Συνέντευξη με τη συγγραφέα Γλυκερία Γκρέκου

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Γλυκερία Γκρέκου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη κυκλοφορεί το παιδικό της παραμύθι με τίτλο ''Ένα τάμπλετ μια φορά...". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


                                                       Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή παιδικών παραμυθιών;


Γ.Γ. Δεν το αποφάσισα,απλά βγήκε από μέσα μου η ανάγκη να εκφράσω και να αποτυπώσω,στο χαρτί,όσα ένιωθα τη δεδομένη στιγμή,που έγραψα το πρώτο βιβλίο.


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη το νέο σας παραμύθι με τίτλο ‘’Ένα τάμπλετ μια φορά...’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;


Γ.Γ. Κατ'αρχάς να σας ευχαριστήσω για όλα. Έπειτα θα σας πω,πως πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο το οποίο καταπιάνεται με ένα πρόβλημα που απασχολεί γονείς και εκπαιδευτικούς. Είναι ένα βιβλίο που παρουσιάζει την καθημερινότητα ενός παιδιού,το οποίο έχει εθιστεί στη χρήση του τάμπλετ. Ξεδιπλώνονται,σε έμμετρο στίχο,τα προβλήματα που προκύπτουν στην οικογένεια,αλλά,κυρίως,στο ίδιο το παιδί. Το σημαντικό είναι πως τη θέση του αφηγητή την παίρνει το ίδιο το τάμπλετ.



ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Τί θα επιθυμούσατε να λάβουν οι μικροί αναγνώστες από την ιστορία του βιβλίου σας; Ποιό το σημαντικό μήνυμα; 


Γ.Γ. Θα ήθελα πολύ να αντιληφθούμε μικροί και μεγάλοι πως η πολύωρη χρήση δημιουργεί ποικίλα προβλήματα στο σώμα και στο νου.


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Γιατί επιλέξατε να γράψετε την εν λόγω ιστορία; 


Γ.Γ. Γιατί η χρήση του τάμπλετ,μοιάζει με πανδημία που έχει πλήξει μικρούς και μεγάλους. Γιατί είναι πια επιβεβαιωμένο,από πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες-από επιστήμονες υγείας- πως,αυτός ο εθισμός επηρεάζει τον εγκέφαλο και κατά συνέπεια τη συμπεριφορά του παιδιού. Όλο και πιο συχνά βλέπουμε παιδιά κουρασμένα,ανήσυχα,με αδυναμία συγκέντρωσης,δυσκολία στον ύπνο και άλλου είδους προβλήματα. Και τέλος,χωρίς καμία πρόθεση δαιμονοποίησης της εν λόγω μηχανής,να αντιληφθούμε όλοι πως το ‘’ μέτρο’’ στη χρήση είναι το ΄΄άριστον’’.


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Είναι τα βιβλία ο καλύτερος τρόπος τα παιδιά να λάβουν χρήσιμα μαθήματα για την ζωή τους;


Γ.Γ. Τα μαθήματα,νομίζω πως τα παίρνει κανείς με το βίωμα. Η ανάγνωση βιβλίων είναι πολύτιμη για τη ζωή μικρών και μεγάλων,αλλά η καθημερινή τριβή,η αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντάει κανείς είναι ο καλύτερος τρόπος,για να λάβουν μαθήματα.


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Το βιβλίο σας απευθύνεται μόνο σε παιδιά,ή,θα είναι χρήσιμο ‘’εργαλείο’’ στα χέρια γονιών καί εκπαιδευτικών;


Γ.Γ. Το βιβλίο γράφτηκε πρωτίστως για τα παιδιά. Όμως,επειδή,σχεδόν πάντα,πίσω από τον τρόπο που συμπεριφέρονται τα παιδιά υπάρχει και η στάση των γονιών,των εκπαιδευτικών και όσων εμπλέκονται με την ανατροφή τους,απέναντι στη ζωή,ναι,το βιβλίο αποτελεί εργαλείο για όλους μας. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή του παιδικού παραμυθιού σας;


Γ.Γ. Αρκετό,με διορθώσεις ξανά και ξανά. Έχω τη βεβαιότητα,πως είναι πολύ δύσκολο να γράψεις ένα  αξιοπρεπές βιβλίο για παιδιά.


ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Θα γράφατε ένα βιβλίο που θα απευθυνόταν σε ενήλικες; Ναι,ή,όχι; Καί γιατί;


Γ.Γ. Έχω γράψει δύο βιβλία για ενήλικους και αυτή την εποχή προσπαθώ να τελειώσω ένα ακόμα. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Πού θα αφιερώνατε το βιβλίο σας;


Γ.Γ. Σε όλα τα παιδιά,μα και στους γονείς,που χρησιμοποιούν χωρίς μέτρο το τάμπλετ.


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,ποιό ήταν εκείνο το βιβλίο που διαβάσατε πρόσφατα καί σας ικανοποίησε στον μέγιστο βαθμό;


Γ.Γ. To ‘’ Συνταγές για όνειρα ‘’ της ISOL,από τις εκδόσεις Μάρτης. Είναι εξαιρετικό! 


Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.


Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο: https://dominicamat.blogspot.com/2021/04/blog-post_26.html




Συνέντευξη με τη συγγραφέα Γλυκερία Γκρέκου Συνέντευξη με τη συγγραφέα Γλυκερία Γκρέκου Reviewed by Dominica on Μαΐου 19, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.