήριο καί η αγωνία αυξάνει σε ένταση σελίδα με την σελίδα...

   ''Έπειτα από μια συνταρακτική ανακάλυψη ο καθηγητής αρχαιολογίας Νικηφόρος Έξαρχος δολοφονείται από έναν αόρατο εχθρό που θέλει να σφετεριστεί το πολύτιμο εύρημά του. Συγκλονισμένες αλλά αποφασισμένες ως το μεδούλι οι δύο κόρες του, η Νίκη και η Ηλέκτρα, συμφωνούν να ξεπεράσουν την μεταξύ τους αντιπάθεια και να συνεργαστούν, προκειμένου να μάθουν την αλήθεια για τον θάνατο του πατέρα τους. Σε έναν άνισο αγώνα με τον χρόνο παλεύουν να βρουν το κρυμμένο άγαλμα και να το παραδώσουν στα σωστά χέρια. Σύμμαχοί τους σε αυτό το επικίνδυνο ταξίδι ο αινιγματικός Μάρκος, ο γοητευτικός Τζον και ο τρελός φτερωτός θεός Έρωτας που φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή των τεσσάρων. Κυνηγημένοι από φανατικούς συλλέκτες, αντιμέτωποι με αδίστακτους αρχαιοκάπηλους και έχοντας απέναντί τους τη διαβόητη οργάνωση των Πενήντα Πέντε που φαίνεται να έχει μάτια παντού, προσπαθούν απεγνωσμένα να λύσουν γρίφους για να οδηγηθούν στην αλήθεια που στοίχισε τη ζωή του καθηγητή. Ένα αρχαιολογικό θρίλερ που κόβει την ανάσα! Ένα αγωνιώδες κυνηγητό όπου κάθε δευτερόλεπτο είναι πολύτιμο! Ένας ασφυκτικός κλοιός από θανάσιμους εχθρούς. Δύο παθιασμένες ιστορίες αγάπης που ανθίζουν μέσα στην καταιγίδα!''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Η εξιστόρηση των γεγονότων καί η ''μύηση'' των αναγνωστών στις υποθέσεις των βιβλίων της συγγραφέως ξεκινά από τον τίτλο καί το εξώφυλλο που τα κοσμεί. Άν είστε παρατηρητικοί/ες θα προσέξετε ότι πάντα μας δίνονται χρήσιμες πληροφορίες καί ένας άτυπος ''σκελετός'' πάνω στον οποίο θα ''πατήσουμε'' καί θα αναπτυχθεί όλη η ιστορία. Το βρίσκω πολύ αρεστό όλο αυτό γιατί με ιντριγκάρει η σκέψη του τι θα ανακαλύψω μέσα στις σελίδες του βιβλίου.

   Ωραία θα μου πείτε όλα τα παραπάνω,αλλά για ποιόν άλλο λόγο να διαβάσει κάποιος/α αναγνώστης/στρια το συγκεκριμένο βιβλίο; Πέρα από την έντονη δράση που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στην ιστορία,το αναγνωστικό κοινό θα μπορέσει να βρεί κι άλλα ουσιαστικά πράγματα. Αρχικά,η συγγραφέας μας δίνει δύο ερωτικές ιστορίες που διαφέρουν από τα συνηθισμένα μελό καί κλισέ. Ναι,ο έρωτας παίζει σημαντικό ρόλο μέσα στην πλοκή,αλλά δεν επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα. Κρύβει κι αυτός με την σειρά του κρυμμένα χαρτιά στο μανίκι του. Έπειτα οι λάτρεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού θα μπορέσουν να μάθουν γνωστούς,ή,άγνωστους μέχρι τώρα μύθους που σχετίζονται με έργα σπουδαίων προσώπων εκείνης της περιόδου καί αποτελούν κάτι σαν το άπιαστο όνειρο. Τέλος,η σχέση ανάμεσα σε δύο αδερφές είναι ένα καίριο ζήτημα. Η αποδοχή,η αλληλοκατανόηση καί η πιθανή προκατάληψη της μίας απέναντι στην άλλη είναι κάτι που το συναντάμε συχνά καί η συγγραφέας με λεπτούς χειρισμούς,σοβαρότητα καί σεβασμό κάνει σαφή νήξη καί το αναδεικνύει. 

   Για να μπορέσει η συγγραφέας να ''κοινωνήσει'' όλα αυτά στο αναγνωστικό κοινό,δίνει μεγάλη βαρύτητα στο ''χτίσιμο'' των χαρακτήρων των ηρώων της. Παρατηρούμε πως έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους αληθινούς καί προσιτούς. Φέρουν τα ίδια χαρακτηριστικά με εμάς καί κάλλιστα θα μπορούσαμε να βρεθούμε εμείς στην θέση τους,ή,κάποιος γνωστός μας. Έτσι,όχι μόνο είναι πιθανή μία ταύτιση μαζί τους,αλλά καί να είναι η πλοκή πιο πιστευτή κι αποδεκτή από το αναγνωστικό κοινό. Άλλωστε,πόσοι/ες δεν θα επιθυμούσαν να έπαιρναν τον ρόλο των ηρώων καί να βίωναν μία ανάλογη εμπειρία;

   Το πιο αγαπημένο μου κομμάτι του βιβλίου είναι ο επίλογός του. Η συγγραφέας αποφασίζει να ολοκληρώσει(;) την ιστορία με ένα ιδιαίτερο καί κάπως αναπάντεχο τρόπο. Ίσως το πιο αγωνιώδες σημείο όλου του βιβλίου. Εγώ πάντως θα ήθελα να μου δινόταν η ευκαιρία να έβλεπα την εξέλιξη των χαρακτήρων καί μελλοντικά. Άν επιθυμείτε ένα όμορφο βιβλίο να σας κρατήσει καλή συντροφιά,σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Είμαι βέβαιη πως θα σας αρέσει όσο κι εμένα.

                                                           Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ



   

   

    

   

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΘΕΑΣ Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΘΕΑΣ Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 27, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.