Στα γρανάζια της συνωμοσίας

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Η φαντασία του ανθρώπου δεν έχει όρια καί μας παρέχει διεξόδους από τη δύσκολη καί πνιγηρή καθημερινότητα πολλές φορές. Η φαντασία,επίσης,γίνεται πηγή έμπνευσης των εκάστοτε συγγραφέων καί σεναριογράφων καί αποτυπώνουν πάνω στο χαρτί ιστορίες εξωπραγματικές που μας ''μεταφέρουν'' σε παράλληλους κόσμους από το δικό μας. Επιλέγω να διαβάζω βιβλία που να ανήκουν στο είδος του φανταστικού γιατί μου προσφέρουν το κάτι διαφορετικό από άλλες κατηγορίες βιβλίων. Τί γίνεται,όμως,όταν τα θέματά τους επαναλαμβάνονται καί παύει να υπάρχει η πρωτοτυπία; Θα σταματήσουμε να διαβάζουμε ανάλογα βιβλία; Σαφώς καί όχι. Απλά θα πρέπει να αναζητήσουμε έργα κι άλλων δημιουργών που μέχρι σήμερα δεν έχει τύχει να διαβάσουμε.

   Αγαπώ να ανακαλύπτω την πένα όλων καί περισσότερων συγγραφέων,ειδικά εκείνων που ξεφεύγουν από τις νόρμες καί τα κατεστημένα που συναντάμε σε ποικίλα λογοτεχνικά είδη. Θέλω να γνωρίζω τον τρόπο με τον οποίο η φαντασία τους τους/τις οδηγεί σε ανεξερεύνητα μονοπάτια καί μας προσφέρουν πρωτότυπα κι εναλλακτικά μυθιστορήματα επικής φαντασίας. Για ένα ανάλογο βιβλίο έχω σκοπό να σας μιλήσω σήμερα. Ο λόγος για το νέο μυθιστόρημα φαντασίας του συγγραφέα κυρίου Ανδρέα Ζαρμακούπη με τίτλο ''Στα γρανάζια της συνωμοσίας'' που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Ένα βιβλίο που με ιντρίγκαρε από το πρώτο κιόλας βλέμμα που έριξα πάνω στο εξώφυλλό του καί διαβάζοντας τον ιδιαίτερο τίτλο του.

    ''Στα γρανάζια της συνωμοσίας'' όπως προανέφερα ο τίτλος του βιβλίου κι αυτόματα ξεκίνησαν να λειτουργούν τα γρανάζια του μυαλού μου γεννώντας ποικίλες σκέψεις για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από όλα αυτά. Με τις θεωρίες συνωμοσίας όλο καί να αυξάνονται καθημερινά καί να αποκτούν μεγάλες διαστάσεις,όλοι -λίγο έως πολύ- έχουμε μπεί στη διαδικασία να σκεφτούμε ποιος είναι ο λόγος της ύπαρξής τους καί ποιοι οι υποκινητές των... 

    ''Δέκα χρόνια μετά το τέλος του μεγάλου πολέμου, ο Τόμας Μίλλερ εργάζεται ως ιδιωτικός ντεντέκτιβ στο Λονδίνο. Η ζωή του όμως θα ανατραπεί, όταν μία υπόθεση εξαφάνισης θα τον φέρει αντιμέτωπο με έναν κόσμο του οποίου την ύπαρξη αγνοούσε. Έναν κόσμο γεμάτο μυστικά, διαπλοκές και διαφθορά. Η αναζήτησή του θα τον οδηγήσει σε εναέριες και υποβρύχιες πόλεις, στις αχανείς ζούγκλες της Αφρικής και στην αφιλόξενη Ανταρκτική. Θα τον προσγειώσει στην σκληρή πραγματικότητα και θα τον αναγκάσει να ξεπεράσει τους φόβους του. Ένα ταξίδι στο οποίο θα γνωρίσει νέους φίλους και σκληροτράχηλους εχθρούς. Μία ιστορία όπου ένας ιδιωτικός ντεντέκτιβ με PTSD, ένας πρώην εκτελεστής, ένας ιδιότροπος πλούσιος και η γραμματέας του, μία κατάσκοπος και ένας σιωπηλός πολεμιστής καλούνται να σώσουν τον κόσμο. Αλλά για να το επιτύχουν, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουν το παρελθόν τους.''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

    Ο συγγραφέας με ένα δικό του τρόπο χτίζει βήμα-βήμα μία ιστορία όπου η φαντασία έχει καλπάζουσα διάθεση καί μας περιγράφει ένα σκοτεινό καί εφιαλτικό σενάριο για το που θα μπορούσε να φτάσει ο κόσμος σε περίπτωση που οι πολίτες δεν κινητοποιηθούν καί δεν έχουν αναπτυγμένη την κριτική τους ικανότητα καί σκέψη. Όταν ακούσια,ή,εκούσια επιτρέπουν στους κατέχοντες την εξουσία να τους χειραγωγούν καί να τους καθιστούν πιόνια σε μία παρτίδα σκάκι που παίζουν εκείνοι...

   Άν καί η ιστορία αρχίζει με έναν τρόπο πιο ρεαλιστικό,καθώς κυλούν οι σελίδες τη σκυτάλη παίρνει η φαντασία καί η συνεχόμενη δράση,η περιπέτεια,η αγωνία καί οι ανατροπές γίνονται μόνιμοι συνοδοιπόροι μας σε αυτό το ταξίδι του νού. Ένα ταξίδι αλλιώτικο από τ'άλλα. Ένα ταξίδι που όχι μόνο δείχνει την άσχημη τροπή που μπορεί να πάρουν τα πράγματα μελλοντικά καί τον αντίκτυπο που θα έχουν όλα αυτά στις κοινωνίες,αλλά καί το πως θα υπάρξουν έστω καί λίγοι φάροι ελπίδας που το φως τους θα παραμείνει άσβηστο... Δεν πρέπει,βέβαια,να ξεχνάμε πως στο χέρι μας είναι να μην επιτρέψουμε να πάρουν αυτήν την κατεύθυνση τα πάντα γύρω μας...

   Ο λόγος του συγγραφέα είναι στρωτός κι ακατάπαυστος. Ξετυλίγεται καθώς αναδεικνύονται όλες οι πτυχές της ιστορίας καί αποτελείται από άφθονο λεξιλόγιο,γρήγορους διαλόγους ανάμεσα στους ήρωες,πολλές καί περιγραφικές εικόνες που μας βοηθούν να ενταχθούμε πιο ομαλά μέσα στο σκηνικό της δράσης. Τα κεφάλαια κι αυτά προσιτά δίνουν ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο που αποφεύγονται εντέχνως οι κουραστικές επαναλήψεις καί οι βερμπαλισμοί.

   Ένα επιπλέον στοιχείο του βιβλίου που το βρήκα πολύ αρεστό είναι ο τρόπος με τον οποίο διεισδύει  ο συγγραφέας μέσα στις ψυχές των ηρώων του καί προβαίνει σε μία άρτια σκιαγράφησή τους,φέρνοντας στην επιφάνεια μύχιες σκέψεις,συναισθήματα,προβληματισμούς,πάθη,λάθη,ενοχές καί φόβους που τους κυνηγούν σαν τις ερινύες... Ειδικά ο επίλογος του βιβλίου έρχεται να μας κάνει να αναρωτηθούμε για το τι μέλλει γενέσθαι στην πορεία,αφού ο συγγραφέας με έναν ευφυή τρόπο σταματά την εξιστόρηση των γεγονότων σε καίριο σημείο. Άραγε θα υπάρξει συνέχεια; Εγώ το εύχομαι. 

    «Ή η Θεά της Τύχης είναι με το μέρος μας ή κάποιος μας παίζει ένα πολύ άσχημο παιχνίδι» -Φρανσουά Λαβίν

                                                            Καλές σας αναγνώσεις!


Υ.Γ. Το βιβλίο ανήκει στη σειρά Steampunk Revolution


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΑΡΜΑΚΟΥΠΗΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ













Στα γρανάζια της συνωμοσίας Στα γρανάζια της συνωμοσίας Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 31, 2021 Rating: 5

1 σχόλιο:

  1. Ωραία, περιεκτική κριτική! Θ' αναζητήσω το συγκεκριμένο βιβλίο, καθώς φαίνεται όντως αρκετά ¨ταξιδιάρικο¨.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.