ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ Η ΜΟΡΦΗ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ


''ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ Η ΜΟΡΦΗ"


   Επανέρχεται στα λογοτεχνικά δρώμενα της χώρας μας η συγγραφέας Ελένη Μουσαμά με ένα νέο καί άκρως ενδιαφέρον βιβλίο που αν καί μικρό σε όγκο είναι πολύ μεγάλο από άποψη μηνυμάτων καί συναισθημάτων. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη -τολμώ να πώ εναλλακτική- συλλογή διηγημάτων που φέρει τον τίτλο ''Το Όνομα και η Μορφή'' που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Φίλντισι. Άν καί η συγγραφέας έχει ήδη στο ενεργητικό της ένα εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο καί ακόμη μία συλλογή διηγημάτων,για μένα ήταν η πρώτη φορά που ερχόμουν σε επαφή με την γραφή της καί αυτή υπήρξε μία ευτυχής συγκυρία που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Σήμερα,λοιπόν,έχω την χαρά να σας παρουσιάζω τη συλλογή μέσα από το blog μου καί να μοιραστώ μαζί σας αυτήν την αναγνωστική μου εμπειρία,ελπίζοντας να μπορέσω να ''κοινωνήσω'' σε εσάς όσα έλαβα από τις ιστορίες των διηγημάτων.

   ''Το Όνομα και η Μορφή'' ο τίτλος του βιβλίου κι αυτομάτως έκανα τον συνειρμό πως όλα τα συναισθήματα που μπορεί να γεννηθούν μέσα στις ψυχές μας,μπορούν να λάβουν το όνομα του ανθρώπου που ίσως μας τα ''προκαλεί'' καθώς καί την μορφή του. Για σκεφτείτε το λίγο! Ένα αγαπημένο πρόσωπο είναι ταυτισμένο με θετικά συναισθήματα όπως αγάπη,έρωτας καί χαρά ενώ ο φόβος,ο πόνος,η απόρριψη κι άλλα ταυτίζονται με ανθρώπους που μας ''γεννούν'' αρνητικές σκέψεις. Πόσα τραγούδια,ποιήματα καί βιβλία δεν έχουν γραφτεί τα οποία ως τίτλους φέρουν ονόματα ανθρώπων που έχουν ''χαραχθεί'' στις ψυχές καί το μυαλό των δημιουργών τους; Βέβαια,αυτή είναι η δική μου σκέψη καί δεν μπορώ να πώ με σιγουριά αν είναι σωστή,ή,λανθασμένη. Η συγγραφέας είναι εκείνη που γνωρίζει καλύτερα καί δύναται να μας απαντήσει για ποιο λόγο επιλέχθηκε ο εν λόγω τίτλος κι αν υπάρχει κάτι κρυμμένο πίσω από αυτόν.

   Άν με ρωτούσαν σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα κατέτασσα την συλλογή,για να είμαι ειλικρινής δεν δύναμαι να δώσω μία απόλυτη απάντηση. Οι ιστορίες των διηγημάτων ακροβατούν ανάμεσα στον ρεαλισμό καί την απαραίτητη δόση μαγείας καί το μεταφυσικό στοιχείο αλλά καί στο αστυνομικό μυστήριο που παντρεύονται ομαλά με την ευφυϊα του μαύρου,εκλεπτυσμένου χιούμορ με απώτερο σκοπό την ανάδειξη πολλών θεμάτων που μας ''παιδεύουν'' στην καθημερινότητά μας. Το μόνο σίγουρο είναι πως έχουμε να κάνουμε με μία αξιολόγη συλλογή που διαφέρει καί διαβάζεται απνευστί...

    Δηλώνω γοητευμένη από την πένα της συγγραφέως καί τον τρόπο που αποτυπώνει πάνω στο χαρτί τις ιστορίες των διηγημάτων. Ντύνει τον λόγο της πότε με δωρικότητα καί πότε με μικρές δόσεις λυρικότητας που δίνουν ένα μεστό καί κατανοητό αποτέλεσμα. Το πλούσιο,οικείο λεξιλόγιο,η ορθή χρήση των εκφραστικών μέσων,η εναλλαγή του ύφους των ιστοριών μα καί η αρτιότητα των κειμένων οδηγούν στην συναισθηματική μας φόρτιση καί παράλληλα στο να δούμε κατάματα φόβους,πάθη,λάθη,ενοχές καί μύχιες σκέψεις που μπορεί να κρύβουμε καλά μέσα στις ψυχές μας. Άν καί μιλάμε για ήρωες καί ηρωϊδες πλασμένους/ες από την φαντασία της συγγραφέως,εκπέμπουν μία αληθοφάνεια που μας επιτρέπει να ταυτιστούμε ως ένα βαθμό μαζί τους. Σαν να είναι οι ''καθρέπτες'' που αντικρίζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

    Αγάπησα την πλειοψηφία των ιστοριών που εσωκλείονται μέσα στις σελίδες του βιβλίου,χωρίς αυτό να συνεπάγεται πως οι λοιπές ήταν λιγότερο καλές. Απλά εκείνες ''ακούμπησαν'' παραπάνω επάνω μου τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ποιός ξέρει; Μελλοντικά,όταν ξαναδιαβάσω το βιβλίο κάποιες άλλες να ταιριάξουν με την ψυχική μου διάθεση. Όπως,όμως,κι αν το δεί κανείς,έχουμε να κάνουμε με μία ιδανική πρόταση βιβλίου για όσους κι όσες ενδιαφέρεστε για κάτι διαφορετικό καί περιεκτικό σε όγκο. Θεωρώ πως θα σας ικανοποιήσει,όσο κι εμένα.

                                                               Καλές σας αναγνώσεις!


Υ.Γ. Τα έργα της έκδοσης είναι της Αντιγόνης Καββαθά από τη σειρά ''Ιερά δέντρα''.


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΛΕΝΗ ΜΟΥΣΑΜΑ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΦΙΛΝΤΙΣΙ



    



ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ Η ΜΟΡΦΗ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ Η ΜΟΡΦΗ Reviewed by Dominica on Μαρτίου 28, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.