Φτερούγισμα προς την ελευθερία

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος στην παιδική/εφηβική λογοτεχνία είχα την ευκαιρία να γνωρίσω την πένα αρκετών,εξαιρετικών συγγραφέων που έμεινα πολύ ικανοποιημένη από την γραφή τους καί εξέφρασα την επιθυμία να διαβάσω μελλοντικά κι άλλα έργα τους. Να,λοιπόν,που η ευχή μου σήμερα έγινε πραγματικότητα καί διάβασα ένα ακόμη αξιολόγο καί ουσιαστικό βιβλίο. Ο λόγος για το παιδικό παραμύθι της συγγραφέως κυρίας Ανδρονίκης Δακορού,με τίτλο ''Φτερούγισμα προς την ελευθερία'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.

   Η φιλία είναι μία λέξη ιερή καί δεν πρέπει να χρησιμοποιείται τόσο αβίαστα καί αλόγιστα χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να την στηρίζουν. Καλώς,ή,κακώς θα γνωρίσουμε πολλούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Το ποιοι/ες εξ αυτών θα λάβουν αυτόν το βαρύ αλλά πολύ τιμητικό τίτλο ''φίλος/η'' είναι ένα λεπτό καί σοβαρό ζήτημα που δεν γίνεται να συμβεί από την μία στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος,υπομονή,κατανόηση,εμπιστοσύνη καί ανιδιοτέλεια. Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται όλο αυτό,η παρουσία των πραγματικών φίλων στην ζωή ενός ανθρώπου,θα μου επιτρέψετε να την θεωρώ ως ένα πολύτιμο θησαυρό ανεκτίμητης αξίας.

   Ξέρω πως πολλά μικρά παιδιά αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς με τους φίλους τους καί κάποιες φορές εκδηλώνουν κτητικές τάσεις,χωρίς να μπορούν να αντιληφθούν πως με αυτόν τον τρόπο προκαλούν μία αρνητική ενέργεια τόσο γύρω απο αυτά,όσο γύρω κι από τους φίλους τους. Εδώ,λοιπόν,πρέπει να λάβουν δράση οι γονείς. Πρέπει να συζητήσουν με τα παιδιά τους καί να τους εξηγήσουν πως η φιλία δεν συνεπάγεται να είναι μόνιμα μαζί τα άτομα που ενώνονται κάτω από αυτήν. Πρέπει να δίνουν φτερά στους φίλους τους να πετάξουν ελεύθεροι/ες. Άν πραγματικά τους αγαπάνε καί θέλουν το καλό τους,έτσι οφείλουν να πράττουν. 

   Φιλία σημαίνει ελευθερία καί αγάπη χωρίς όρια καί εμπόδια,ίσως καί κάποιες φορές ''αυτοθυσία'' για το απώτερο καλό. Θα ήθελα,όμως,εδώ την προσοχή σας. Αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλα τα μέλη που την απαρτίζουν. Φίλοι/ες δεν είναι μόνο όσοι/ες μας κάνουν τα χατήρια κι εμείς δεν κάνουμε τίποτα γι'αυτούς/ές. Η φιλία δεν έχει συμφεροντολογικό χαρακτήρα. Η φιλία δεν συνάδει μόνο με το λαμβάνειν αλλά καί το προσφέρειν. Οπότε,καλό θα είναι να απομακρύνθουν από την ζωή μας τέτοια πρόσωπα,ακόμη κι αν απουσία τους θα μας πληγώσει. 

   ''25 Απριλίου! Τα γενέθλια του Αλέξανδρου! Και το δώρο του; Το πιο έξυπνο καναρίνι, ο Νέστορας Οι δυο τους θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι! Τι γίνεται όμως όταν ο Νέστορας θελήσει να πραγματοποιήσει το όνειρό του και πετάξει για λίγο ελεύθερος, έξω απ’ το κλουβί του; Μια απίθανη περιπέτεια ξεκινά! Στο ταξίδι του, θα γνωρίσει νέους φίλους και μοναδικές εμπειρίες. Θα καταφέρει να πετύχει το στόχο του; Κι αν ναι, τι θα έχει σημασία τελικά; O προορισμός ή η αληθινή φιλία; Μια μοναδική ιστορία που μας ταξιδεύει μακριά… πολύ μακριά… ως την ασημένια μπάλα που φωτίζει τις νύχτες μας, δείχνοντάς μας πως τα πραγματικά συναισθήματα δε «φτερουγίζουν» ποτέ από κοντά μας!" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Βρήκα πολύ αρεστό για ακόμη μία φορά τον καθαρό καί προσιτό λόγο της συγγραφέως. Τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει κι αναδεικνύει αυτό το ζήτημα καί το καθιστά κατανοητό για τα μικρά παιδιά μέσω των απλών,καθημερινών παραδειγμάτων,του πλούσιο λεξιλογίου καί των σύντομων προτάσεων. Είναι ένα βιβλίο που μου άρεσε πάρα πολύ γιατί είναι ποιοτικό κι διδακτικό. Σας προτρέπω να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε μαζί με τα παιδιά σας.

                                                              Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΔΑΚΟΡΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ



    


Φτερούγισμα προς την ελευθερία Φτερούγισμα προς την ελευθερία Reviewed by Dominica on Μαρτίου 05, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.