Human Net

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Καθημερινά παρατηρούμε γύρω μας πολλές μορφές βίας. Δυστυχώς,όμως,το φαινόμενο της βίας καλά κρατεί καί στα σχολεία. Τα σχολεία είναι μικρογραφίες της κοινωνίας. Υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες παιδιών που έρχονται να συνυπάρξουν κάτω από τον ίδιο χώρο. Ναι,δεν γίνεται να ταιριάζουμε με όλους τους ανθρώπους που γνωρίζουμε αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αναπτύσσονται ακραίες καί εχθρικές σχέσεις ανάμεσά μας. Οφείλουμε να σεβόμαστε την προσωπικότητα καί τα όρια του άλλου ανθρώπου,με τον ίδιο τρόπο που επιθυμούμε να κάνουμε καί σε εμάς. Μπορούμε όλοι κι όλες να ζήσουμε αρμονικά. Αρκεί να το προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Μην ξεχνάτε πως έχουμε το δικαίωμα της επιλογής. Κανείς καί καμία δεν πρέπει να μας επιβάλλει κάτι χωρίς να το θέλουμε.

   Ξανασυναντώ μετά από καιρό την συγγραφέα Κατερίνα Ζωντανού μέσα από το νέο της παιδικό παραμύθι που έχει τον τίτλο ''Human Net'' που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ένα βιβλίο το οποίο το βρήκα πολύ αρεστό για τον τρόπο με τον οποίο μιλάει στα παιδιά για το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού μέσω μίας ιστορίας που βασίζεται στην λύση του προβλήματος κι όχι αποκλειστικά καί μόνο στην καταγραφή αυτού.

    Η συγγραφέας με λόγο οικείο καί στρωτό καταγράφει πάνω στο χαρτί μία ιστορία βασισμένη σε καθημερινά,απτά παραδείγματα. Τα παιδιά όχι μόνο θα κατανοήσουν τα λεγόμενά της αλλά θα λάβουν χρήσιμα μαθήματα για εκείνα παράλληλα με τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα του κειμένου. Για μένα είναι βασικό μέλημα τα παιδιά να μαθαίνουν μέσω του όποιου παιχνιδιού. Αναπτύσσουν την κριτική τους ικανότητα καί σκέψη,δημιουργούν φιλίες καί γίνονται πιο εξωστρεφή καί κοινωνικά. 

    Θεωρώ πως όλα ξεκινούν από την οικογένεια. Άν οι γονείς δεν δώσουν στα παιδιά τους από μικρή ηλικία τα σωστά μαθήματα καί παραδείγματα όσον αφορά τον σεβασμό καί την αποδοχή στο πρόσωπο των άλλων ανθρώπων,πώς περιμένουμε ύστερα εκείνα να φέρονται ορθά; Έχω ξαναπεί πως τα παιδιά μιμούνται τους ενήλικες καί κοπιάρουν συμπεριφορές καί εκφράσεις. Η ευθύνη ''πέφτει'' πάνω στους γονείς κι έπειτα στους δασκάλους. Γι'αυτό,λοιπόν,πρίν θεωρήσουμε πως ένα παιδί δεν φέρεται όπως πρέπει καί να του επιβληθεί κάποια τιμωρία,να το συζητήσουμε με τους γονείς καί να βρούμε μία λύση. 

   ''Ο Αντρέας κάνει δύσκολη τη ζωή του Λεωνίδα στο σχολείο. Ο Λεωνίδας δεν αντιδρά. Ο Πέτρος, ο διπλανός του Λεωνίδα, αντιμετωπίζει το δίλημμα: Να πάει κόντρα στον φόβο του και να μιλήσει με κίνδυνο να γίνει κι αυτός στόχος; Ή να πάει κόντρα στη συνείδησή του και να σωπάσει για να προστατευτεί; Είναι άραγε μόνο αυτές οι δυο οι επιλογές που έχει; Με μια μικρή άρκτο στο ταβάνι, ένα παιχνίδι στο τάμπλετ και πολλούς ποντικούς στον ορίζοντα, θα καταφέρει ο Πέτρος να βρει έναν άλλον δρόμο;'' (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Μέσα από την υπόθεση του βιβλίου τα παιδιά θα μάθουν έννοιες όπως είναι η αλληλεγγύη,η κατανόηση,η αποδοχή,η φιλία καί η παύση κάθε μορφής βίας. Μαζί ενωμένοι/ες μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία καί να βάλουμε τις βάσεις για τις επόμενες γενιές. 

  Μου άρεσε,επίσης,πολύ η πρωτοπρόσωπη αφήγηση που επέλεξε η συγγραφέας. Γίνεται η ίδια πάλι μικρό παιδί καί εκφράζεται μέσω του μικρού της ήρωα. Αναφέρεται σε σκέψεις καί προβληματισμούς που έχουν πολλά παιδιά εκείνης της ηλικίας. Αυτό βοηθά κατά πολύ ώστε να ταυτιστούν μαζί του τα παιδιά που θα διαβάσουν το βιβλίο. Δεν θα νιώσουν μόνα καί ίσως να επιλέξουν να μιλήσουν για όσα μπορεί να καταπιέζουν εκείνα,ή,άλλα παιδιά. 

   ''Human Net'' ο τίτλος του βιβλίου καί μου άρεσε πολύ που η συγγραφέας επέλεξε έναν τίτλο στα αγγλικά. Εξαιτίας του γεγονότος πως τα παιδιά έρχονται καθημερινά σε επαφή με την τεχνολογία καί τέτοια παιχνίδια,ο τίτλος θα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον καί θα θελήσουν να διαβάσουν το βιβλίο με περισσότερο ζήλο. Ένα ευφυές εγχείρημα της συγγραφέως που πιστεύω πως αποδίδει.

   Στα λοιπά θετικά του βιβλίου μπορούν να προστεθούν το άφθονο λεξιλόγιο,οι σύντομες προτάσεις,η αληθοφάνεια των ηρώων,οι υπέροχες ασπρόμαυρες εικόνες που κοσμούν τις σελίδες του καθώς καί το εκπαιδευτικό υλικό που υπάρχει διαθέσιμο σκανάροντας τον κωδικό που θα βρείτε στο τέλος.

                                          Αναζητήστε το! Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΩΝΤΑΝΟΥ


ΕΙΚΟΝΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


ΗΛΙΚΙΑ: 10+


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ





   

   



Human Net Human Net Reviewed by Dominica on Μαρτίου 10, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.