Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Γιώργο Νυκταράκη
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας κύριος Γιώργος Νυκταράκης. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Λυκόφως κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο ''Ελεύθεροι άνθρωποι''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΥΚΤΑΡΑΚΗΣ
Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στη ζωή σας;
Γ.Ν. Αρχικά ξεκίνησα να γράφω κριτικές ταινιών. Ο κινηματογράφος ήταν και είναι η μεγάλη μου αγάπη. Από κει σαν συνέπεια άρχισαν να μπαίνουν ιδέες να γράψω και κάτι πέρα από τις ταινίες. Έτσι όταν συσσωρεύτηκαν κάποιες σκέψεις μου,άρχισα να δημιουργώ μια ιστορία ώστε να μπορέσω να τις εκφράσω.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ποιό το νόημα που θα θέλατε να περάσετε μέσα από τα βιβλία σας προς τους αναγνώστες;
Γ.Ν. Δεν θα έλεγα ότι είναι κάτι απόλυτο. Ιδανικά θα ήθελα να δώσω αφορμή για σκέψη,γύρω από θέματα που με απασχολούν και εμένα προσωπικά,και τα εκθέτω μέσα από το γράψιμο. Βασικές έννοιες και θέματα όπως η ελευθερία,η μοναξιά,η ανθρώπινη φύση,οι κοινωνικές σχέσεις. Το νόημα που θα βρει ο καθένας είναι προσωπικό,αλλά από την πλευρά μου εκθέτω αυτούς τους προβληματισμούς,θέλοντας να μεταδώσω την αφορμή για αυτή την αναζήτηση νοήματος.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποιό το όραμά σας ως συγγραφέας;
Γ.Ν. Η λέξη όραμα μου ακούγεται λίγο βαριά,αλλά αυτό που θα επιθυμούσα πραγματικά θα ήταν κάποιοι,έστω και λίγοι αναγνώστες,να προβληματιστούν και να σκεφτούν μέσα από τα βιβλία μου. Αυτός μοιάζει να είναι ο στόχος από κάθε βιβλίο.
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιό λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;
Γ.Ν. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάνω πολύ μακρινά σχέδια,οπότε δυσκολεύομαι λίγο να μιλάω για μελλοντικά λογοτεχνικά πλάνα που απαιτούν αρκετό χρόνο. Και συχνά δυσκολεύομαι να τα περιγράψω και σωστά. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχω δουλέψει πάνω σε μια κοινωνικοπολιτική αλληγορία,και αφηγούμαι ένα συμβολικό ταξίδι προς την αναζήτηση ενός καλύτερου κόσμου,κοινωνικά και πολιτικά. Ελπίζω σύντομα να μπορώ να πω περισσότερα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Από τί εμπνέεστε συνήθως;
Γ.Ν. Προσπαθώ να αντλώ έμπνευση από ό,τι συμβαίνει γύρω μου,καθώς και να την αναζητώ σε έργα άλλων καλλιτεχνών. Κατά κύριο λόγω κινηματογραφικά.
ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;
Γ.Ν. Θα το γενίκευα. Όχι μόνο να διαβάζουμε βιβλία,αλλά να ασχολούμαστε με κάθε μορφή τέχνης. Γιατί όλες οι τέχνες έχουν τη δυνατότητα να μεταδώσουν γνώσεις,να δημιουργήσουν κοινωνικοπολιτικές ανησυχίες,να γεννήσουν υπαρξιακές αναζητήσεις. Αυτός είναι ο σκοπός τους για όποιον έχει τη διάθεση να κοιτάξει πίσω από μια ιστορία και πέρα από μια όμορφη απεικόνιση.
ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το πρώτο σας βιβλίο με τίτλο «Ελεύθεροι άνθρωποι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως;
Γ.Ν. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα φαντασίας που διαδραματίζεται σε ένα δυστοπικό μέλλον το έτος 2084,στην τελευταία κατοικήσιμη πόλη του πλανήτη. Πρωταγωνιστής είναι ο Τόνι,ένα έφηβο αγόρι το οποίο προσπαθεί να ανακαλύψει τους λόγους που η ανθρωπότητα έχει φτάσει σε αυτό το σημείο,ξεκινώντας παράλληλα μια προσωπική αναζήτηση της δικής του θέσης σε έναν τέτοιο κόσμο.
EΡΩΤΗΣΗ 8: Ως αναγνώστης,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;
Γ.Ν. Μου αρέσουν μυθιστορήματα φαντασίας και αστυνομικά κατά κύριο λόγο,αλλά και πολιτικά ή φιλοσοφικά κείμενα.
ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στη χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;
Γ.Ν. Γενικότερα στη χώρα μας το αναγνωστικό κοινό (και δεν βγάζω τον εαυτό μου από αυτό),συνήθως καταφεύγει σε σίγουρες και αναγνωρισμένες λύσεις. Και σε μεγάλο βαθμό είναι λογικό. Αλλά δεν είναι αυτοσκοπός η αποδοχή και οι πωλήσεις. Έτσι απλώς συνεχίζουμε να γράφουμε.
ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;
Γ.Ν. Πολλές επιλογές σπουδαίων συγγραφέων με καταπληκτικά βιβλία. Θα αναφέρω αυτούς που αποτέλεσαν έμπνευση και για το δικό μου βιβλίο. Τζορτζ Όργουελ (για όλα τα βιβλία του),και Άλντους Χάξλευ (κυρίως για το ‘Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος’).
ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Γιατί επιλέξατε να γράψετε μία δυστοπία; Θα μπορούσατε να γράψετε βιβλία,τα οποία να ανήκουν σε άλλα λογοτεχνικά είδη;
Γ.Ν. Επέλεξα να περιγράψω μια δυστοπία,γιατί αποτελεί ένα περιβάλλον κατάλληλο για να μιλήσω και να εκφράσω προβληματισμούς που μου δημιουργεί το παρόν,και κατ’επέκταση και το μέλλον. Από κει και πέρα δεν είναι το μόνο λογοτεχνικό είδος που με ενδιαφέρει. Θα ήθελα να γράψω και διαφορετικά είδη. Αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα θέλω ενδεχομένως να γράψω ώστε να χρησιμοποιήσω το κατάλληλο είδος.
ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή;
Γ.Ν. Να γράψουν. Ανεξάρτητα από την έκδοση,τις πωλήσεις,το κόστος και τον χρόνο,αν το επιθυμούν,να γράψουν. Αυτό είναι το σημαντικό. Από κει και πέρα δεν είναι όλα στο χέρι μας. Αλλά το να γράψεις,συνήθως είναι αρκετό.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.
Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat
Δεν υπάρχουν σχόλια: