Το δώρο της Ζωής

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Καθ'όλη την διάρκεια της ζωής μας θα συναντήσουμε στον δρόμο μας πολλούς ανθρώπους. Άλλοι θα μείνουν κι άλλοι θα είναι απλοί περαστικοί. Από όλους,όμως,θα λάβουμε κάτι,ακόμη κι αν αυτό εκείνη τη στιγμή φαντάζει μικρό κι ασήμαντο. Το θέμα είναι να είμαστε ''ανοικτοί/ες'' στο να δεχθούμε όσα έχουν να μας προσφέρουν. Κάτι ανάλογο,επιτρέψτε μου να πιστεύω,πως συμβαίνει καί με τα βιβλία που επιλέγουμε,ή κάποιες φορές μας επιλέγουν,να τα διαβάσουμε. Έρχονται να μας δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που μας ταλανίζουν,ή,χρήσιμες συμβουλές για βελτίωση της ζωής μας. 

   Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Γιώτας Μπατιστάτου με τίτλο ''Το δώρο της Ζωής''. Ένα βιβλίο που το χαρακτηρίζει ο καθαρός,λιτός λόγος της συγγραφέως καί ένα αίσθημα θετικότητας που μας παρασύρει σε ένα χαρούμενο χορό μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα της καθημερινότητας. Ένα βιβλίο που ξεκίνησα να το διαβάζω,έχοντας κάποιο δισταγμό καί κατάφερε να μου ανατρέψει αυτό το αίσθημα καί εντέλει να μείνω άκρως ικανοποιημένη από το νόημά του...

    Πόσοι άνθρωποι δεν έχουν βρεθεί σε τέλμα καί σκέφτονται πως όλα τα δεινά έχουν πέσει στις δικές τους πλάτες; Μην το αρνηθείτε! Είμαι βέβαιη πως αρκετοί/ες από εσάς έχετε σκεφτεί κάποια στιγμή,κατά την διάρκεια της ζωής,σας πως η τύχη δεν σας έχει φερθεί με τον κάλλιστο τρόπο καί βρίσκεστε σε ένα αδιέξοδο από το οποίο δεν μπορείτε να ξεφύγετε. Η αλήθεια,όμως,θεωρώ πως είναι κάπου στην μέση. Ναι,καθημερινά οι περισσότεροι αντιμετωπίζετε πολλά προβλήματα,είτε μεγαλύτερα είτε μικρότερα,αλλά έχετε αναρωτηθεί πως μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι σε χειρότερη θέση από εσάς; Νιώθετε ευγνωμοσύνη για όσα έχετε,ή,τα θεωρείτε δεδομένα καί δεν τους δίνετε την πρέπουσα σημασία;

   Η συγγραφέας μέσα από την ιστορία των ηρώων της συνδυάζει την μυθοπλασία με την πραγματικότητα καί δίνει χρήσιμα μαθήματα για την ζωή μας καί τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να σκεφτόμαστε. Η ζωή είναι ένα δώρο που μας δόθηκε απλόχερα καί στο χέρι μας είναι να το εκμεταλλευτούμε όπως πρέπει. Με το να μεμψιμοιρούμε για ό,τι μας τυγχαίνει καί να μην αντιδρούμε για να το αλλάξουμε,δεν είναι η σωστή λύση. Πρέπει να κινητοποιηθούμε καί να διεκδικήσουμε ό,τι επιθυμούμε. Ακόμη καί τα όποια εμπόδια είναι εκεί για να μας δυναμώνουν καί να τα προσπερνάμε. 

   '''Ο Ορέστης βρίσκεται καθηλωμένος στον καναπέ του σπιτιού του με σπασμένο πόδι, ολομόναχος. Έχει πέσει θύμα της εκδικητικότητας μιας πρώην συντρόφου με αποτέλεσμα να χάσει και τη δουλειά του. Δεν έχει συγγενείς, ούτε κανέναν άλλο να τον βοηθήσει. Εκεί που νιώθει ανήμπορος και βλέπει με θλίψη τη μια ατυχία να διαδέχεται την άλλη, του χτυπά την πόρτα μια πανέμορφη κοπέλα, η οποία μένει στο δίπλα διαμέρισμα. Θα καταφέρει μία γλυκιά και αισιόδοξη ύπαρξη να τον κάνει να αλλάξει την πορεία της ζωής του; Η κοπέλα θεωρεί ότι κατέχει όλα όσα χρειάζονται για να τον βοηθήσει να μετατρέψει τη ζωή του σε ένα θαύμα! Αρκεί να την αφήσει να του δείξει τον τρόπο, να του αποκαλύψει ένα πανέμορφο δώρο… ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!'' (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Το κείμενο είναι χωρισμένο σε δέκα περιεκτικά κεφάλαια,όσα καί τα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να καταφέρουμε να πετύχουμε την ευδαιμονία της ψυχής καί της ζωής μας. Καί δεν αναφέρομαι σε μία ζωή πλούσια σε υλικά αγαθά,αλλά γεμάτη από όμορφες σκέψεις καί αισιοδοξία. Δεν πρέπει να είμαστε αναβλητικοί/ες περιμένοντας να διορθωθούν όλα με έναν μαγικό τρόπο. Άν δεν δούμε το πρόβλημα κατάματα καί δεν ενεργοποιηθούμε,δεν θα αλλάξει κάτι. Πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας,για να μας αγαπήσουν οι άλλοι. Να σκεφτόμαστε θετικά καί να κρατάμε υγιή το μυαλό καί το σώμα μας. Να βάλουμε στην άκρη το άγχος που ''μολύνει'' τις ζωές μας καί να κρατήσουμε μόνο τα πλεονεκτήματα αυτού. Αυτά που μας κάνουν πιο δημιουργικούς/ες.

   Πάψτε να νοιάζεστε για το τι θα πεί ο κόσμος. Όσο ''παιδεύετε'' το μυαλό σας με το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς,βάζετε τον εαυτό σας μέσα σε έναν λαβύρινθο από τον οποίο δεν μπορείτε να βγείτε. Αξίζει να το κάνετε αυτό; Προφανώς όχι καί είναι καιρός να αλλάξετε στάση ζωής. Ακόμη κι αν δεν σας φέρονται όπως θα θέλατε,''πολεμήστε'' τους με ευγένεια. Οι χαμένοι πάντα εκείνοι θα είναι. Καί να θυμάστε κι αυτό. Όταν όλα μοιάζουν να καταρρέουν γύρω σας σαν χάρτινοι πύργοι,τότε είναι η στιγμή που θα ανακαλύψετε πόση δύναμη κι αντοχή έχετε μέσα σας καί τα όνειρά σας θα γίνουν πραγματικότητα. Μην απελπίζεστε. Υπομονή καί ελπίδα πάντα να σας συντροφεύουν.

    Εν κατακλείδι,έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό αλλά γεμάτο από νοήματα μυθιστόρημα που διαβάζεται ξεκούραστα,θέτοντας τους σωστούς προβληματισμούς μέσα από παραδείγματα παρμένα από την καθημερινή ζωή που είναι εύκολα αντιληπτά από τους αναγνώστες. Κι αν τα συνδυάσουμε με την πολύ καλή σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων απ'την συγγραφέα,αρκετοί αναγνώστες θα βρούν ένα στοιχείο τους εαυτού τους πάνω τους. Όπως προείπα,μου άρεσε το βιβλίο καί μελλοντικά θα ήθελα να διαβάσω κι άλλα έργα της συγγραφέως καί μία πιθανή εξέλιξή της θα ήταν μία ευχάριστη έκπληξη. Αναζητήστε το.

                                                                  Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΙΩΤΑ ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΚΥΣΤΗΣ









   

   

Το δώρο της Ζωής Το δώρο της Ζωής Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 22, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.