Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Μαρία Τσακιρίδου

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας κυρία Μαρία Τσακιρίδου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο με τίτλο ''Η Ντο και τα μαγεμένα πινέλα''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Διαβάστε την κριτική μου γι'αυτό στην στήλη ''Παιδική λογοτεχνία''. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


                                                  Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στη ζωή σας;


Μ.Τ. Αυθόρμητα,θαρρώ. Ήταν μια έμφυτη ανάγκη από παιδάκι ακόμα ν’αποτυπώνω τις σκέψεις μου σε χαρτί. Έπλεκα στιχάκια,κρατούσα ημερολόγιο,αλληλογραφούσα. Στην ηλικία των δέκα είχα γράψει ένα ποιηματάκι. Είχα το θάρρος να το δείξω στην καθηγήτρια της κιθάρας μου. Θυμάμαι το είχε μελοποιήσει και το τραγουδούσαμε πριν από κάθε μάθημα! 


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφορεί απ΄τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο σας "Η Ντο και τα μαγεμένα πινέλα". Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;


Μ.Τ. Να είστε καλά,κα Γανίτη! Ευχαριστώ από καρδιάς για την ευχή σας.

"Η Ντο και τα μαγεμένα πινέλα" αποτελούν την πρώτη μου ολοκληρωμένη συγγραφική προσπάθεια. Ήθελα το πρώτο μου έργο να ξεκινήσει το ταξίδι του από την πόλη μου,τη Θεσσαλονίκη. Μία φίλη συγγραφέας μού συνέστησε τις Εκδόσεις Ελκυστής και έτσι όμορφα ξεκίνησε η συνεργασία μας. 




ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποιά η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας "Η Ντο και τα μαγεμένα πινέλα";


Μ.Τ. Η αγάπη μου για τη μουσική και τα παιδιά,καθώς και οι ατελείωτες ώρες μαθημάτων στο ωδείο. Ο συνδυασμός όλων αυτών γέννησαν τη μικρή μου Ντο. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Γιατί επιλέξατε να γράψετε βιβλίο που να ανήκει στην παιδική λογοτεχνία; Θα μπορούσατε να γράψετε βιβλία,τα οποία ν’ανήκουν σε άλλα λογοτεχνικά είδη;


Μ.Τ. Η αγωνία να μην χάσω την παιδικότητα και τον αυθορμητισμό μου λόγω μιας συγκυρίας στη ζωή μου ήταν αυτή που με ώθησε στη συγγραφή της Ντο μου. Η μικρή Ντο καθημερινά μού θυμίζει πως όλα για κάποιο λόγο γίνονται,αρκεί κάποια στιγμή να το αντιληφθούμε.   


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Θεωρείτε πως τα παιδιά είναι πιο αυστηροί κι απαιτητικοί ως αναγνώστες από εμάς τους ενήλικες;


Μ.Τ. Θεωρώ πως η αυστηρότητα και η απαιτητικότητα δεν έχουν ηλικία. Ο χαρακτήρας και η ιδιοσυγκρασία του καθενός ρυθμίζουν τα μέτρα και τα σταθμά στη ζωή του και όχι η ηλικία του.


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιό λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;


Μ.Τ. Είναι έτοιμος ο σκελετός ενός ιστορικού μυθιστορήματος,ενώ πρόσφατα ξεκίνησα τη συγγραφή των περιπετειών της νότας Ρε. Θα ήθελα,όμως,να χαρώ λίγο ακόμα τη γέννηση της Ντο μου!      


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Ποιό το όραμά σας ως συγγραφέας;


Μ.Τ. Να μην χάσω την Έμπνευσή μου! 


EΡΩΤΗΣΗ 8: Σαν αναγνώστρια,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;


Μ.Τ. Ανέκαθεν διάβαζα ιστορικά μυθιστορήματα και παραμύθια,διότι με ταξιδεύουν στο παρελθόν και με διδάσκουν για το μέλλον! 


ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;


Μ.Τ. Όσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται κάποιος έναν νέο ηθοποιό ή μουσικό. Όλα θέλουν τον χρόνο τους!


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;


Μ.Τ. Πολλά,ευτυχώς! Τα τελευταία χρόνια εντάχθηκαν στα αγαπημένα μου βιβλία Η τριλογία του Βερολίνου του Philip Kerr και Ο λιμός του Πάνου Αμυρά.


ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν ν’ασχοληθούν με τη συγγραφή;


Μ.Τ. Κυνηγήστε τα όνειρά σας και να γελάτε με την καρδιά σας!  


                        Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.


                          Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat










Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Μαρία Τσακιρίδου Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Μαρία Τσακιρίδου Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 28, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.