Συνέντευξη με την συγγραφέα Ανδρονίκη Δακορού

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


     Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Ανδρονίκη Δακορού. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη κυκλοφορούν τα παιδικά της βιβλία με τίτλους ''Φτερούγισμα προς την ελευθερία'' καί ''Εκείνο το ταξίδι''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδα. Για όσους/ες επιθυμούν να τα διαβάσουν,μπορούν να τα προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


                                                     Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πώς ξεκίνησε η επαφή σας με την συγγραφή;


Α.Δ. Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου,θυμάμαι να γράφω. Άλλοτε μικρές ιστοριούλες και άλλοτε μακροσκελή διηγήματα τα οποία χάθηκαν στο βάθος του χρόνου. Έχω γράψει τόσα πράγματα,τόσες ιστορίες που όσο και να προσπαθώ,αδυνατώ να θυμηθώ πότε ήταν η πρώτη φορά που κατέγραψα τις σκέψεις μου. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό έγινε αμέσως μόλις έπιασα το μολύβι και άρχιζα να γράφω τις πρώτες μου προτάσεις. 

Μπορεί να μη θυμάμαι ποιο ήταν το πρώτο μου γραπτό,αλλά σίγουρα δε θα ξεχάσω ποτέ το συναίσθημα της ικανοποίησης,που ένιωσα με τη σύνθεση και την ολοκλήρωσή του.

Με το πέρας των χρόνων,λευκές σελίδες τετραδίων γέμιζαν από τις ιστορίες μου,μέχρι που ένα βράδυ τόλμησα το απίστευτο. Ούσα ώριμη και πιο τολμηρή πια,έστειλα το τελευταίο μου έργο σε έναν εκδοτικό. Χωρίς σκέψη,χωρίς ανάσα. Μια μέρα το έγραψα και την επομένη... στάλθηκε.

Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς λένε. Έτσι έγινε και με εμένα. Το έστειλα και λίγες μέρες αργότερα,συζητούσα τα διαδικαστικά για την έκδοση του,κάτι που σήμαινε πως για πρώτη φορά ένα από τα έργα μου θα διαβαζόταν και δε θα έμενε κλεισμένο στο συρτάρι.


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη κυκλοφορούν τα δύο παιδικά σας βιβλία με τίτλους ‘’Φτερούγισμα προς την ελευθερία’’ καί ‘’Εκείνο το ταξίδι’’. Να είναι καλοτάξιδα. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτά;


Α.Δ. Tο βιβλίο μου "Φτερούγισμα προς την ελευθερία" αποτελεί έναν ύμνο προς τη φιλία και την ανιδιοτελή αγάπη. Όλα ξεκινούν από την επιθυμία ενός μικρού αγοριού να αποκτήσει ένα καναρίνι για τα γενέθλια του,στο οποίο βλέπει τον φίλο,τον αδελφό που δεν είχε ποτέ. Όμως ύστερα από μια απρόσμενη συνάντηση του καναρινιού με ένα περιστέρι,το μικρό ζωάκι αρχίζει να εκφράζει εντόνως την επιθυμία να βγει από το κλουβί του και να γνωρίσει τον έξω κόσμο,φτερουγίζοντας ελεύθερο. Τι γίνεται όμως όταν το αγόρι δε θέλει να το ελευθερώσει φοβούμενο την εγκατάλειψη; Και τι γίνεται όταν τελικά το καναρίνι που δεν έχει βγει ποτέ από το κλουβί του,αφήνεται ελεύθερο; Θα επιβιώσει; Πόσο θα αντέξει μόνο του στο άγνωστο;




 Το βιβλίο μου "Εκείνο το ταξίδι" επικεντρώνεται στην αξία της οικογένειας και στους ισχυρούς δεσμούς των ανθρώπων. Ο κόσμος του μικρού ήρωα αλλάζει όταν μαθαίνει πως είναι υιοθετημένος. Νευριάζει και αποφασίζει να φύγει από το σπίτι του για να αναζητήσει τους πραγματικούς του γονείς. Έτσι ξεκινάει ένα ταξίδι προς το άγνωστο που μέσα από διάφορες περιπέτειες και τη συναναστροφή του με νέα πρόσωπα,συνειδητοποιεί την αξία και τη σταθερά της οικογένειας.





ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Τί μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για εσάς;


Α.Δ. Τα πάντα! Μπορεί να εμπνευστώ,ανά πάσα στιγμή,από μια μελωδία,μια μυρωδιά,ένα φαγητό,μια γνωριμία. Δεν ξέρω πότε θα μου έρθει η έμπνευση,αλλά όταν έρχεται τη γραπώνω και αρχίζω να δημιουργώ.


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή παιδικών βιβλίων;


Α.Δ. Όπως όλοι γνωρίζουμε τα παιδιά είναι το δυσκολότερο κοινό καθώς θα πούνε τη γνώμη τους χωρίς να σκεφτούν αν είναι η επιθυμητή και γι'αυτόν ακριβώς το λόγο επέλεξα να γράψω γι'αυτά. Μου αρέσουν οι προκλήσεις και ήθελα να κριθώ από τους πιο απαιτητικούς κριτές. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι μικροί αναγνώστες έπειτα από την επαφή τους με τα βιβλία σας;


Α.Δ. Μέσα από τα βιβλία μου θα ήθελα να περάσω κάποια μηνύματα,κάποιες διαχρονικές αξίες στα παιδιά με έναν διασκεδαστικό και ευχάριστο τρόπο,διδάσκοντάς τα έμμεσα. Μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων μου,οι μικροί μας αναγνώστες μπορούν να ταυτιστουν μαζί τους,να βρουν ομοιότητες και διαφορές,να δουν από μια άλλη οπτική τη ζωή και να παραδειγματιστούν.


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Έχετε σκεφτεί,ή,γράψει το επόμενο βιβλίο σας; Πότε περίπου να το αναμένουμε;


Α.Δ. Μετά την έκδοση των δύο αυτών βιβλίων,έχω γράψει διάφορες άλλες ιστορίες,ολοκληρωμένες ή μη,οπότε όπως μπορείτε να συμπεράνετε η έκδοση του τρίτου μου έργου δε θα αργήσει να έρθει.


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Γιατί θα προτρέπατε καί τους ενήλικες να διαβάσουν τα βιβλία σας πέρα από τα μικρά παιδιά;


Α.Δ. Όπως ανέφερα παραπάνω,μέσα από τα βιβλία μου έχω φροντίσει να περάσω διάφορα μηνύματα,διάφορες αξίες και να βοηθήσω,αν θα μου επιτραπόταν να πω,τον αναγνώστη να αναθεωρήσει σε πολλά. Έτσι,το κοινό μου δεν περιορίζεται από ηλικίες,από τη στιγμή που όποιος διαβάσει τις ιστορίες μου,μόνο οφελημένος θα βγει.


ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Ποιό το όραμά σας ως συγγραφέας;


Α.Δ. Ένας καλύτερος κόσμος,ένας κόσμος που δεν αντικαθιστά τα βιβλία με τεχνολογικά επιτεύγματα,κάτι που δυστυχώς στην εποχή μας είναι σύνηθες. Όπως και να έχει,εγώ θα συνεχίσω να γράφω και να βάζω το δικό μου λιθαράκι στην καλυτέρευσή του.


ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Εσείς,ως αναγνώστρια,τί βιβλία επιλέγετε να διαβάζετε;


Α.Δ. Δεν περιορίζομαι,είμαι ανοιχτή σε κάθε είδος. Θέλω να έχω μια ευρύτερη εικόνα για τον κόσμο,τις εποχές και μόνο μέσα από την ποικιλία μπορώ να το πετύχω. Κάθε βιβλίο έχει να μου προσφέρει κάτι. Έχει να μου μάθει κάτι,από ένα ιστορικό γεγονός μέχρι μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας. Από τη στιγμή που ανοίγω την πρώτη σελίδα,βυθίζομαι και ρουφάω κάθε πιθανή πληροφορία.


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Αγαπημένο βιβλίο καί συγγραφέας;


Α.Δ. Έχω διαβάσει τόσα πολλά βιβλία στη ζωή μου που πραγματικά δε μπορώ να επιλέξω. Αλλά θα αναφέρω αυτό που διάβασα πρόσφατα το οποίο με συνεπήρε από την πρώτη κιόλας σελίδα. Είναι το βιβλίο "Μαντάμ Μποβαρί" του Γκυστάβ Φλωμπέρ,που μπορεί να δημοσιεύτηκε το 1856 αλλά πραγματικά ήταν τόσο σύγχρονο,τόσο διαχρονικό,τόσο καθηλωτικό.


ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Έχετε κάποια συμβουλή προς τους νέους συγγραφείς;


Α.Δ. Να γράφουν,να γράφουν,να γράφουν. Δεν υπάρχει καλύτερη συμβουλή από αυτή. Η έμπνευση υπάρχει σε όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή,οπότε το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να την καταγράψουν και να μη σταθεί τίποτα τροχοπέδη στα όνειρα τους. Να τολμήσουν και να αφήσουν τη φωνή τους να ακουστεί τον τρόπο που γνωρίζουν καλύτερα.


Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.


Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο ''Φτερούγισμα προς την ελευθερία'': https://dominicamat.blogspot.com/2021/03/blog-post_52.html


Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο ''Εκείνο το ταξίδι'': https://dominicamat.blogspot.com/2020/10/3.html








Συνέντευξη με την συγγραφέα Ανδρονίκη Δακορού Συνέντευξη με την συγγραφέα Ανδρονίκη Δακορού Reviewed by Dominica on Μαρτίου 11, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.