Τα φίλτρα του θανάτου

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Η Σκωτία καί η εποχή του Μεσαίωνα φαντάζουν πολύ δελεαστικά στο άκουσμα καί πολλοί άνθρωποι δείχνουν φανερό ενδιαφέρον να μάθουν όσον το δυνατό περισσότερα γίνεται γι'αυτά τα δύο. Από την μία μεριά η ύπαρξη καί η δράση των μαγισσών καί των σπουδαίων ιπποτών κι από την άλλη μεριά όλο αυτό το πέπλο μυστηρίου βοηθούν να καλπάσει η φαντασία μας καί να επιθυμούμε να γίνουμε κι εμείς μέρος όλων αυτών. Δεν μου κάνει εντύπωση πως πολλοί συγγραφείς καί σεναριογράφοι κατά καιρούς έχουν βασιστεί σε ανάλογες ιστορίες ώστε να γράψουν βιβλία καί σενάρια κινηματογραφικών ταινιών που έχουν αγαπηθεί πολύ από το κοινό. Για μένα είναι πολύ θελκτικό το πάντρεμα αγαπημένων μου λογοτεχνικών ειδών κάτω από ένα βιβλίο. Ειδικά όταν συνδυάζεται η φαντασία με την ιστορία,το αποτέλεσμα είναι καθηλωτικό...

   Η συγγραφέας κυρία Αναστασία Κατσούρη επανέρχεται στα λογοτεχνικά δρώμενα της χώρας μας με το νεό της μυθιστόρημα με τίτλο ''Τα φίλτρα του θανάτου'' που κυκλοφόρησε προ ημερών από τις εκδόσεις Αγγελάκη συνδυάζοντας άψογα την ιστορία με το είδος του φανταστικού καί υπόσχεται να μας προσφέρει δυνατές συγκινήσεις. Για μένα ήταν μία ευτυχής συγκυρία τόσο η ανάγνωση του βιβλίου,όσο καί η ''γνωριμία'' με τον τρόπο γραφής της συγγραφέως,αφού μέχρι τώρα δεν είχε τύχει να διαβάσω κάποιο απ΄τα προηγούμενα δύο έργα της. Σίγουρα εισακούστηκε η επιθυμία μου τη νέα χρονιά να διαβάσω έργα συγγραφέων που μέχρι πρότεινος δεν το είχα ξανακάνει καί αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.

    ''Τα φίλτρα του θανάτου'' ο τίτλος του βιβλίου κι αυτόματα η συγγραφέας μας προετοιμάζει πως κάτι σκοτεινό,ίσως καί τρομακτικό θα συναντήσουμε μέσα στην υπόθεση του βιβλίου. Με το άκουσμα κιόλας του τίτλου,καταφέρνει καί κερδίζει την προσοχή μας. Έπειτα,ρίχνουμε το βλέμμα μας στην εικόνα που κοσμεί το εξώφυλλο. Μία κοπέλα ντυμένη με φόρεμα εποχής καί κατακόκκινα,μακριά μαλλιά τρέχει να ξεφύγει(;)... Αλλά από τί; Άρα έχουμε δύο επιπλέον στοιχεία στην ''φαρέτρα'' μας. Το στυλ του φορέματος προσδιορίζει τον τόπο καί τον χρόνο που θα διεξαχθούν τα γεγονότα καί μας εντάσσουν ομαλά στο σκηνικό της δράσης. Επίσης,τα κόκκινα μαλλιά που για κάποιον λανθασμένο λόγο,εκείνη την περίοδο,είχαν ταυτιστεί είτε με την κακοτυχία,είτε πως τα είχαν οι γυναίκες που ασκούσαν μαγεία. 

   Προσωπικά αγαπώ τα κόκκινα μαλλιά καί θεωρώ πολύ τυχερές τις γυναίκες που έχουν γεννηθεί έχοντας αυτό ως φυσικό χρώμα μαλλιών. Έχω την αίσθηση πως αυτό το φλογερό χρώμα τους έδινε μία δύναμη κι ένα ταπεραμέντο που δύσκολα θα μπορούσε να βρεθεί κάποιος να τους το στερήσει. Σαν να ήταν αδάμαστα άλογα που δε δέχονταν χαλινάρι. Ίσως οι έντονες προσωπικότητες αυτών των γυναικών καί η ενασχόλησή τους με την βοτανολογία καί την ορθή χρήση των βοτάνων με σκοπό την ίαση ασθενειών καί τραυμάτων να προκαλούσαν φόβο καί δυσπιστία από τους άλλους γύρω τους. 

   ''Σκωτία, 12ος αιώνας μ.Χ. Μεσαίωνας. Ο ιππότης του Σιλβερστόουν, Γκάμπριελ, επιστρέφει ζωντανός και νικητής με τον στρατό του από την Α΄ Σταυροφορία. Τις ίδιες ημέρες φτάνει στην πόλη και μια μυστηριώδης γυναίκα, η Σαλίνα, με τον πατέρα της. Διάφορα περίεργα γεγονότα όμως αρχίζουν να αναστατώνουν τους κατοίκους. Απόπειρες δολοφονίας, νεκρά βρέφη, παιδιά που παραλύουν και μυστηριωδώς πεθαίνουν, ζώα κατασπαραγμένα… Οι δυνάμεις του σκότους έχουν ρίξει τον μανδύα τους πάνω από την πόλη. Κανείς δεν είναι αυτό που δείχνει γιατί πίσω από το προσωπείο τους όλοι κρύβουν κάτι σκοτεινό και θανάσιμο. Τα ετερώνυμα όμως έλκονται. Ένας παράφορος και καταλυτικός έρωτας, γραμμένος στα αστέρια αιώνες πριν, γεννιέται. Μπορεί άραγε η αγνή αγάπη να είναι η πυξίδα προς το καλό; Ή οι δυνάμεις του σκότους με τα φίλτρα του θανάτου θα παρασύρουν όλους τους κατοίκους στο ατέρμονο σκοτάδι;'' (Περίληψη οπισθοφύλλου)

    Η συγγραφέας μας μεταφέρει,έστω καί νοερά,πίσω στο χρόνο σε ένα ονειρικό σκηνικό όπου η φαντασία χορεύει ένα δυνατό τανγκό με την ιστορία κι όλοι/ες θα μείνουμε εκστασιασμένοι/ες από το θέαμα. Θα βιώσουμε έντονα συναισθήματα καί θα ακολουθήσουμε κατά πόδας τους ήρωες σε αυτό το ταξίδι με τις γρήγορες εναλλαγές καί τις ανατροπές που θα κρατούν άσβεστη την προσήλωσή μας. Ένα ταξίδι όπου θα γνωρίσουμε το τι θα πεί έρωτας,πίστη στο δίκαιο,αληθινή φιλία καί αφοσίωση,αλλά καί το σκοτάδι που κρύβεται στις ψυχές των ανθρώπων,που θα έκαναν τα πάντα προς ίδιον όφελος...

   Αγάπησα τον καθαρό καί στρωτό λόγο της συγγραφέως. Κάνει εξαιρετική χρήση της ελληνικής γλώσσας καί των εκφραστικών μέσων. Προσαρμόζει το ύφος των λεγομένων της ανάλογα με το ποιος/α μιλάει εκείνη τη στιγμή καί το τι θέλει να ''κοινωνήσει'' στο αναγνωστικό κοινό. Αποφεύγει τις περιττές φιοριτούρες καί τις τάσεις βερμπαλισμού που θα είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο. Δίνει ένα βιβλίο καλογραμμένο,γρήγορο καί με σφιχτοδεμένη δομή που διαβάζεται με μία ανάσα. 

   Εάν επιλέγετε να διαβάζετε ανάλογα βιβλία,ή,επιθυμείτε να μυηθείτε στην μαγεία καί την ομορφιά αυτών,το παρόν βιβλίο αποτελεί μία εξαιρετική πρόταση για εσάς. Εγώ το απήλαυσα καί θα μείνει καιρό νωπό στη μνήμη μου. Εύχομαι μελλοντικά να μου δοθεί η ευκαιρία να διαβάσω κι άλλα έργα της συγγραφέως.

                                                              Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΣΟΥΡΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΓΓΕΛΑΚΗ













   

   



Τα φίλτρα του θανάτου Τα φίλτρα του θανάτου Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 26, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.