Συνέντευξη με τους συγγραφείς Στέλλα Τριανταφύλλου καί Τίμο Χαλκιά

 


                         ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΕΛΛΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ & ΤΙΜΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Σήμερα έχω την χαρά να φιλοξενώ στην στήλη των συνεντεύξεων όχι έναν άλλα δύο συγγραφείς. Ο λόγος για τους συγγραφείς Στέλλα Τριανταφύλλου καί Τίμο Χαλκιά. Τους ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις τους. Από τις εκδόσεις Παρισιάνου κυκλοφορεί το παιδικό τους βιβλίο με τίτλο ''Ο ΜΑΚΗΣ ΟΦΘΑΛΜΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΟΚΤΩΡ ΟΦΘΑΛΜΥΤΑΡΟΣ''. Τους εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Όποιος/α ενδιαφέρεται για το βιβλίο,μπορεί να το προμηθευτεί είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.

 

                                              Πάμε να δούμε τι μοιράστηκαν μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρισιάνου το παιδικό σας βιβλίο με τίτλο ‘’Ο ΜΑΚΗΣ ΟΦΘΑΛΜΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΟΚΤΩΡ ΟΦΘΑΛΜΥΤΑΡΟΣ’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε πολύ! Ο Μάκης Οφθαλμάκης αντιμετωπίζει δυσκολίες στην όρασή του. Παρακολουθούμε διάφορα αστεία περιστατικά στα οποία γίνονται εμφανείς αυτές οι δυσκολίες. Το επόμενο βήμα είναι να επισκεφθεί ο Μάκης με τους γονείς του τον δόκτορα Οφθαλμύταρο,οφθαλμίατρο. Ξεκινάει,λοιπόν,η εξέταση και παρουσιάζεται με πρωτότυπο και ευφάνταστο τρόπο.



ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ποιός από τους δύο ‘’έριξε’’ την ιδέα γι’αυτήν την συνεργασία;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: (Τίμος) Η ιδέα προέκυψε κατά τη διάρκεια συζητήσεων που είχαμε σχετικά με τους προβληματισμούς μου για τον καλύτερο τρόπο συνεργασίας και προσέγγισης των παιδιών κατά την οφθαλμολογική εξέταση. Ήταν μια νέα πρόκληση στην κλινική μου πράξη κατά την εκπαίδευσή μου στο παιδοφθαλμολογικό ιατρείο και η Στέλλα,με το πλούσιο υπόβαθρό της στη συνεργασία με τα παιδιά,ήταν φυσικά το κατάλληλο άτομο για να συμβουλευτώ και είχε άφθονες δημιουργικές ιδέες. Γρήγορα γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο χάρη στην κοινή μας αγάπη για τη λογοτεχνία και τη συγγραφή!


ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πώς αποφασίσατε να γράψετε ένα παιδικό παραμύθι αντί για ένα βιβλίο που θα απευθυνόταν σε ενήλικες; 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρόκειται για φυσικό επακόλουθο της ίδιας της φύσης της έμπνευσης για το πρώτο μας βιβλίο που,όπως αναφέραμε,αφορά την εξέταση των παιδιών στον οφθαλμίατρο με ευχάριστο και πρωτότυπο τρόπο. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποιά η πηγή έμπνευσης της ιστορίας του βιβλίου σας;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πηγή έμπνευσης αποτελεί ένα θέμα προσιτό σε όλους,η ιατρική εξέταση. Ωστόσο,η προσέγγισή μας είναι άκρως πρωτότυπη και μας ενέπνευσαν τόσο οι πραγματικές εμπειρίες του Τίμου στο νοσοκομείο όσο και της Στέλλας ως εκπαιδευτικού. Τα στοιχεία αυτά φυσικά τα έδεσε η φαντασία και το χιούμορ,στοιχεία τα οποία εμπνέονται από τις καθημερινές καταστάσεις όταν έχουμε ανοιχτό μυαλό και παιδική περιέργεια!


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Πόσο σας βοήθησαν εξατομικευμένα αλλά καί σε συνδυασμό οι σπουδές σας ώστε να γράψετε το βιβλίο;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι σπουδές μας μας βοήθησαν τόσο εξατομικευμένα όσο και συνδυαστικά στη συγγραφή αυτού του βιβλίου. Το οφθαλμολογικό υπόβαθρο ήταν αναγκαίο ώστε να προσεγγιστούν με εγκυρότητα και ακρίβεια τα στάδια της παιδοφθαλμολογικής εξέτασης. Παράλληλα,οι σπουδές στην εκπαίδευση/ψυχολογία βοήθησαν να προσεγγιστούν τα παιδιά κατά τη διαδικασία της εξέτασης με ενσυναίσθηση και τρόπο παιγνιώδη. Βέβαια,το τελικό κείμενο δε θυμίζει σε τίποτα ιατρικό κείμενο,όμως,οι γονείς μπορούν να αντιληφθούν την επιστημονικότητά του και να μάθουν για τα στάδια της εξέτασης στο παράρτημα «Για τους μεγάλους».


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Γιατί υπάρχει αυτή η φοβία στην σκέψη των παιδιών όσον αφορά μία επικείμενη επίσκεψη σε έναν γιατρό;


 ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα παιδιά φοβούνται ορισμένα δυσάρεστα ερεθίσματα που μπορεί να σχετίζονται με την επίσκεψη στον γιατρό,όπως ένα εμβόλιο ή μια ένεση. Ο πόνος μιας ένεσης όμως πολλές φορές δεν είναι χειρότερος από ένα πέσιμο του παιδιού καθώς παίζει. Τα αρνητικά ερεθίσματα όμως ακόμα και αν αποτελούν μειοψηφία του συνολικού χρόνου της επίσκεψης των παιδιών,προκαλούν άλλες αρνητικές συσχετίσεις με ερεθίσματα ουδέτερα,όπως τη λευκή ποδιά και τη μυρωδιά του ιατρείου ή του νοσοκομείου. Δυστυχώς ορισμένες φορές ο γιατρός χρησιμοποιείται από τους γονείς και ως μέσο εκφοβισμού,όπως ο κακός λύκος! Είναι σημαντικό από την πλευρά του γιατρού και των γονέων να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να απομακρυνθεί ο φόβος και να αντικατασταθεί από ενδιαφέρον για την εξέταση.


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Θεωρείτε πως με το βιβλίο σας βοηθάτε ώστε να εξοικειωθούν τα παιδιά αλλά καί οι γονείς με την ιδέα του γιατρού;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το πιστεύουμε,ναι! Εστιάσαμε συγκεκριμένα την προσπάθειά μας στο να γίνει μια ρεαλιστική μεν,αλλά όχι ψυχρή και τρομακτική απεικόνιση του πλαισίου της εξέτασης,μιας και αυτό το ίδιο είναι που πολλές φορές τα παιδιά «μαθαίνουν» να φοβούνται,ακόμη και αν η ίδια η εξέταση δεν είναι τόσο δυσάρεστη. Η προσπάθεια αυτή μάλιστα έγινε συντονισμένα με τον εικονογράφο μας,Άγγελο Κομίνη,ώστε το περιβάλλον του ιατρείου να έχει φανταστικά στοιχεία που εξάπτουν την φαντασία. Πιστεύουμε πως η εξέταση στον οφθαλμίατρο αποτελεί πολύ καλή αφορμή για την απομάκρυνση του γενικότερου φόβου του γιατρού μιας και συνήθως είναι αρκετά καλά ανεκτή από τα παιδιά,εν δυνάμει ακόμα και ευχάριστη!


ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι μικροί καί οι μεγάλοι αναγνώστες απ΄το βιβλίο σας;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μία καινούργια οπτική για τα πράγματα,τόσο για τους μεν όσο και για τους δε! Διάθεση για εξερεύνηση,εξάσκηση της φαντασίας,ακόμα και αγάπη για την επιστήμη ή και την Ιατρική! Όσον αφορά τους μικρούς,πρόκειται για χαρακτηριστικά των οποίων το παιδικό μυαλό ήδη βρίθει και εμείς δίνουμε απλώς μια ώθηση,ενώ για τους ενήλικες είναι μια υπενθύμιση! Η διατήρηση της επαφής με την παιδικότητά μας είναι ωφέλιμη σε κάθε ηλικία! Επιπλέον,υπάρχει και ο ενημερωτικός χαρακτήρας όσον αφορά τους ενήλικες,ιδίως τους γονείς.


ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Πόσο εύκολη,ή,δύσκολη είναι η συνεργασία ανάμεσα σε δύο συγγραφείς; 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν μπορούμε να απαντήσουμε γενικά,αλλά στη δική μας περίπτωση είναι πανεύκολη! Κινούμαστε και οι δύο στο ίδιο μήκος κύματος,αλληλοσυμπληρωνόμαστε τόσο δημιουργικά όσο και γνωστικά και η συνεργασία μας είναι εξαιρετική,γι’αυτό εξάλλου και καταπιαστήκαμε με τη συγγραφή βιβλίων! Διαφωνίες εννοείται πως υπάρχουν αλλά είναι επιθυμητές και παραγωγικότατες καθώς από αυτές είναι που πολύ συχνά προκύπτουν βελτιώσεις ή και εντελώς νέες ιδέες. Είναι μια διαδικασία της οποίας απολαμβάνουμε το κάθε στάδιο!


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,έχετε ξεκινήσει την συγγραφή του επόμενου βιβλίου σας; Θα γίνει πάλι από κοινού,ή,να περιμένουμε κάτι διαφορετικό από τον καθένα;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχουμε ήδη ολοκληρώσει άλλα δύο έργα και ξεκινήσαμε τη συγγραφή και του επόμενου! Η συγγραφή αυτών γίνεται εξίσου από κοινού.


Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.


Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο: https://dominicamat.blogspot.com/2021/02/blog-post_12.html






Συνέντευξη με τους συγγραφείς Στέλλα Τριανταφύλλου καί Τίμο Χαλκιά Συνέντευξη με τους συγγραφείς Στέλλα Τριανταφύλλου καί Τίμο Χαλκιά Reviewed by Dominica on Μαρτίου 13, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.