ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


''MIA YΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΙΝ ΜΙΛΕΡ


ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΖΙ,ΔΕΝ ΘΑΒΕΤΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΛΗΘΕΙΑ…

Όταν το πτώμα ενός έφηβου ανακαλύπτεται σε μια λίμνη, η Κάριν Μίλερ, αξιωματικός της Αστυνομίας του Λαού στην Ανατολική Γερμανία, καλείται να ερευνήσει την υπόθεση. Οι κινήσεις της όμως είναι περιορισμένες, καθώς παρακολουθείται από το άγρυπνο βλέμμα της Στάζι. Όταν μάλιστα ο γιος ενός μέλους της ομάδας της Μίλερ εξαφανίζεται, αρχίζει να γίνεται σαφές ότι πίσω από την υπόθεση βρίσκεται μια τρομακτική συνωμοσία. Κάτι που σύντομα οδηγεί τη Μίλερ σε πολύ βαθιά νερά… Θα μπορέσει να ελιχθεί μέσα σε αυτό τον περίπλοκο πολιτικό ιστό και να βρει το αγόρι προτού να είναι πολύ αργά;'' (Περίληψη οπισθοφύλλου)


    Την προηγούμενη χρονιά μου δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσω τα δύο πρώτα βιβλία του συγγραφέα κυρίου David Young με πρωταγωνίστρια την αξιωματικό της Αστυνομίας του Λαού στην Ανατολική Γερμανία Κάριν Μίλερ καί να μάθουμε πολλά για την δράση της Στάζι εκείνη την περίοδο. Έχοντας ξεχωρίσει τα δύο πρώτα βιβλία,ανυπομονούσα για την έκδοση του επόμενου έργου του. Κυκλοφόρησε πρόσφατα στη χώρα μας από τις εκδόσεις Κέδρος το τρίτο βιβλίο του συγγραφέα με τίτλο ''ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ'' έχοντας ως πρωταγωνίστρια πάλι την Κάριν Μίλερ καί η χαρά μου είναι απεριόριστη που το διάβασα καί σας το παρουσιάζω μέσα απ΄το blog μου. 

   Η ιστορία του βιβλίου συνεχίζεται έξι μήνες μετά από εκεί που την είχαμε αφήσει στο προηγούμενο βιβλίο. Κι ενώ όλα μοιάζουν να έχουν μπεί σε μία σειρά,δεν αργεί η στιγμή που η αρμονία των πρωταγωνιστών θα αρχίσει να κλονίζεται... Ο συγγραφέας με έναν δικό του ξεχωριστό τρόπο καταφέρνει βιβλίο με το βιβλίο να ενισχύει τον λόγο καί την γραφή του καί να μας προσφέρει ακόμη πιο καλά καί μεστά βιβλία. Η αγωνία για πολλοστή φορά ''χτυπάει'' κόκκινο καί οι συνεχόμενες ανατροπές καί η δράση θα είναι παρούσες καθ'όλη την διάρκεια των γεγονότων.

   Διαβάζοντας τα βιβλία του συγγραφέα κυρίου David Young,έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να αναρωτιέται για το αν η μυθοπλασία αντιγράφει τη ζωή,ή,αν συμβαίνει το αντίστροφο. Γνωρίζοντας λίγα πράγματα κι αυτά ακουστά σε σχέση με τον τρόπο που συμπεριφέρονταν άνθρωποι που ανήκαν στη Στάζι,στα μάτια μου μοιάζουν απόλυτα αληθινά τα όσα περιγράφει ο συγγραφέας μέσα στις ιστορίες των βιβλίων του. Αυτό δε,ενισχύει το αίσθημα του φόβου καί της φρίκης που νιώθουμε σκεπτόμενοι/ες το μέχρι που είναι ικανός να φτάσει ένας άνθρωπος. Το πόσο λεπτή είναι η κλωστή που χωρίζει εμάς από τα άγρια θηρία.

   Στο παρόν βιβλίο η Στάζι καί οι άνθρωποί της δείχνουν ένα σκληρότερο πρόσωπο. Ένα πρόσωπο που δεν αρέσει σε κανέναν,πέραν αυτών που ανήκουν σε αυτήν. Ως ένα σαφές δηκτικό καί επικριτικό πολιτικό σχόλιο του συγγραφέα θα μπορούσα να χαρακτηρίσω το παρόν βιβλίο. Αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο καταπατούσαν ανθρώπινα δικαιώματα ένεκα των πολιτικών συμφερόντων καί το πως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια καί ζωή έχαναν κάθε αξία... 

  Άν καί έχουν περάσει χρόνια από τότε που συνέβαιναν όλα αυτά,τα συγκεκριμένα μυθιστορήματα θα είναι πάντα επίκαιρα,ουσιαστικά καί τροφή για σκέψη. Κρατούν τους αναγνώστες σε εγρήγορση καί βοηθούν να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα καί σκέψη με σκοπό να μην επιτρέψουν να συμβούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον καί να διαφυλαχθούν τα κεκτημένα που με τόσο αγώνα καί πόνο κατάφεραν να διεκδικήσουν.

   Όπως προείπα,ο συγγραφέας έχει εξελίξει την πένα του αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξελίσσονται καί οι ήρωές του. Δεν μένουν στάσιμοι,αλλά προσαρμόζονται καί ανακαλύπτουν κι άλλα στοιχεία του εαυτού τους καθώς έρχονται αντιμέτωποι με νέες καταστάσεις. Η έκπληξη που θα νιώσουν αντιλαμβανόμενοι/ες τα όσα συμβαίνουν θα είναι μεταδοτική καί σε εμάς. Μαζί τους θα ανακαλύψουμε νέες πτυχές των χαρακτήρων τους. Θα μάθουμε μύχιες σκέψεις καί ένοχα μυστικά που τα κρατούσαν καλά φυλαγμένα. Ένα από τα πιο αγαπημένα μου στοιχεία των βιβλίων του συγγραφέα είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τους ήρωές του καί προβαίνει σε ένα άρτιο ψυχογράφημά τους.

   Στα λοιπά θετικά στοιχεία του βιβλίου μπορούν να προστεθούν το πλούσιο λεξιλόγιο που ενισχύεται από την χρήση γερμανικών λέξεων που προσδίδουν ένα αυστηρό,σκληρό τόνο καί μας τοποθετούν περισσότερο μέσα στον χώρο καί τον χρόνο που θα συμβούν τα γεγονότα,οι γλαφυρές περιγραφές των εικόνων που οξύνουν τις αισθήσεις μας,οι ρεαλιστικοί διάλογοι ανάμεσα στους ήρωες καί τα περιεκτικά κεφάλαια που στο σύνολό τους μας δίνουν ένα ευκολοδιάβαστο,γρήγορο καί σφιχτοδεμένο βιβλίο που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα...

   ''ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ'' ο τίτλος του βιβλίου καί δεν νομίζω πως θα μπορούσε να υπάρξει άλλος πιο ταιριαστός. Σαν να κρύβεται μέσα σε αυτόν όλη η ουσία του κειμένου. Άραγε,εσείς είστε διατεθειμένοι/ες να ανακαλύψετε τι κρύβει αυτό το σκοτεινό κράτος,ή,ο φόβος του σκοταδιού θα σας αποτρέψει; Εγώ το βιβλίο το διάβασα με μεγάλη ευχαρίστηση καί μου άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων. Όσοι/ες έχετε ήδη διαβάσει τα δύο πρώτα,αναζητήστε το. Άν πάλι όχι,ξεκινήστε την ανάγνωση τους με την σειρά που έχουν εκδοθεί.

                                                             Καλές σας αναγνώσεις!


Υ.Γ. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει αναλυτικό γλωσσάρι με τις ερμηνείες των γερμανικών λέξεων στα ελληνικά.


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: DAVID YOUNG 


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: A darker state


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ


Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο ''ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΣΤΑΖΙ'' : https://dominicamat.blogspot.com/2020/05/blog-post_10.html


Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο ''Ο ΛΥΚΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΖΙ'': https://dominicamat.blogspot.com/2020/04/blog-post_42.html







    




ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 21, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.