Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Μαριλένα Ξυψιτή

 



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας κυρία Μαριλένα Ξυψιτή. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της με τίτλο ''Έχασες την άνοιξη που ζητούσες''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Ποιά υπήρξε η αφορμή για να ασχοληθείτε με την συγγραφή; Τί σας προσφέρει σε ψυχικό επίπεδο;


Μ.Ξ. Από μικρή,από μαθήτρια του σχολείου μου άρεσε να γράφω. Θυμάμαι τις δασκάλες μου στο δημοτικό να μου λένε ότι έγραφα τις πιο ωραίες εκθέσεις. Για μένα η συγγραφή σημαίνει πολλά. Κι επειδή με ενδιαφέρει η ενημέρωση,την ένωσα με το ταλέντο μου που είναι η συγγραφή κι έτσι σπούδασα δημοσιογραφία. Πάντα,όμως,έγραφα και λογοτεχνικά κείμενα. Πρέπει να ομολογήσω ότι αν τύχαινε κάτι και δεν έγραφα έστω και λίγο κάποια μέρα,ένιωθα ότι κάτι μου έλειπε. Η συγγραφή σε βοηθάει να ξεφύγεις από την πραγματικότητα.


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές το δεύτερο βιβλίο σας με τίτλο ‘’Έχασες την άνοιξη που ζητούσες’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό; 


Μ.Ξ. Ευχαριστώ για τις ευχές σας. Η ιστορία του βιβλίου έχει να κάνει με τον πρώτο ασθενή ενός θανατηφόρου ιού στη χώρα του. Ο ιός αυτός στην πορεία κηρύσσεται ως πανδημία. Ο αναγνώστης θα διαβάσει τις πρώτες αντιδράσεις και στιγμές που βίωσε ο ήρωας όταν έμαθε τα νέα. Παράλληλα ξεδιπλώνεται μία άλλη ιστορία που στην πορεία ενώνονται μεταξύ τους και με φόντο πάντα την πανδημία.


ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Γιατί αποφασίσατε να γράψετε μία ιστορία βιολογικού τρόμου; Θεωρείτε πως επηρεαστήκατε -ακούσια- από την δύσκολη κατάσταση που όλοι κι όλες βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας του covid-19; 


Μ.Ξ. Το συγκεκριμένο βιβλίο γράφτηκε στην πρώτη καραντίνα (Μάρτιος-Ιούλιος 2020).

Γενικά επειδή μου αρέσει να δοκιμάζομαι σε διαφορετικά θέματα στα γραπτά μου κείμενα,μία ιστορία βιολογικού τρόμου ήταν μία πρόκληση που θέλησα αμέσως να τολμήσω.

Όπως καταλαβαίνετε,η πανδημία του κορωνοϊού πρόσφερε σε εμένα προσωπικά μεγάλη έμπνευση αν και η πανδημία στην οποία αναφέρεται στο βιβλίο μου δεν είναι ο κορωνοϊός. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του βιβλίου; Βασιστήκατε πάνω σε κάποιο πλάνο,ή,αφεθήκατε να ακολουθήσετε την πορεία που εκείνο είχε χαράξει;


Μ.Ξ.  Όπως ανέφερα και πιο πάνω,το συγκεκριμένο βιβλίο γράφτηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας. Η αρχική βασική ιδέα και το πλάνο υπήρχαν στο μυαλό μου από πριν να αρχίσω τη συγγραφή του βιβλίου,αλλά στην πορεία καθώς προχωρούσε κάποια πράγματα,γεγονότα,καταστάσεις άλλαξαν και κατέληξε η ιστορία όπως την έχουμε τώρα στο βιβλίο μας.


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ως συγγραφέας,με ποιό άλλο λογοτεχνικό είδος,θα επιθυμούσατε να καταπιαστείτε; 


Μ.Ξ. Θα μου άρεσε να ασχοληθώ με το αστυνομικό μυθιστόρημα και κάποια στιγμή θα ήθελα να γράψω και μια μεγάλη ιστορία αγάπης.


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Η φαντασία αντιγράφει την ζωή,ή,το αντίθετο; Ποιά η δική σας άποψη;


Μ.Ξ.  Από τη ζωή παίρνουμε γεγονότα και καταστάσεις και έτσι εμπνέεται ένας συγγραφέας. Η φαντασία επηρεάζεται από τη ζωή. Γι'αυτό και ο συγγραφέας με μόνο μία λέξη ή πρόταση που μπορεί να ακούσει από κάπου,πιθανόν να τον εμπνεύσει να γράψει το καλύτερο μυθιστόρημά του. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 7:  Έχετε σκεφτεί την ιστορία του επόμενου βιβλίου σας; Αν ναι,σε ποιά κατηγορία θα ανήκει;


Μ.Ξ. Βεβαίως και τη σκέφτηκα και είναι ήδη έτοιμο. Και αυτή τη φορά θα ανήκει στη λογοτεχνία του φανταστικού.


ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Σαν αναγνώστρια,τί είδους βιβλία επιλέγετε να διαβάζετε; 


Μ.Ξ. Κυρίως αστυνομικά,μυστηρίου και παραφυσικά είναι τα είδη που κεντρίζουν το ενδιαφέρον μου.


ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Ποιό το αγαπημένο σας βιβλίο καί ποιός/ά ο/η συγγραφέας που θαυμάζετε για το έργο του/της;


Μ.Ξ. Μόνο ένα αγαπημένο βιβλίο δεν έχω... Έχω πολλά αγαπημένα βιβλία και είναι και από διαφορετικά είδη λογοτεχνίας. Τον συγγραφέα που θαυμάζω περισσότερο είναι ο Stephen King!


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με την συγγραφή;


Μ.Ξ. Θα τους έλεγα να πιστεύουν στους εαυτούς τους και στις ικανότητές τους. Να μην το βάλουν κάτω με την πρώτη δυσκολία ή την πρώτη απογοήτευση! Να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να ξέρουν ότι πάντα ο επιμένων νικά! 


Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


Διαβάστε ολόκληρη την κριτική μου για το βιβλίο εδώ: https://dominicamat.blogspot.com/2021/02/blog-post_14.html






Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Μαριλένα Ξυψιτή Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Μαριλένα Ξυψιτή Reviewed by Dominica on Μαρτίου 05, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.