Το χρυσό κλουβί

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Ένα απ΄τα βιβλία που διάβασα την προηγούμενη χρονιά ήταν το μυθιστόρημα της Καμίλα Λάκμπεργκ με τίτλο ''Ασημένια φτερά'' το οποίο με είχε ικανοποιήσει αρκετά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναζητήσω καί να προμηθευτώ καί το πρώτο βιβλίο της διλογίας με τίτλο ''Το χρυσό κλουβί'' (καί τα δύο κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο),θέλοντας να μάθω το ''πριν'' της ιστορίας των ηρώων καί των ηρωϊδων. Αν καί τα βιβλία μπορούν κάλλιστα να διαβαστούν κι αυτόνομα,κατ'εμέ είναι πιο σωστό να διαβαστούν καί τα δύο μαζί με τη σειρά με την οποία έχουν κυκλοφορήσει. Είναι μία διλογία που τα βιβλία που την αποτελούν αλληλοσυμπληρώνονται προσφέροντάς μας μία ενιαία εικόνα. 

   Μετά από αναμονή αρκετών μηνών στη λίστα με τα ''προς ανάγνωση'' σειρά,λοιπόν,είχε το βιβλίο ''Το χρυσό κλουβί''. Ένα βιβλίο που από το άκουσμα του τίτλου του καί μόνο,γεννήθηκαν αρκετοί συνειρμοί στο μυαλό μου. Τί υπήρχε,άραγε,αιχμάλωτο μέσα σε ένα χρυσό κλουβί; Λένε πως η ελευθερία δε συγκρίνεται με τίποτα. Η στέρησή της με οποιονδήποτε τρόπο είναι καταδικαστέα. Τί να το κάνει κάποιος άνθρωπος να είναι εγκλωβισμένος μέσα σε ένα κλουβί,όπου του/της παρέχονται τα πάντα καί είναι φτιαγμένο από χρυσάφι,αλλά δεν έχει την ελευθερία του/της; Η φυλακή παραμένει φυλακή ανεξάρτητα από το περίβλημά της...

   ''Η Φέι μοιάζει να τα έχει όλα: έναν τέλειο σύζυγο, μια πολυαγαπημένη κόρη και ένα πολυτελές διαμέρισμα στην καλύτερη περιοχή της Στοκχόλμης. Όμως σκοτεινές αναμνήσεις από την παιδική της ηλικία σ’ ένα γραφικό ψαροχώρι, τη Φιελμπάκα, τη στοιχειώνουν και νιώθει όλο και περισσότερο σαν φυλακισμένη σε χρυσό κλουβί. Κάποτε ήταν μια δυνατή και φιλόδοξη γυναίκα, πριν τα παρατήσει όλα για τον σύζυγό της τον Τζακ. Όταν διαπιστώνει πως εκείνος την απατά, ο κόσμος της Φέι γκρεμίζεται και μένει εντελώς ξεκρέμαστη. Είναι κυριολεκτικά καταρρακωμένη, ώσπου αποφασίζει να πληρώσει τον Τζακ με το ακριβές αντίτιμο της προδοσίας του, με τη δίκαιη εκδίκησή της." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Η συγγραφέας ούσα υπέρμαχος των γυναικών καί των δικαιωμάτων τους καταγράφει πάνω στο χαρτί μια ιστορία εκδίκησης από μία γυναίκα που έχει εξαπατηθεί,χρησιμοποιηθεί,προδοθεί καί παίρνει,επιτέλους,στα χέρια της την ζωή της διεκδικώντας ό,τι της ανήκει κι επιθυμεί μέσω της εκδίκησης. Δεν ξέρω αν εκδικόμενη μία γυναίκα μπορεί να επιτύχει την επιθυμητή λύτρωση,μα η πρωταγωνίστρια δεν το βάζει εύκολα κάτω. Είναι -ας μου επιτραπεί η έκφραση- σκληρό καρύδι. Η συγγραφέας καταφέρνει καί στο πρόσωπο της συγκεντρώνει/ενώνει όλες τις γυναίκες που έχουν βρεθεί σε παρόμοια θέση,τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια του βίου τους. Κάτω από έναν κοινό σκοπό καθεμία εξ αυτών θα πάρει -έστω καί νοερά- τη δική της εκδίκηση,θα θεωρήσει πως εκείνη δύναται να ορίσει τη μοίρα της καί ίσως να γίνει,κατά κάποιον τρόπο,η δυναμική της Φέι παράδειγμα προς μίμηση,μέσα σε λογικά πάντα πλαίσια.

   Συγκρίνοντας τα δύο βιβλία της διλογίας,θεωρώ πως το πρώτο βιβλίο ''Το χρυσό κλουβί'' είναι κάπως πιο ήπιο από το δεύτερο. Ναι,ο λόγος της συγγραφέως είναι αιχμηρός,κυνικός καί ωμός,αλλά πιο συγκρατημένος σε σχέση με το δεύτερο. Χρησιμοποιεί πρωτοπρόσωπη καί τριτοπρόσωπη αφήγηση για να είναι πειστικά καί προσιτά για το αναγνωστικό κοινό τα λεγόμενά της. Το κείμενο χωρίζεται σε τρία μέρη αποτελούμενα από μικρά,περιεκτικά κεφάλαια που βοηθούν στην ομαλή,συνεχόμενη ροή των γεγονότων. Ναι,το πρώτο βιβλίο μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για το τι θα συναντήσουμε στη συνέχεια. Καί όσον αφορά την απόδοση του κειμένου στα ελληνικά,ο κύριος Γρηγόρης Κονδύλης για ακόμη μία φορά κάνει μία εξαιρετικότατη δουλειά. Μοιάζει σαν να έχει γράψει εκείνος εξ αρχής το κείμενο.

   Η ρεαλιστικότητα της υπόθεσης σε μεγάλο βαθμό είναι ο κύριος λόγος που μου αρέσει το εν λόγω βιβλίο. Η συγγραφέας μέσα από την πλοκή του βιβλίου της καυτηριάζει τον δήθεν καθωσπεπρισμό της εγχώριας ελίτ καί σκάει την φούσκα που καλύπτει την ζωή των ανθρώπων της υψηλής κοινωνίας της Σουηδίας. Λίγο-πολύ όλα αυτά που αναφέρονται είναι αναμενόμενο να συμβαίνουν για αρκετό κόσμο,ή τουλάχιστον,είναι κοινό μυστικό των ολίγων. Βλέπετε,η βιτρίνα που προβάλλουν προς τα έξω δεν έχει καμία σχέση με το τι κρύβεται από πίσω,όταν πλέον πέφτει η αυλαία καί σβήνουν τα φώτα. Μην θαμπώνεστε από το φως που μπορεί να εκπέμπουν. Να θυμάστε πάντοτε πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός.  

   Εν κατακλείδι,μπορώ να σας πω ότι έχοντας πια διαβάσει καί τα δύο βιβλία,όλα έχουν μπεί στην θέση τους καί δύναμαι να σκιαγραφήσω με μεγαλύτερη σιγουριά τον χαρακτήρα τόσο της κεντρικής ηρωϊδας,όσο καί των λοιπών προσώπων του κειμένου. Ναι,ίσως να κατανόησα κάποιες πράξεις καί αποφάσεις,αλλά δε δικαιολογώ τα πάντα. Το μόνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως έχει δίκιο η φράση που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου: ''Η εκδίκηση μιας γυναίκας είναι όμορφη καί σκληρή''...

                                                            Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΑΜΙΛΑ ΛΑΚΜΠΕΡΓΚ(CAMILLA LACKBERG)


TIΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: En bur av guld


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το δεύτερο βιβλίο: https://dominicamat.blogspot.com/2020/09/blog-post_19.html
















Το χρυσό κλουβί Το χρυσό κλουβί Reviewed by Dominica on Μαΐου 20, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.